شیمیدانی که دبیرکل حزبالله لبنان شد؛ شیخ «نعیم قاسم» کیست؟
-
شیمیدانی که دبیرکل حزبالله لبنان شد؛ شیخ «نعیم قاسم» کیست؟
پارستودی- شیخ نعیم قاسم دستی در تالیف داشته و نویسنده آثار پرشماری در زمینههای حقوق مدنی، وضعیت زنان، وضعیت معلمان، وضعیت دانشآموزان، حقوق مردان و زنان، وظایف والدین نسبت به فرزندان و غیره است.
شیخ «نعیم قاسم» دبیرکل حزبالله لبنان در سخنانی به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت سردار «قاسم سلیمانی» و «ابو مهدی المهندس» که سوم ژانویه 2020 توسط آمریکا به شهادت رسیدند، گفت: مقاومت ادامه خواهد داشت و فرماندهی مقاومت است که زمان و چگونگی مقاومت، روشهای مقاومت و سلاحی را که از آن استفاده میکند، مشخص میکند.
به گزارش پارستودی، دبیرکل حزبالله لبنان اظهار کرد: برخی میگویند مقاومت پا پس کشیده است اما مقاومت، یک ایمان قوی است، محکم میشود و ریشه میدواند.
لحن کلام شیخ نعیم قاسم در سخنرانیها، بازتاب گستردهای در رسانهها دارد؛ روزنامه رای الیوم در این زمینه نوشت: سخنرانی نعیم قاسم برای اسرائیل شوکه کننده است و نشان از پا پس نکشیدن حزب الله دارد.
اما شیخ «نعیم قاسم» که پس از شهادت سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان شد کیست؟
«نعیم بن محمد نعیم قاسم» در فوریه ۱۹۵۳ در شهر "کفر فیلا" Kfar Fila استان نبطیه، جنوب لبنان به دنیا آمد. وی متاهل و دارای ۶ فرزند(چهار پسر و ۲ دختر) است.
علاقه او به اسلام سبب شد که در دوران نوجوانی به مطالعه کتابهای اسلامی بپردازد و زمانی که ۱۸ سال داشت، برگزاری کلاسهای دینی را تدارک دید و در مسجد برای کودکان و نوجوانان کلاسهای هفتگی برگزار میکرد.
البته علاقه شیخ نعیم قاسم فقط به علوم اسلامی محدود نبود و او به شیمی هم علاقه داشت؛ نعیم قاسم، لیسانس شیمی خود را به زبان فرانسه از دانشگاه لبنان و در سال ۱۹۷۷ هم مدرک فوق لیسانس شیمی را از این دانشگاه دریافت کرد و سپس به تدریس مشغول شد و به مدت ۶ سال به عنوان معلم در کلاسهای متوسطه دولتی مشغول به کار شد.
نعیم قاسم در کنار تحصیلات دانشگاهی در حوزه علمیه لبنان نیز دروس دینی را فرا گرفت.
نعیم قاسم در اوایل دهه ۱۹۷۰ با هدف فعالیت دینی و انتقال افکار اسلامی در دانشگاهها و مدارس همراه با گروهی از جوانان «اتحادیه دانشجویان مسلمان لبنان» را تاسیس کرد.
شیخ نعیم قاسم پس از تاسیس جنبش امل توسط امام موسی صدر در سال ۱۹۷۴ به شاخه نظامی این جنبش به نام "جنبش محرومان" برای مقابله با اشغالگران صهیونیست که آن زمان بخشهایی از لبنان را اشغال کرده بودند، پیوست.
در پی جلسات کمیتههای اسلامی در سال ۱۹۸۲، حزب الله لبنان تاسیس شد و نعیم قاسم از برجستهترین فعالینی بود که در تاسیس آن نقش داشت.
وی سپس به عضویت مجلس شورای حزب الله لبنان درآمد و سه دوره در آن ابقا شد؛ بعد از آن، مسئولیت فعالیتهای تربیتی و پیشاهنگی در بیروت به او سپرده شد و بعد، سمت معاونت شورای اجرایی این حزب را بر عهده گرفت.
نعیم قاسم همچنین نقش اساسی در توسعه روابط حزبالله با دیگر احزاب سیاسی لبنان داشته است. او در بسیاری از مذاکرات که منجر به توافقات سیاسی با دولت لبنان شد، ایفای نقش کرده است.
وی سپس در سال ۱۹۹۱ به سمت معاون دبیرکل حزب الله منصوب شد و تا شهادت سیدحسن نصرالله، این سمت را برعهده داشت.
در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی، سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در پی حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت به شهادت رسید.
حزبالله لبنان در ۲۹ اکتبر ۲۰۲۴ و حدود یک ماه پس از شهادت سید حسن نصرالله، نعیم قاسم را به عنوان دبیرکل این حزب انتخاب کرد.
«شیخ نعیم قاسم» در اولین سخنرانی خود به عنوان دبیرکل حزب الله لبنان، پیامهای متعددی همچون عزم و اراده و قدرت و پیروزی و ادامه مقاومت و نپذیرفتن شروط اشغالگران صهیونیست و حمایت از آتش بس و مذاکرات را ارسال کرد.
در سایت شخصی شیخ نعیم قاسم آمده است: او به نظریه سیاسی-دینی ولایت فقیه و در نتیجه ولایت امام سیدعلی خامنهای رهبر انقلاب اسلامی باور دارد.
شیخ نعیم قاسم همچنین دستی در تالیف داشته و نویسنده آثار پرشماری در زمینههای حقوق مدنی، وضعیت زنان، وضعیت معلمان، وضعیت دانشآموزان، حقوق مردان و زنان، وظایف والدین نسبت به فرزندان و غیره است.
او کتابی مهم با عنوان «الإمام الخمینی بین الأصالة والتجدید» را درباره امام خمینی و کتاب «الولِّی المجدِّد» را درباره آیتالله امام خامنهای نوشته که به چاپ رسیده است.
همچنین یکی از تألیفات او کتابی است با نام «حزبالله :المنهج - التجربة – المستقبل» (حزبالله لبنان؛ خطمشی، گذشته و آینده آن) که در سال ۲۰۰۲ نوشته شده و تاکنون به زبانهای فارسی، انگلیسی، فرانسوی، ترکی، اردو و اندونزیایی ترجمه شده است.
کتاب شرح رساله حقوق امام زین العابدین علیهالسلام فرزنده امام حسین (ع) از دیگر تالیفات دبیرکل حزب الله لبنان است.
به طور کلی می توان گفت که شیخ نعیم قاسم یک شخصیت محوری در صحنه سیاسی لبنان به شمار میرود و از طریق نقش خود در حزبالله و گرایشات سیاسی، به تاثیرگذاری در صحنه لبنان ادامه میدهد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که حزبالله لبنان با دبیرکلی شیخ نعیم قاسم، تحولات مهمی را سپری خواهد کرد و اقدامات برجستهای را رقم خواهد زد.
mrt