تروئیکای اروپا در سایه مذاکرات ایران و آمریکا
-
امتیازخواهی اروپا از مذاکرات ایران و آمریکا
پارس تودی - در حالی که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا وارد فاز جدیتری شده است، اروپا با رفتارهای متناقض و اتهامزنیهای بیاساس، تلاش میکند خود را به عنوان بازیگری کلیدی در این میدان معرفی کند؛ اما آیا این تاکتیکها چیزی جز ترس از حاشیهنشینی در دیپلماسی بینالمللی است؟
با تشدید گفتوگوهای غیرمستقیم هستهای ایران و آمریکا کشورهای اروپایی بهویژه فرانسه، آلمان و انگلیس با مواضع متناقض در گفتار و عمل و گاه تحریکآمیز سعی در حفظ نقش خود در معادلات منطقهای دارند.
«ژان نوئل بارو» وزیر امورخارجه فرانسه اخیراً با ادعاهای بی اساس درباره تهدید موشکی ایران و تلاش برای ساخت سلاح هستهای، فضای مذاکرات را ملتهب کرده و حتی از فعالسازی مکانیسم ماشه سخن گفته است.
در همین حال، «اسماعیل بقائی هامانه» سخنگوی وزارت امورخارجه ایران این اظهارات را چانهزنی خارج از اتاق مذاکره خواند.
«امیرسعید ایروانی» سفیر ایران در سازمان ملل متحد نیز در نامهای رسمی، پایبند نبودن ی فرانسه به تعهدات بینالمللی را محکوم کرد.
«سید عباس عراقچی» وزیر امورخارجه ایران هم بر دوری از غرضورزی سیاسی برای رسیدن به توافق تأکید کرد.
به گفته «سیدجلال ساداتیان» دیپلمات پیشین ایران، اروپاییها با احساس حاشیهنشینی پس از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا، به امتیازخواهیهای بیثمر روی آوردهاند. آنها نگرانند که در صورت توافق احتمالی، نقش سنتی خود به عنوان واسطه را از دست بدهند.
همچنین، اختلافات اروپا با دولت ترامپ بر شدت این نگرانیها افزوده است.در این حال، اروپا ممکن است برای جلب توجه، به تحریمهای نمادین یا فشار از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی متوسل شود.
در این حال، جمهوری اسلامی ایران همچنان بر مذاکرات مستقل با اروپا اصرار دارد، اما شرط اصلی را رعایت انصاف و واقعبینی میداند.
رویکرد کنونی اروپا بیشتر ناشی از ترس از انزوا است تا یک استراتژی منسجم؛ موفقیت مذاکرات هستهای در گرو اجتناب از بازیهای سیاسی و تمرکز بر حل واقعی اختلافات است.
hm