اسفند ۰۸, ۱۴۰۲ ۰۹:۵۴ Asia/Tehran
  • عکس از همایش جشن تکلیف سیاسی دانش آموزان رأی اولی
    عکس از همایش جشن تکلیف سیاسی دانش آموزان رأی اولی

دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری روز جمعه (یکم مارس 2024) در سراسر ایران برگزار می‌شود.

پارس تودی- در اینجا ده نکته در زمینه این انتخابات و انتخابات در ایران را برای شما آماده کرده‌ایم:

1. از زمان تاسیس نظام جمهوری اسلامی در ایران یعنی در سال 1979 تاکنون، 39 انتخابات برگزار شده و با دو انتخاباتی که روز جمعه برگزار می شود، این تعداد به عدد 41 می رسد. به عبارتی می توان گفت، نظام سیاسی در ایران از برگزاری انتخابات استقبال کرده و آنرا یکی از عناصر قدرت خود می‌داند. انتخابات به معنی واقعی کلمه رکن اصلی نظام و مبنای تصمیم‌گیری و تعیین سرنوشت کشور است.

برگزاری 41 انتخابات در 45 سال

2. برگزاری انتخابات در ایران صرفاً شامل پارلمان نمی‌شود، بلکه انتخابات ریاست جمهوری، خبرگان رهبری، شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز برگزار می‌شود. بنابراین، مردم هم اعضای پارلمان، هم رئیس جمهور و هم اعضای مجلس خبرگان رهبری و شوراهای اسلامی شهر و روستا را تعیین می‌کنند.

نقش مهم مردم ایران در انتخابات 

3. از حدود 20 هزار نفری که در انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران ثبت‌نام کردند، بیش از 15 هزار نفر تایید صلاحیت شدند؛ به عبارتی دیگر، صلاحیت حدود ۷۵ درصد داوطلبان مورد تایید شورای نگهبان قانون اساسی ایران قرار گرفت که یک حد نصاب قابل توجه در برگزاری انتخابات‌ در نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.

طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان- صلاحیت بیش از 75درصد داوطلبان انتخابات مجلس تایید شد

4.مجلس شورای اسلامی ایران 290 کرسی دارد که به ازای هر کرسی آن، بیش از 52 نفر داوطلب رقابت می‌کنند.

مجلس شورای اسلامی ایران 290 کرسی دارد

5. برای هر کرسی مجلس شورای اسلامی ایران، 6 نفر نامزد خانم وجود دارد.

حضور گسترده بانوان برای کسب کرسی مجلس

6. در انتخابات‌هایی که در ایران برگزار می‌شود، رقابت میان اشخاص و گروه‌ها در سطحی است که از یک سو نتایج آن از قبل مشخص نیست و پای صندوق‌های رأی مشخص می‌شود و از سوی دیگر رقابتی واقعی میان اشخاص و گروه‌ها شکل می‌گیرد. برای مثال، در انتخابات ریاست جمهوری سال 2017 در ایران، نامزد پیروز با تنها حدود نیم درصد بیش از 50 درصد آراء موفق به کسب پیروزی شد. این در حالی است که در انتخابات برخی از کشورها، نامزدهای پیروز در انتخابات ریاست جمهوری و یا احزاب پیروز در انتخابات پارلمانی، حدود 90 درصد آراء را به دست می‌آورند که این موضوع بیان‌گر نبود رقابت انتخاباتی در این کشورها است. بنابراین، می‌توان عنوان کرد که مبنای حضور مردم در صحنه انتخابات در ایران، انتخاب افراد اصلح است.

Image Caption

7. ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر در ایران واجد شرایط برای حضور پای صندوق و رأی دادن در انتخابات هستند که  ۷۰ درصد از داوطلبان بین ۳۰ تا ۵۰ سال هستند.

 بیش از 61 میلیون نفر واجد شرایط حضور پای صندوق های رای

8. در ایران تعداد مردان واجد شرایط رای دادن ۳۰ میلیون و ۹۴۵ هزار و ۱۳ نفر و تعداد زنان واجد شرایط رای دادن ۳۰ میلیون و ۲۲۷ هزار و ۱۶۵ نفر است.

حضور بانوان در پای صندوق های رای

9. ۳ و نیم میلیون نفر از واجدین شرایط رای دادن در انتخابات، رای اولی هستند یعنی برای اولین بار است که به سن رای دادن در ایران که 18 سال است، رسیده اند.

حضور بیش از 3 و نیم میلیون رای اولی در انتخابات

10. برای این انتخابات حدود ۵۹ هزار شعبه اخذ رأی در سراسر ایران وجود دارد.

اخذ رای در شعبات سراسر ایران

 

 

کلیدواژه