Shtator 19, 2023 07:44 Europe/Tirane
  • Presidenti i Iranit: Shkëmbimi i të burgosurve me SHBA-në një masë thjesht humanitare

Presidenti iranian Ebrahim Raisi deklaroi se shkëmbimi i të burgosurve që ndodhi midis Iranit dhe Shteteve të Bashkuara ishte kryer thjesht për arsye humanitare.

Raisi, i cili ndodhet në Nju Jork për të marrë pjesë në sesionin e 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, i bëri komentet të hënën ndërsa fliste me menaxherët e lartë të mediave amerikane pasi Irani dhe SHBA zbatuan një marrëveshje shkëmbimi të të burgosurve të ndërmjetësuar nga Doha. Duke vënë në dukje se shkëmbimi i të burgosurve midis Iranit dhe Shteteve të Bashkuara ishte një masë thjesht humanitare, Presidenti i Iranit shtoi: "Patjetër, çdo hap që ndërmerret nga Shtetet e Bashkuara për të përmbushur angazhimet e tyre do të jetë ndërtim besimi për ne". Më tej në fjalën e tij, Raisi e përshkroi promovimin e marrëdhënieve me fqinjët e Iranit si një nga politikat kryesore të administratës së tij, duke theksuar se "arsyeja kryesore pas disa problemeve në marrëdhëniet e vendeve të rajonit ka qenë ndërhyrja e huaj, veçanërisht nga Shtetet e Bashkuara". “Prania e SHBA-së në rajon nuk do të krijojë kurrë siguri, ashtu siç normalizimi i marrëdhënieve mes disa vende arabe dhe regjimit sionist nuk do të sjellë siguri për këtë regjim”, shtoi ai. Presidenti iranian më pas vuri në dukje llogaritjen e gabuar të bërë nga SHBA dhe disa vende perëndimore gjatë trazirave të vitit të kaluar në Iran, të cilat pasuan vdekjen e një vajze të re iraniane. “Shtetet e Bashkuara dhe disa vende perëndimore për shkak të një llogaritje të gabuar imagjinuan se nëse mund të menaxhonin një pjesë të trazirave në Iran, do t'i arrinin qëllimet e tyre. Megjithatë, kombi iranian nuk bashkëpunoi me rebelët dhe me ata që prishën rendin dhe sigurinë e vendit dhe komploti i hartuar nga SHBA dhe disa vende evropiane dështoi”. "Unë besoj se nëse Shtetet e Bashkuara dhe disa vende perëndimore nuk do ta kishin bërë këtë llogaritje të gabuar, procesi i shkëmbimit të të burgosurve mund të kishte ndodhur më herët se kaq," tha Presidenti iranian. Ai gjithashtu vuri në dukje dështimin e të ashtuquajturës politikë të presionit maksimal të SHBA-së kundër Teheranit, duke sugjeruar që menaxherët e mediave amerikane duhet t'i nxisin zyrtarët e tyre që të rishqyrtojnë politikën e vendosjes së sanksioneve kundër kombit iranian, sepse iranianët "janë të vendosur për të kapërcyer problemet dhe do kurrë nuk do të dorëzohen ndaj sanksioneve”. Shefi ekzekutiv iranian hodhi poshtë edhe një herë pretendimet e Perëndimit për shitjen e armëve nga Teherani në Rusi për t'u përdorur në luftën kundër Ukrainës, duke thënë se qeveria e Ukrainës deri më tani nuk ka arritur të ofrojë ndonjë dokument të fortë në këtë drejtim. “Marrëdhëniet e Iranit me Rusinë në fusha të ndryshme politike, ekonomike dhe të mbrojtjes datojnë shumë vite para luftës në Ukrainë dhe çdo ndërveprim dhe shkëmbim midis dy vendeve në fushën e mbrojtjes i paraprin luftës në Ukrainë”, theksoi Raisi. Ai shprehu edhe një herë gatishmërinë e Iranit për të ndërmjetësuar midis Ukrainës dhe Rusisë në një përpjekje për t'i dhënë fund luftës dhe i kërkoi SHBA-së të bëjë më shumë përpjekje për t'i dhënë fund konfliktit në vend që ta nxisë atë.

 

Tags