سیاست جدید تسلیحاتی آمریکا در باره جنگ اوکراین چیست؟
https://parstoday.ir/fa/world-i16670
پارس‌تودی- رئیس‌جمهور آمریکا طرحی را تایید کرد که به موجب آن، متحدان اروپایی این کشور، میلیاردها یورو تجهیزات نظامی از واشنگتن خریداری خواهند کرد تا آنها را در اختیار کی‌یف قرار دهند.
(last modified 2025-07-19T09:01:01+00:00 )
تیر ۲۵, ۱۴۰۴ ۱۵:۱۵ Asia/Tehran
  • سیاست جدید تسلیحاتی آمریکا در باره جنگ اوکراین چیست ؟
    سیاست جدید تسلیحاتی آمریکا در باره جنگ اوکراین چیست ؟

پارس‌تودی- رئیس‌جمهور آمریکا طرحی را تایید کرد که به موجب آن، متحدان اروپایی این کشور، میلیاردها یورو تجهیزات نظامی از واشنگتن خریداری خواهند کرد تا آنها را در اختیار کی‌یف قرار دهند.

به گزارش پارس‌تودی، این طرح به‌ویژه با هدف تقویت پدافند هوایی اوکراین با تحویل سامانه های موشکی پاتریوت در برابر حملات فزاینده روسیه انجام می‌شود. اوکراین در ماه‌های گذشته بارها از آمریکا درخواست سامانه‌های پاتریوت بیشتری کرده بود. پاتریوت یکی از معدود سامانه‌های پدافندی در جهان است که قابلیت رهگیری و انهدام موشک‌های بالستیک ورودی را دارد.

به نوشته مجله Military Watch، ترامپ در حال بررسی صدور مجوز برای تحویل اولین موشک کروز پنهان‌کار ای جی ام-158 جاسم AGM-158 JASSM به نیروی هوایی اوکراین است که در اولین نسخه برد ۳۷۰ کیلومتری دارد و قرار است توسط ناوگان اف-۱۶نیروی هوایی اوکراین حمل و پرتاب شود.

رسانه‌های آمریکایی گزارش داده‌اند که احتمال دارد اوکراین علاوه بر سامانه‌های پاتریوت، موشک‌های دوربرد «تاماهاوک» نیز از آمریکا دریافت کند. مزیت اصلی تاماهاوک نسبت به سایر تسلیحات موجود در زرادخانه اوکراین، برد بسیار بلند آن است.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه 13 ژوئیه در کنار «مارک روته» دبیرکل ناتو، در کاخ سفید، با تهدید به اعمال «تعرفه‌های شدید» علیه روسیه گفت که از روسیه و رئیس جمهوری آن ناامید شده است. رئیس جمهوری آمریکا گفت: اگر مسکو و واشنگتن در مدت ۵۰ روز به توافقی در مورد حل و فصل اوکراین نرسند، ایالات متحده عوارض گمرکی تقریباً ۱۰۰ درصد بر روسیه و شرکای تجاری آن اعمال خواهد کرد.

ترامپ همچنین تصمیم خود را برای ادامه انتقال سلاح و تجهیزات نظامی به کی‌یف اعلام کرد، در صورتی که اروپا، تحت هماهنگی ناتو، هزینه چنین تدارکاتی را بپردازد. ترامپ گفت: ما امروز توافقی کردیم که قرار است به آنها سلاح ارسال کنیم و آنها هزینه آن را بپردازند. ایالات متحده هیچ پولی پرداخت نخواهد کرد. ما آن را نمی‌خریم، بلکه آن را تولید می‌کنیم و آنها هزینه آن را پرداخت خواهند کرد.

به نوشته نشریه آلمانی اشپیگل بسیاری از کشورهای عضو ناتو به سرعت سلاح‌های آمریکایی را از ذخایر خود به اوکراین تحویل خواهند داد؛ و سپس برای خرید مجدد آنها از آمریکا جهت تکمیل زرادخانه‌های تخلیه شده خود اقدام خواهند‌کرد. آلمان، فنلاند، دانمارک، سوئد، نروژ، بریتانیا، هلند و کانادا به موج اول تحویل سلاح‌ها خواهند پیوست. در صورت تایید این خبر، تجهیز اوکراین به تسلیحات آمریکایی، کمک مستقیم این کشورها به اوکراین تلقی شده، و این راه فراری برای آمریکا در برابر اعتراض روسیه نسبت به تجهیز اوکراین به سلاح‌های آمریکایی خواهد‌ بود.

این توافق تسلیحاتی جدید نه تنها نقطه عطفی در روند کمک‌های نظامی به اوکراین محسوب می‌شود، بلکه می‌تواند موازنه قدرت در جنگ روسیه و اوکراین را به‌طرز معناداری تغییر دهد. مشارکت چندین کشور اروپایی در تأمین مالی و ارسال تسلیحات پیشرفته، از جمله پاتریوت و تاماهاوک، نشان‌دهنده عزم غرب برای تقویت دفاع اوکراین در برابر تهدیدهای روسیه و نیز افزایش هماهنگی فرا آتلانتیکی در مواجهه با بحران‌های امنیتی است.

طبق پیام خصوصی ترامپ و زلنسکی که رسانه‌ها آن را منتشر کرده‌اند، گفته می‌شود آمریکا برای حمله به مسکو توسط سلاح‌های دوربرد چراغ سبز نشان داده است. ترامپ در پیامی از زلنسکی به طور مستقیم خواسته است که با موشک‌های دوربردی که کاخ سفید در اختیار اوکراین قرار داده، مسکو را هدف قرار دهد. طبق نوشته فایننشال تایمز، ترامپ که همواره خود را نامزدی «ضد جنگ» معرفی کرده بود و وعده پایان سریع جنگ اوکراین را می‌داد، اکنون در مقام مشوق حمله مستقیم به پایتخت یک قدرت هسته‌ای ظاهر شده است. این دگرگونی یا نشانه‌ای از تغییر رویکرد یا بخشی از تاکتیک‌های فشار برای مذاکره‌ از موضع قدرت است.

دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین، روز سه‌شنبه سخنان رئیس‌جمهوری آمریکا در زمینه تعیین تعرفه‌های گمرکی ۱۰۰ درصدی بر روسیه و شرکای این کشور را بسیار جدی خواند و موضع مسکو در قبال نقل‌قول‌ روزنامه واشنگتن‌پست از ترامپ درباره بررسی احتمال حمله اوکراین به مسکو و سن‌پترزبورگ را بیان کرد.

او گفت: طرح سخنانی از این دست و اینکه کی‌یف می‌تواند پایتخت روسیه را هدف قرار دهد، برای نخستین‌بار نیست؛ معمولاً این گزارش‌ها، اغلب اوقات، جعلی از آب درمی‌آیند. اما گاهی اوقات، نشت‌های اطلاعاتی وجود دارد، از جمله در نشریاتی که قبلاً آنها را بسیار معتبر می‌دانستیم. سخنگوی کرملین گفت: تصمیم ایالات متحده، ناتو و اتحادیه اروپا در مورد تأمین تسلیحات نظامی مورد نیاز اوکراین، نه به عنوان نشانه‌ای برای صلح، بلکه به عنوان نشانه‌ای برای ادامه جنگ تلقی می‌شود.

به نظر می رسد هدف ترامپ از سیاست جدید تسلیحاتی در قبال اوکراین دو مساله عمده باشد. نخست اینکه آمریکا همان گونه ترامپ بارها پیش از این اعلام وتاکید کرده بود حاضر نیست به رایگان تسلیحات مورد نیاز اوکراین به خصوص سامانه های پدافند هوایی و موشکهای تهاجمی دوربرد را در اختیار کی یف بگذاردو اکنون با تقبل هزینه این تسلیحات راه برای ارسال آنها به اوکراین هموار می شود.

دوم اینکه ترامپ  که در تحقق وعده اش در پایان دادن یک شبه به جنگ اوکراین با شکست و رسوایی اشکار مواجه شده ضمن حملات لفظی به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و جنگ طلب قلمداد کردن او ، با صدور مجوز برای حملات عمقی به خاک روسیه با استفاده از موشک های آمریکایی نه فقط قصد تحلیل توان نظامی روسیه را دارد بلکه می خواهد به پوتین نشان دهد که تداوم سرسختی او در زمینه آتش بس در جنگ اوکراین می تواند هزینه گزافی برای روسیه داشته باشد. بدین ترتیب مسکو ناچار خواهد شد تا برای جلوگیری از خسارات انسانی و مادی هر چه زودتر آتش بس و شروع مذاکرات صلح را بپذیرد.

البته هدف روسیه تثبیت دستاوردهای ارضی خود در اوکراین و قبول  آن از جانب دولت کی‌یف و نیز حامیان غربی آن است که  فعلا ناموفق بوده ولذا به فشار نظامی برای وادار ساختن زلنسکی به قبول صلح در شرایط کنونی ادامه می دهد.

با این حال اروپا عزم خود را برای حمایت از اوکراین جزم کرده و آمریکا نیز حاضر شده تا با پول اروپایی‌ها انواع تسلیحات دفاعی مانند سامانه‌های موشکی پاتریوت جدید و حتی موشک‌های جاسم AGM-158 JASSM با برد 370 کیلومتر و انواع جدیدتر آن با برد حدود 1000 کیلومتر را در اختیار اوکراین قرار دهد که به معنای چراغ سبز ترامپ برای حمله عمقی به اهداف در خاک روسیه و ظهور بعد جدیدی از جنگ روسیه واوکراین خواهد بود.

srm