آیا دانشگاههای آمریکا به ابزار سیاسی دولت ترامپ تبدیل شدهاند؟
-
آیا دانشگاههای آمریکا به ابزار سیاسی دولت ترامپ تبدیل شدهاند؟
پارس تودی- خبر تعلیق بیش از ۶۵ دانشجوی دانشگاه کلمبیا به دلیل مشارکت در تظاهرات حامی فلسطین، باردیگر نقطه تقاطع حساس میان آزادی بیان، اقتدار دانشگاهی و سیاستگذاریهای امنیتی در دانشگاههای غربی را بهنمایش گذاشت.
دانشگاه کلمبیا در تازهترین اقدام خود، بیش از 65 دانشجوی معترض حامی فلسطین را بهطور موقت از تحصیل تعلیق کرد. در همین حال 33 نفر دیگر از جمله افرادی از مؤسسات وابسته و تعداد نامشخصی از فارغ التحصیلان نیز از ورود به دانشگاه منع شدهاند. همچنین 80 نفر از دانشجویان معترض دستگیر شدهاند. به گزارش پارس تودی، این تصمیم، نهتنها واکنشی به یک رویداد خاص، بلکه انعکاسی از فشارهای سیاسی و اجتماعی گستردهای است که این روزها حتی فضای آکادمیک آمریکا را احاطه کرده است.
تعلیق از تحصیل و دستگیری گسترده این دانشجویان در پی تجمع اعتراضآمیز آنها به سیاستهای رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان ساکن غزه در کتابخانه باتلر بود. براساس گزارش نیویورک پست، مقامات دانشگاه کلمبیا اعلام کردند که این تصمیم در پاسخ به فشارهای بیرونی برای «اقدامی قاطع» علیه معترضان اتخاذ شدهاست. این فشارها عمدتاً از سوی گروههای حامی اسرائیل، نهادهای دولتی، و بخشی از رسانهها اعمال شدهاند که دانشگاه را به همراهی با دانشجویان معترض، متهم کردهاند.
با ادامه کشتار فلسطینیان در باریکه غزه توسط رژیم صهیونیستی و جلوگیری از امدادرسانی به ساکنان این باریکه، جنبشهای اعتراضی دانشجویان در دانشگاههای مختلف آمریکا افزایش یافته است؛ چنانکه درچند ماه گذشته، حداقل سه واقعه مشابه در دانشگاههای بزرگ آمریکا رخ دادهاست که فضای عمومی را بهشدت ملتهب ساخته است.
دراین راستا در تاریخ ۲۶ آوریل ۲۰۲۵، در جریان اعتراضات دانشجویی در ایالات متحده، بیش از ۴۰ نفر در مرکز آموزش عالی Auraria در دنور، کلرادو، بازداشت شدند. در دانشگاه UCLA نیز در ۱۷ آوریل، مدیران دانشگاه دستور برچیدن چادرهای معترضان حامی فلسطین را صادر کردند و پلیس لسآنجلس بیش از ۵۰ نفر را بازداشت کرد.
حمایت دانشجویان آمریکایی از مردم فلسطین و محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی واکنش دولت آمریکا را برانگیخته است بهطوری که «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا چندی پیش مقامات برخی دانشگاههای آمریکا را تهدید به قطع بودجه و پس از مدت کوتاهی بودجه سه دانشگاه مهم آمریکا را قطع کرد.
این اقدام سبب شد که چندی پیش روسای بیش از ۱۰۰ دانشگاه، دانشکده و موسسه علمی در آمریکا با انتشار بیانیهی مشترکی مخالفت خود را با نحوه برخورد دولت ترامپ با نهادهای عالی آموزشی در این کشور ابراز کنند.
در این بیانیه از آنچه که «تعدی بیسابقه دولت و دخالت سیاسی که آموزش عالی در آمریکا را بهخطر انداخته است» خوانده شده، بهشدت انتقاد شده است.
فضای دانشگاهی آمریکا همچنان تحت نظارت شدید قرار دارد و با هرگونه اقدام و اعتراض دانشجویان برخورد میشود، همچنین هرگونه تساهل در برابر معترضان به سیاستهای اسرائیل به منزله همدستی با جنبشهای ضداسرائیلی تفسیر میشود. این در حالی است که دانشگاههای آمریکایی، از جمله دانشگاه کلمبیا، همواره خود را بهعنوان پیشگامان آزادی بیان و مباحثه آزاد معرفی کردهاند.
شعارهایی چون «آزادی دانشگاهی» و «حفاظت از تنوع آراء» سالهاست بر سردر این مراکز نقش بستهاست، اما تعلیق و اخراج دانشجویان حامی فلسطین، نشان میدهد که مرزهای آزادیهای ادعایی در تضاد با منافع ژئوپلیتیک و فشارهای سیاسی به سرعت جابهجا میشوند.
درواقع این شرایط سبب شده مدیران و روسای دانشگاههای آمریکا نیز بهرغم همه شعارهایشان تسلیم سیاستهای ترامپ شوند و نه تنها آزادیهای دانشجویان را محدود کنند بلکه اکنون اخراج، تعلیق و دستگیری در دانشگاههای آمریکا به امری رایج تبدیل شود.
موضوعی که بیش از هر زمانی، تناقض بنیادین میان ادعای آزادی بیان غربی و واقعیتهای اعمال آن را عیان میسازد. درحالی که آمریکا همواره منتقد محدودیتهای آزادی بیان در دیگر کشورها بوده، در داخل، خود شاهد سانسورهای سیستمی و سرکوب اعتراضات در موضوعات حساس سیاسی است.
اتخاذ چنین سیاستهایی احتمالاً نقطه آغاز یک موج وسیعتر از کنترل اعتراضات در دانشگاههای آمریکا است که درصورت ادامه این روند، دانشگاهها از بستر تضاربآراء و آزادی بیان، به سکوهایی مدیریت شده و کنترل شده با نظارت بالا بدل خواهند شد که پیامدهای بلندمدت آن، کاهش اعتماد دانشجویان به نهاد دانشگاه، فرار نخبگان به کشورهایی با فضای بازتر سیاسی، و تضعیف جایگاه دانشگاههای آمریکا در شاخصهای بینالمللی آزادی دانشگاهی خواهد بود.
AT/MMA