آمریکا و اسرائیل؛
چرا ترامپ نگران محاکمه نتانیاهو است؟
-
تلاش ترامپ برای جلوگیری از محاکمه نخستوزیر رژیمصهیونیستی
در حالیکه «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیمصهیونیستی قرار است برای پاسخ به اتهامات فساد خود در دادگاه حاضر شود،رییسجمهوری آمریکا تهدید کرد که در صورت برگزاری این محاکمه، واشنگتن کمکهای خود به اسرائیل را قطع میکند.
بهگزارش پارستودی،«دونالد ترامپ» با بیان اینکه آمریکا میلیاردها دلار برای حمایت از اسرائیل هزینه میکند، بار دیگر از «نتانیاهو»، نخستوزیر اسرائیل حمایت کرد و خواستار لغو محاکمه او در تلآویو شد. وی در شبکه اجتماعی خود «تروث سوشال» با تجمید از نتانیاهو و جنگطلبی او مدعی شد: آنچه اکنون در اسرائیل علیه بنیامین نتانیاهو در حال وقوع است، بسیار تاسفبار است.
درواقع این دومینبار در چند روز اخیر است که ترامپ با حمایت از نتانیاهو خواستار لغو محاکمه او میشود. با این تفاوت که رئیسجمهوری آمریکا اینبار بحث کمکهای ایالات متحده به اسرائیل را به میان آورده و به نوعی مقامات اسرائیل را تهدید کردهاست. وی در شبکه اجتماعی خود نوشت: ایالات متحده سالانه میلیاردها دلار برای حفاظت و حمایت از اسرائیل هزینه میکند، بیش از هر کشور دیگری. ما این را تحمل نخواهیم کرد.
نتانیاهو در چندین پرونده جداگانه با اتهامهای رشوهخواری، کلاهبرداری و نقض اعتماد عمومی مواجه است؛ از جمله وی در پرونده فساد مالی موسوم به «پرونده ۱۰۰۰» متهم به دریافت هدایا به ارزش ۷۰۰ هزار شِکِل از آرنون میلچان تهیهکننده اسرائیلی در هالیوود و تاجر ثروتمند است. به گفته دادستان رژیم صهیونیستی، وی در ازای دریافت هدایای گرانقیمت شامل مشروبات الکلی و سیگار به میلچان در راستای تأمین منافع تجاری وی کمک کرده است. همچنین در پرونده دیگری موسوم به «۴۰۰۰» نیز به زد و بند با مالک شرکت مخابراتی «بیزک»؛ شرکتی که صاحب امتیاز پایگاه خبری «واللا» است، متهم است. بر اساس گزارش دادستانی رژیم اسرائیل، نتانیاهو در این پرونده متهم به فساد گسترده شده است؛ به این معنا که میلیونها دلار تسهیلات مالی در اختیار «شائول الویچ» مالک این شرکت قرار داده است تا پایگاه خبری واللا، از نخستوزیر و خانوادهاش حمایت رسانهای کند.
هر چند پیش از این برخی مقامات ارشد اسرائیل بهدلیل تخلفاتشان محاکمه و حتی زندانی شدهاند، اما این اولین بار است که نخستوزیری که در این مقام است، به پای میز محاکمه کشیده میشود؛ ضمن اینکه این نخستین بار است که «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا نیز با مداخله مستقیم در امور داخلی اسرائیل خواستار عدم برگزاری محاکمه شده است. درواقع درخواست رئیسجمهوری آمریکا، برای لغو محاکمه نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل و تهدید تلویحیاش به قطع کمکهای مالی به اسرائیل در صورت ادامه این روند، نشانهای از ابعاد پیچیده و چندوجهی روابط آمریکا با اسرائیل، همچنین نگاه شخصی و سیاسی ترامپ به چهرههایی همچون نتانیاهو است.
نتانیاهو همواره شریکی قابل اعتماد و همراه برای رئیسجمهوری آمریکا بوده است؛ چنانکه در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ نیز، وی از تصمیمات نتانیاهو از جمله به رسمیت شناختن بیتالمقدس بهعنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارتخانه آمریکا به این شهر حمایت کرد. همچنین رئیسجمهوری آمریکا با طرح عادیسازی روابط تلاش کرد موقعیت نتانیاهو را بهبود بخشد. اکنون نیز ترامپ حامی مهم نتانیاهو در جنگ غزه و جنگ ۱۲ روزه با ایران بوده است.
درواقع رئیسجمهوری آمریکا تلاش میکند با القای اینکه نتانیاهو شریک وفادار و کارآمد آمریکا در منطقه است، وی را از همهگونه امتیازی برخوردار نماید و مشروعیت هرگونه پیگرد قضایی علیه او را زیر سؤال ببرد. این نوع دفاع، ریشه در روابط نزدیک شخصی ترامپ و نتانیاهو دارد که در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ به اوج خود رسید. نتانیاهو در موارد متعددی از تصمیمات ترامپ نظیر خروج از برجام حمایت علنی و قاطع کرده است؛ این پشتیبانی بیقید و شرط، از نظر ترامپ نوعی «وفاداری سیاسی» محسوب میشود که باید پاسخ داده شود.
از سوی دیگر اسرائیل، با نخستوزیری نتانیاهو، همواره بهعنوان بازوی پیشبرنده سیاستهای ضدایرانی آمریکا در منطقه عمل کرده است. از این رو، حفظ نتانیاهو در قدرت، بهویژه در مقطع کنونی که جنگ غزه ادامه دارد، میتواند برای آمریکا یک برگ برنده راهبردی تلقی شود؛ همچنین محاکمه یا تضعیف نتانیاهو ممکن است توازن قدرت داخلی اسرائیل را به هم بریزد و نهادهای نظامی و امنیتی این کشور را دچار آشفتگی کند، امری که مستقیماً بر توان عملیاتی اسرائیل و به تبع آن، بر برنامههای منطقهای آمریکا تأثیرگذار خواهد بود.
در مقابل، ماجرای محاکمه نتانیاهو نیز موضوعی پیچیده و ریشهدار در داخل اسرائیل است. عدم محاکمه وی نارضایتیهای داخلی در اسرائیل را دامن خواهد زد و احزاب مخالف توقف روند محاکمه را نمیپذیرند؛ زیرا برخی مخالفان سیاسی نتانیاهو، این پروندهها را فرصتی برای پایان دادن به دوران طولانی وی میدانند. «آویخای مندلبلیت»، دادستان کل اسرائیل در خصوص طرح اتهام فساد علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی تأکید کرد: با استقلال تمام و براساس ادله و قانون، قضاوت خواهد کرد.
با این حال تهدید ترامپ به قطع کمکهای آمریکا به اسرائیل در این شرایط، نشان میدهد رئیسجمهوری آمریکا، مداخله در امور داخلی متحدانش را نهتنها جایز، بلکه لازم میداند. حمایت صریح ترامپ از نتانیاهو نیز گواهی است بر نوع خاصی از دیپلماسی که در آن، روابط شخصی جایگزین روابط بیندولتی میشود و معیارهای سنتی سیاست خارجی، تحت تأثیر دیدگاههای فردی رهبران، تغییر میکند. بهنظر میرسد در نگاه ترامپ، مبارزه با «نظام قضایی مخالف» به یک وجه مشترک و عنصر همبستگی در میان رهبران راستگرا در سطح جهان بدل شده است.
ad/ha