چرا مقامات ارشد اروپایی و آمریکایی به جنایات اسرائیل اذعان میکنند؟
-
«پیتر ولچ» سناتور آمریکایی
پارستودی- با تداوم جنگ غزه بهرغم فشارهای جهانی به اسرائیل برای توقف این نسلکشی بیسابقه، اما رژیم صهیونیستی همچنان با اصرار تمام به بمبارانهای خود ادامه میدهد و روزبهروز عرصه را بر ساکنان غزه تنگتر میکند. این مسئله حتی انتقاد شدید مقامات ارشد غربی و درخواست توقف آن را موجب شده است.
آنتونیو کاستا، رئیس شورای اروپا، روز جمعه ۱۶ مه در سخنانی در ششمین نشست سران جامعه سیاسی اروپا در آلبانی، وضعیت باریکه غزه را «تراژدی انسانی» خواند و گفت که قوانین بینالمللی در قبال این باریکه «بهطور سیستماتیک نقض میشود». وی اوضاع غزه را «تراژدی انسانی» توصیف کرد که در آن قوانین بینالملل «بهطرز سیستماتیک نقض میشود» و مردم تحت «نیروی نظامی نامتناسب و خردکننده» قرار گرفتهاند.
در اقدامی دیگر، سران هفت کشور اروپایی در بیانیهای مشترک با تأکید بر اینکه در مقابل فاجعه انسانی در نوار غزه ساکت نمیمانند، خواستار لغو کامل محاصره این باریکه توسط رژیم صهیونیستی شدند. نخستوزیران اسپانیا، نروژ، ایسلند، ایرلند، لوکزامبورگ، مالت و اسلوونی جمعه در بیانیهای مشترک اعلام کردند: «ما در برابر این فاجعه انسانی در غزه که مقابل چشمان ما رخ میدهد، ساکت نخواهیم ماند.» در این بیانیه مشترک آمده است: «ما از اسرائیل میخواهیم که فوراً سیاست فعلی خود را کنار گذاشته و محاصره غزه را کامل لغو کند.» در بیانیه این رهبران اروپایی آمده است: «جابجایی اجباری یا اخراج مردم فلسطین با هر ابزاری، غیرقابلقبول بوده و مصداق نقض قوانین بینالمللی است. ما هرگونه طرح و تلاشی برای تغییر نقشه جمعیتی را رد میکنیم.»
اشاره این سران اروپایی به طرح رژیم صهیونیستی برای بیرونراندن و اخراج ساکنان غزه به دیگر کشورهای عربی است. پیشازاین، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، خواهان پذیرش آنها از جانب اردن و مصر شده بود که با مخالفت این دو کشور مواجه شد. اکنون شبکه آمریکایی «انبیسی نیوز» گزارش داده که دولت ترامپ در حال بررسی طرحی برای انتقال دائمی حدود یک میلیون فلسطینی از باریکه غزه به کشور لیبی است. دو منبع مطلع از جزئیات این طرح و یک مقام پیشین آمریکا به این شبکه گفتهاند که این موضوع آنقدر جدی بوده که دولت ترامپ آن را با مقامات لیبی نیز در میان گذاشته است. به گفته این منابع، در ازای اسکان فلسطینیان در لیبی، دولت آمریکا احتمالاً میلیاردها دلار از داراییهای لیبی را که بیش از یک دهه پیش در آمریکا مسدود شده، آزاد میکند. با این حال، هنوز هیچ توافق نهایی در اینباره حاصل نشده و به گفته همان منابع، رژیم صهیونیستی در جریان این رایزنیها قرار داشته است.
نکته مهم این است که برخی از سران اروپایی مانند پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، انتقادات شدیدتری از اسرائیل و جنایات گسترده و وحشتناک آن در باریکه غزه صورت دادهاند. سانچز پیشتر در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرده بود: «رهبران بیشتر و بیشتری با ما علیه آنچه که در غزه رخ میدهد، همصدا شدهاند. بمباران غیرنظامیان باید فوراً متوقف شود. وضعیت غیرقابلتحمل است.» سانچز روز چهارشنبه نیز در پارلمان اسپانیا گفت، اسرائیل یک حکومت نسلکش است و ما حق داریم با چنین رژیمی رابطه تجاری نداشته باشیم. همچنین اسپانیا در تلاش است تا قطعنامهای را در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد پایان یافتن غزه توسط اسرائیل ارائه دهد.
در تحولی دیگر، در سوی دیگر اقیانوس اطلس یعنی در ایالات متحده نیز انتقادات از اسرائیل و درخواست برای توقف جنایات آن علیه فلسطینیها در باریکه غزه حتی در داخل دستگاه حاکمه آمریکا که مهمترین متحد رژیم صهیونیستی است، مطرح شده است. در این راستا، بیش از بیستوچهار سناتور آمریکایی در نامهای از دولت ترامپ خواستند تا از همه ابزارهای دیپلماتیک موجود برای پایان دادن به محاصره غزه توسط اسرائیل استفاده کند.
پیتر ولچ، سناتور آمریکایی، به سنا گفت: «بیش از ۲ ماه است که اسرائیل از قدرت خود برای جلوگیری از ارسال غذا، دارو، درمانهای حیاتی سرطان، سیستمهای دیالیز، شیر خشک و موارد دیگر به خانوادههای گرسنه و رنجکشیده در سراسر غزه استفاده میکند.» وی تاکید کرد: «نیم میلیون فلسطینی در غزه با گرسنگی مواجه هستند و این تعداد در حال افزایش است. در عین حال، کامیونهای پر از غذا و دارو که بخش عمدهای از کمکهای ارائهشده توسط آمریکا و متحدان ما را تشکیل میدهند، درست در آن سوی مرز هستند.» این سناتور افزود: «نمیتوانیم سیاست گرسنگی عمدی از سوی دولتی را حمایت کرده یا آن را تأیید کنیم.»
در نتیجه حملات ارتش رژیم صهیونیستی به باریکه غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، حدود ۵۳ هزار نفر به شهادت رسیده و شمار کلی زخمیهای حملات ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه به حدود ۱۲۰ هزار نفر رسیده است. هنوز هزاران نفر دیگر نیز در نوار غزه مفقود و زیر آوار هستند. همچنین گرسنگی و نبود دارو و اقلام بهداشتی و پزشکی سبب شهادت بسیاری از فلسطینیان بهویژه کودکان و زنان باردار شده است. از سوی دیگر، محمولههای کمکهای بینالمللی غذا در پشت مرزهای غزه در حال فاسد شدن است.
به نظر میرسد شدت جنایات اسرائیل علیه ساکنان غزه و استفاده بیحد از خشونت و نسلکشی آنها موجب شده تا حتی متحدان غربی سنتی رژیم صهیونیستی نیز قادر به توجیه این جنایات نبوده و با توجه به فشار افکار عمومی و نیز با توجه به داعیههای حقوق بشری غربیها، خواهان توقف این اقدامات جنایتکارانه اعم از نسلکشی فلسطینیها و نیز استفاده از سلاح گرسنگی علیه ساکنان غزه شوند. با این حال، تلآویو به پشتوانه حمایت بیقیدوشرط واشنگتن، هیچ توجهی به این درخواستها نداشته، بلکه بهطور روزافزونی بر شدت حملات به غزه و کشتار ساکنان آن بهخصوص زنان و کودکان افزوده است.
srm/mrt