بحران انگیزه و نافرمانی در ارتش اسرائیل تحت تأثیر جنگ غزه
پارس تودی - با تشدید نبردهای غزه و فراخوان دهها هزار نیروی ذخیره، ارتش اسرائیل با بحران کاهش انگیزه، تمرد و فرار از خدمت مواجه شده است.
به گزارش پارستودی به نقل از ایرنا، گزارشها از افزایش نارضایتی، مشکلات روانی و نافرمانی نظامیان حکایت دارد، وضعیتی که تهدیدی جدی برای کارایی این ارتش محسوب میشود.
کاهش شدید تمایل به ادامه خدمت
بر اساس نظرسنجی بخش نیروی انسانی ارتش اسرائیل، فقط ۴۲ درصد از افسران مایل به ادامه خدمت هستند، در حالی که این رقم پیش از جنگ ۴۹ درصد بود. روزنامه "یدیعوت آحارنوت" چاپ اسرائیل از افزایش فرار افسران و موارد خودکشی خبر داده است.
نافرمانی گسترده نیروهای ذخیره
با نقض آتشبس از سوی اسرائیل و بازگشت به جنگ، بسیاری از نیروهای ذخیره از اطاعت فرمان خودداری کردهاند. منابع عبری گزارش دادهاند که شمار قابل توجهی از سربازان به فرماندهان اعلام کردهاند در صورت فراخوان، حاضر به خدمت نخواهند بود. حتی در یک مورد از ۳۰ سرباز تیپ "ناحال" فقط ۶ نفر حاضر به اعزام به غزه شدند.
اعتراضات درون نظامی و واکنش نتانیاهو
اعتراضات به موساد (سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی) نیز کشیده شده است. ۲۵۰ کارمند از جمله سه رئیس پیشین این سازمان، در طوماری توقف جنگ برای بازگشت اسیران اسرائیلی را خواستار شدهاند. نتانیاهو با توصیف معترضان به عنوان "علفهای هرز"، تهدید به اخراج آنها کرده است.
آسیبهای روانی و تبعات جنگ طولانی
جنگ غزه باعث افزایش اختلالات استرس و افسردگی در سربازان شده است. روزنامههای عبری از هزاران نظامی تحت درمان روانی خبر دادهاند.این وضعیت، همراه با فشارهای بینالمللی، توانایی اسرائیل در ادامه جنگ را زیر سوال برده و تحلیلگران عبری زبان از شکست راهبردی این رژیم سخن میگویند.در مجموع، افول روحیه، نافرمانی و بحران روانی در ارتش اسرائیل، همراه با اعتراضات داخلی، چالشهای بیسابقهای برای این رژیم ایجاد کرده است. ادامه جنگ غزه نهفقط اهداف نظامی اسرائیل را محقق نکرده، بلکه به ضعف ساختاری آن دامن زده است.
رژیم صهیونیستی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ جنگ ضد باریکه غزه را با دو هدف اصلی از بین بردن جنبش حماس و بازگرداندن اسیران صهیونیست از این منطقه آغاز کرد اما در رسیدن به این اهداف شکست خورد و ناچار به توافق با جنبش حماس برای تبادل اسیران روی آورد.
۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ براساس توافقی میان حماس و رژیم صهیونیستی، در باریکه غزه آتشبس برقرار شد و براساس آن تعدادی از اسیران مبادله شدند اما در ادامه رژیم صهیونیستی از ورود به مذاکرات مرحله دوم آتش بس سرباز زدند و از بامداد سهشنبه ۱۸مارس، با نقض مفاد آتشبس تجاوزهای نظامی خود به باریکه غزه را از سر گرفت.
hm