اردیبهشت ۰۴, ۱۴۰۳ ۱۱:۱۷ Asia/Tehran
  • اجرای پروژه بزرگ «اومااویا»ی سریلانکا توسط مهندسان ایرانی
    اجرای پروژه بزرگ «اومااویا»ی سریلانکا توسط مهندسان ایرانی

پارس تودی- پروژه چند منظوره سد و نیروگاه «اومااویا» سریلانکا که تمام توسط شرکت‌های ایرانی انجام شده است، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های حوزه صادرات خدمات فنی- مهندسی ایران در زمینه‌های سدسازی، انتقال آب و تولید برق در روزهای آینده با حضور مقامات دو کشور به بهره‌برداری می‌رسد.

با اجرای پروژه «اومااویا» Uma Oya که در 230 کیلومتری شرق کلمبو، پایتخت کشور سریلانکا احداث شده است؛ آب مازاد رودخانه‌های «اومااویا» و «ماهاتوتیلا اویا» واقع در استان «اووا» Uva این کشور برای توسعه کشاورزی به منطقه کم آب همین استان منتقل می‌شود.

هم‌زمان با تحقق این هدف، تولید انرژی از طریق نیروگاه زیرزمینی این پروژه به ظرفیت 120 مگاوات انجام خواهد شد.

پروژه چند منظوره ایرانی ساز «اومااویا» سریلانکا

تولید 290 گیگاوات ساعت انرژی در سال، تامین آب مورد نیاز 5000 هکتار از اراضی کشاورزی منطقه خشک جنوب شرقی سریلانکا و انتقال 145 میلیون مترمکعب آب از منطقه پرباران به مناطق خشک از جمله اهداف این پروژه بوده است که توسط شرکت «فرآب» ایران و به همت متخصصان و مهندسان ایرانی در کشور سریلانکا به مرحله اجرا و بهره‌برداری رسیده است.

این پروژه از نظر اجرای 24 کیلومتر تونل با دو دستگاه TBM بدون دسترسی میانی در شرایط بسیار سخت زمین شناسی و وجود جریان‌های آبی پرفشار، حفاری یکی از بلندترین شفت‌های (تونل ها) عمودی دنیا در نیروگاه‌های آبی به طول 618 متر، اجرای پوشش فلزی شفت عمودی به وزن تقریبی 1000 تن به صورت معلق و نصب و احداث نیروگاه در حفره و فضاهایی در عمق 750 متری زمین که به آن مقار می‌گویند، جزو پروژه‌های منحصربه‌فرد مهندسی محسوب می‌شود.

تصویری از تونل های پروژه چند منظوره ایرانی ساز «اومااویا» سریلانکا

 

مجری ایرانی این پروژه به دلیل رویکرد مسئولانه نسبت به جوامع محلی موفق شد در سال 1401 نشان عالی مسئولیت اجتماعی را دریافت کند؛ همچنین بر اساس اعلام انجمن بین‌المللی تونل‌سازی و فضاهای زیرزمینی ITA، پروژه چندمنظوره «اومااویا» در بین چهار پروژه منتخب نهایی در بخش پروژه‌های 50 تا 500 میلیون یورویی در سال 2020 میلادی قرار گرفت.

پروژه چند منظوره ایرانی ساز «اومااویا»   سریلانکا در بین چهار پروژه منتخب نهایی  انجمن بین‌المللی تونل‌سازی و فضاهای زیرزمینی ITA در سال 2020

 

ایران به عنوان یک کشور پیشرو در صنعت آب و برق، جایگاه نخست منطقه غرب آسیا را در صدور خدمات فنی و مهندسی در این صنعت دارد.

جمهوری اسلامی ایران همچنین در میان پنج کشور برتر سازنده توربین نیروگاهی جهان قرار دارد و بیش از 91 درصد قطعات موردنیاز صنعت نیروگاهی خود را بومی‌سازی کرده است.

توان فنی و مهندسی ایران در حوزه ابزارهای مدیریت منابع آب از جمله شبکه آبیاری زهکشی، تونل‌ها و سدسازی نیز 100 درصد است و ایران در بین 4 کشور برتر جهان در این حوزه قرار دارد.

این در حالی است که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، هیچ توانی برای اجرای پروژه‌های فنی- مهندسی آب در ایران وجود نداشت و کشور در صنعت آب به شرکت‌های خارجی وابسته بود.

عبارات کلیدی: توانمندی مهندسان ایرانی ، توربین های ایرانی ، سدسازی ، ایران و سریلانکا ، نیروگاه های برق 

کلیدواژه