تغییر هندسه جهانی و نگاه اروپا به چین
(last modified Tue, 21 May 2024 11:55:18 GMT )
خرداد ۰۱, ۱۴۰۳ ۱۵:۲۵ Asia/Tehran
  • تغییر هندسه جهانی و نگاه اروپا به چین
    تغییر هندسه جهانی و نگاه اروپا به چین

پارس تودی- «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین برای نخستین بار پس از پنج سال به اروپا سفر کرد؛ سفری که بر اساس اعلام کارشناسان سیاسی، برای ایجاد نظم جهانی جدید هدف‌گذاری شده است

این رویداد مهم که رسانه‌های غربی آن را "انفجار هسته‌ای دیپلماتیک" نام‌گذاری کردند، گفتمان عمومی را در غرب برانگیخته و تأثیر زیادی بر چشم‌انداز بین‌المللی چین داشته است.

مشابه این فضا در افکار عمومی غرب، در جریان سفر «ریچارد نیکسون» رئیس‌جمهور پیشین آمریکا به چین در سال 1972 رخ داد. در آن زمان، «شارل دوگل»، رئیس‌جمهور وقت فرانسه، خاطرنشان کرد که فرانسه باید مستقیماً به صدای چین گوش دهد و دولت‌هایی که هنوز راهبرد صبر و انتظار را دنبال می‌کنند، دیر یا زود از پاریس پیروی خواهند کرد.

بر اساس نظر کارشناسان غربی، هندسه در حال تغییر جهان چندقطبی، چین را به اقدام برای حفظ منافعش سوق داده است.

ازآنجا که رویارویی چین با آمریکا اجتناب‌ناپذیر است و روابط پکن با مسکو مثبت به نظر می‌رسد، اروپا در حال تبدیل‌شدن به تمرکز تعیین‌کننده وزن چندقطبی‌ها در جهان آینده است.

برای این منظور چین به دنبال حفظ روابط اقتصادی آزاد با اروپا است و تلاش دیپلماتیک گسترده‌ای را برای ارتباط با این قاره اختصاص داده است.

از این روز رئیس جمهور چین، سفر خود را به سه کشور اروپایی که در حال حاضر با پکن ارتباطات مطلوب‌تری دارند آغاز کرد. فرانسه و مجارستان در اتحادیه اروپا و صربستان در خارج از این اتحادیه.

رئیس جمهور چین ابتدا به فرانسه رفت، کشوری که تعامل با پکن را  باهدف تبادل غلات، حتی بعد از جنگ اوکراین ادامه داده است.

اما از دیدگاه سنتی، مشتاق‌ترین کشور بزرگ اتحادیه اروپا نسبت به چین، آلمان بود بااین‌حال، سیاست برلین بعد از جنگ اوکراین به منازعه با چین تبدیل شده است، زیرا وزارت خارجه آلمان تحت کنترل نومحافظه‌کاران سبز است که تلاش می‌کنند روابط این کشور با پکن را تضعیف کنند.

 

البته این امر با مقاومت لابی صنعت آلمان مواجه شده است، درحالی‌که اندیشکده‌های تحت حمایت آمریکا نیز تلاش می‌کنند روابط برلین با پکن را با انتشار گزارش‌های اطلاعاتی که تصویر چین را تضعیف می‌کند تحت‌تأثیر قرار دهند.

 

مقصد دوم سفر «شی جین پینگ» در اروپا، صربستان بود. اگرچه این کشور بخشی از اتحادیه اروپا نیست، اما یک کشور بسیار مهم در بالکان است که به دلیل بمباران گسترده ناتو علیه آن در دهه 1990، روابط سردی با غرب دارد. از سوی دیگر این کشور با فشار برای ادغام در اتحادیه اروپا و مسئله حاکمیت بر کوزوو مواجه است. در نتیجه، رفاه صربستان به توانایی‌اش در برقراری روابط با قدرت‌های ثالث مانند روسیه و چین برای تضمین نفوذ ژئوپلیتیکی مرتبط است.

و اما مقصد سوم سفر رئیس جمهور چین مجارستان بود. کشوری که تحت رهبری «ویکتور اوربان» است و به طرفداری از چین در کل اتحادیه اروپا شناخته می شود. اوربان سیاست خارجی خود را در ارتباط با چین و  روسیه گسترش داده است. بوداپست یک شریک بسیار مهم برای پکن است؛ زیرا به‌عنوان دروازه‌ای برای سرمایه‌گذاری چین در قاره اروپا عمل می‌کند.

 

از سوی دیگر مجارستان یک موقعیت استراتژیک ویژه در اروپای مرکزی و بالاتر از بالکان دارد. جایی که پایانه یکی از کریدورهای اقتصادی چین است که با بندر پیره یونان آغاز می‌شود و بین یونان و مجارستان صربستان قرار دارد.

عبارات کلیدی: چین و آمریکا، چین  و اروپا، سفر رئیس جمهور چین به اروپا، مجارستان، فرانسه، صربستان

MMA