وال استریت ژورنال فاش کرد؛ راز موفقیت ایران در جنگ موشکی
https://parstoday.ir/fa/world-i16646
پارس‌تودی - وال‌استریت‌ژورنال در گزارشی اختصاصی فاش کرد که ایران در جنگ اخیر موفق شده با بهره‌گیری از تاکتیک‌های آزمون‌وخطا، شکاف‌هایی در سامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی اسرائیل پیدا کرده و از آنها عبور کند.
(last modified 2025-07-16T11:34:14+00:00 )
تیر ۲۵, ۱۴۰۴ ۱۲:۲۵ Asia/Tehran
  • عبور موشک‌های ایران ازسامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی اسرائیل
    عبور موشک‌های ایران ازسامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی اسرائیل

پارس‌تودی - وال‌استریت‌ژورنال در گزارشی اختصاصی فاش کرد که ایران در جنگ اخیر موفق شده با بهره‌گیری از تاکتیک‌های آزمون‌وخطا، شکاف‌هایی در سامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی اسرائیل پیدا کرده و از آنها عبور کند.

به گزارش پارس‌تودی به نقل از خبرگزاری فارس، جنگ ۱۲روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی در ژوئن ۲۰۲۵ بار دیگر نشان داد که حتی پیشرفته‌ترین سامانه‌های دفاع موشکی جهان نیز در برابر حملات پیچیده و هدفمند آسیب‌پذیر هستند. بر اساس گزارش تحقیقی وال‌استریت‌ژورنال که تحلیل داده‌های مؤسسات معتبر اسرائیلی و آمریکایی را در بر می‌گیرد، ایران با استفاده از تاکتیک‌های آزمون‌وخطا موفق شد نقاط ضعف در پدافند هوایی اسرائیل را شناسایی کرده و از آن بهره ببرد.
طبق این گزارش، سامانه‌های دفاع هوایی اسرائیل، شامل گنبد آهنین، "آرو ۳" و "فلاخن داوود" که با همکاری نزدیک آمریکا توسعه یافته‌اند، جزو بهترین و پیچیده‌ترین سیستم‌های دفاع موشکی جهان محسوب می‌شوند. با این حال، وال‌استریت‌ژورنال به نقل از کارشناسان مؤسسه رند و دیگر تحلیلگران نظامی می‌نویسد که هیچ سیستم دفاعی، حتی پیشرفته‌ترین آنها، نمی‌تواند کاملاً بدون نقص باشد و "هر سامانه‌ای بالاخره شکاف‌هایی دارد."
این روزنامه آمریکایی می نویسد که بیشترین موفقیت ایران در ۲۲ ژوئن (دو روز پیش از پایان جنگ) به ثبت رسید؛ جایی که ۱۰ موشک از مجموع ۲۷ موشک شلیک‌شده به اهداف در اسرائیل اصابت کردند. اسرائیل از ارائه توضیح بیشتر درباره این آمار خودداری کرده است.
البته بسیاری کارشناسان بیان می‌کنند که رژیم اسرائیل به شدت آمار را کم اعلام می‌کند و حجم خرابی‌ها و درخواستهای بازسازی ثبت شده در رژیم نشان می‌دهد که میزان برخورد موشکهای ایرانی چند برابر این تعداد بوده است.

 

پدافند هوایی اسرائیل؛ سامانه‌ای پیشرفته اما قابل نفوذ

«رافائل کوهن» تحلیل‌گر ارشد مؤسسه رند (یک اندیشکده وابسته به پنتاگون) می‌گوید: "سیستم موشکی‌ حتی سامانه‌های پیشرفته‌ اسرائیل در نهایت شکاف‌هایی خواهد داشت. نکته کلیدی این است که هر سامانه دفاع هوایی به جای تکمیل بی‌نقص در یک لایه، باید از تأثیر جمعی چند لایه برخوردار باشد."
وال‌استریت‌ژورنال ادامه داد که در جریان جنگ، تحلیل گفته‌های رسمی اسرائیل نشان می‌دهد نرخ رهگیری موشک‌ها کاهش یافته است. ارتش اسرائیل اعلام کرده بود که بین ۹۰ تا ۹۵ درصد موشک‌های ایران را رهگیری می‌کند، اما پس از آتش‌بس در ۲۴ ژوئن، این رقم به‌طور کلی به ۸۶ درصد رسید.


تاکتیک‌های نوین ایران در نبرد هوایی

بر اساس این گزارش، ایران تاکتیک‌های خود را در طول جنگ به‌طور چشمگیری تغییر داد. ایران با افزایش تنوع و پراکندگی محل‌های شلیک موشک، استفاده از موشک‌های دوربرد و پیشرفته‌تر مانند فتاح-۱  و تغییر زمان‌بندی حملات از حملات گسترده شبانه به موج‌های کوچکتر در طول روز، توانست نرخ نفوذ به پدافند اسرائیل را دو برابر کند. طبق داده‌های مؤسسه JINSA، در نیمه اول جنگ ۸ درصد موشک‌های ایران از سد رهگیرهای اسرائیل گذشت، اما این رقم در نیمه دوم به ۱۶ درصد رسید.

 

تهدیدی برای امنیت منطقه و درس‌هایی برای جهان

این گزارش ادامه می‌دهد که موفقیت نسبی ایران در غلبه بر دفاع هوایی رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که جنگ‌های آینده، به‌ویژه در مناطقی با سامانه‌های دفاعی پیچیده، می‌تواند چالش‌برانگیزتر باشد. کارشناسان امنیتی معتقدند که این نبرد یک "منحنی یادگیری" برای هر دو طرف بود؛ ایران تلاش کرد حملات خود را بهبود بخشد و اسرائیل نیز سامانه‌های دفاعی خود را تقویت کند.

 

آمریکا در مسیر توسعه گنبد طلایی

در پاسخ به تهدیدهای مشابه، ایالات متحده آمریکا نیز پروژه‌ای عظیم برای توسعه سامانه دفاع موشکی "گنبد طلایی" را با بودجه ۱۷۵ میلیارد دلاری آغاز کرده است تا از آسمان خود محافظت کند. با این حال، گستردگی جغرافیایی آمریکا دفاع هوایی آن را بسیار دشوارتر از اسرائیل می‌سازد.


واکنش‌ها و چشم‌انداز آینده

طبق این گزارش، ارتش اسرائیل با احتیاط درباره آمار رهگیری‌ها صحبت کرده و تنها اعلام کرده که جزئیات بیشتر را منتشر نمی‌کند. از سوی دیگر، ایران و رژیم صهیونیستی در حال ارزیابی و بازنگری توانمندی‌های هوایی خود هستند تا در نبردهای احتمالی آینده آمادگی بیشتری داشته باشند.

hm