منظور ایرانیان از استکبار چیست؟ / پاسخ آیت‌الله خامنه‌ای
(last modified Wed, 21 Feb 2024 11:36:03 GMT )
اسفند ۰۲, ۱۴۰۲ ۱۵:۰۶ Asia/Tehran
  • منظور ایرانیان از استکبار چیست-پاسخ آیت‌الله خامنه‌ای
    منظور ایرانیان از استکبار چیست-پاسخ آیت‌الله خامنه‌ای

با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ادبیاتِ جدیدی بر اساس بینش دینی برای مبارزه با ظلم و استعمار پدید آمد. یکی از نقاط اوج این ادبیاتِ جدید بازآفرینی و فراگیرسازی «کلیدواژه‌ی قرآنی استکبار» بود.

تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران عملاً تنها ایدئولوژی معارض با جریان مسلط لیبرال سرمایه‌داری، ایدئولوژی مارکسیسم و ادبیات چپ بود. کلیدواژه‌ی پرتکرارِ «امپریالیسم» مهم‌ترین واژه‌ای بود که انقلابیون و عدالت‌خواهان در ایران و سایر نقاط دنیا برای شناسایی و محکوم‌کردن زیاده‌خواهی‌ها و ظلم‌های قدرت‌های زورگو و چپاول‌گر به کار می‌بردند.

اما از آنجا که مارکسیسم و چپ‌گرایی نیز مانند لیبرال سرمایه‌داری در مبانی و مبادی مادی و سکولار ریشه داشت در عرصه‌ی عمل خود به انواع جدیدی از زورگویی و زیاده‌خواهی تبدیل شد و نتوانست راه رهایی را پیش روی مستضعفان و عدالت‌خواهان در نقاط مختلف دنیا بگشاید. لشگرکشی اتحاد جماهیر شوروی به افغانستان و همدستی و مشارکت دو قطب اصلی نظام‌های سرمایه‌داری و مارکسیستی با صدام در جنگ تحمیلی علیه ملت ایران در سال های ۱۹۸۰تا۱۹۸۸ شاهد این مدعا است.

با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ادبیاتِ جدیدی بر اساس بینش دینی برای مبارزه با ظلم و استعمار پدید آمد. یکی از نقاط اوج این ادبیاتِ جدید بازآفرینی و فراگیرسازی «کلیدواژه‌ی قرآنی استکبار» بود.

اما مفهوم استکبار دقیقاً به چه ویژگی‌ها و خصوصیاتی در روحیه و رفتار قدرت‌های زورگو و زیاده‌خواه اشاره دارد؟ به تعبیر دیگر وقتی از استکبار حرف می‌زنیم دقیقاً از چه چیزی حرف می‌زنیم؟

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی ایران  با استفاده از فرهنگ قرآنی به «مفهوم‌شناسی استکبار» پرداخته‌ و دولت آمریکا را «رأس استکبار» معرفی می‌کنند:

«استکبار یک واژه‌ی قرآنی است که در قرآن درباره‌ی امثال فرعون و گروه‌های بدخواه و معارض حقّ و حقیقت به‌کار رفته است. استکبار در گذشته هم بوده است، تا امروز هم وجود دارد. استخوان‌بندی استکبار در همه‌ی دوره‌ها یکی است؛ البتّه شیوه‌ها و خصوصیّات و روشها در هر زمانی تفاوت میکند. امروز هم نظام استکباری وجود دارد؛ رأس استکبار هم در دنیا، دولت ایالات متّحده‌ی آمریکا است.»

همچنین مداخله‌گری و تحمیل‌گری بر ملت‌ها یکی دیگر از جنبه‌های مهم در مفهوم استکبار است:

«استکبار یعنی چه؟ استکبار یک تعبیر قرآنی است؛ در قرآن کلمه‌ی استکبار به کار رفته است؛ آدم مستکبر، دولت مستکبر، گروه مستکبر، یعنی آن کسانی و آن دولتی که قصد دخالت در امور انسانها و ملّتهای دیگر را دارد، در همه‌ی کارهای آنها مداخله میکند برای حفظ منافع خود؛ خود را آزاد میداند، حقّ تحمیل بر ملّتها را برای خود قائل است، حقّ دخالت در امور کشورها را برای خود قائل است، پاسخگو هم به هیچ‌کس نیست؛ این معنای مستکبر است... دولت آمریکا یک دولت استکباری است.»

 

دیدار امام خامنه‌ای با مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی، 1402

 

چنانکه از بیانات رهبر انقلاب اسلامی فهم می‌شود روحیه‌ی استکباری و زیاده‌خواهی مستکبرین در طول تاریخ وجود داشته و فقط مخصوص به شرایط امروز نیست و به همین سبب درگیری جبهه‌ی حق با جریان استکبار و طاغوت هم همواره وجود داشته و تا نابودی کامل استکبار نیز ادامه خواهد داشت:

«نظام اسلامی با استکبار طرف است. از زمان ابراهیم خلیل و نوح پیغمبر و پیغمبران بزرگ و پیغمبر اسلام تا امروز هم همین بوده: جبهه‌ی حق در مقابل استکبار قرار داشته است.»

درگیری نظام اسلامی ایران با استکبار هم در ادامه‌ی همین «نبرد تاریخی» است. نبردی میان آنان که به دنبال همزیستی انسان‌ها در صلح و سلام و سعادت یا همان اسلام واقعی هستند با حامیان استعمار و جنگ و غارت و داعش آفرینان:

«امروز نبرد جمهوری اسلامی با استکبار -که با انقلاب آغاز شد و همچنان با قوّت ادامه دارد- همان نبرد پیغمبران با طواغیت زمان، با شیاطین انس و جن است. ما دنبال آرمانهای بلند هستیم»

 

این مطلب برگرفته از یادداشتی است در پایگاه مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی.

 

عبارات کلیدی: آیت الله خامنه ای کیست؟ استکبار یعنی چه؟ علت دشمنی ایران و آمریکا ، انقلاب اسلامی ایران چرا رخ داد ، دیدگاه‌های آیت الله خامنه‌ای

کلیدواژه