اروپا بازنده جنگ انرژی آمریکا با روسیه
(last modified Wed, 28 Aug 2024 08:13:03 GMT )
شهریور ۰۷, ۱۴۰۳ ۱۱:۴۳ Asia/Tehran
  • اروپا بازنده جنگ انرژی آمریکا با روسیه

پارس تودی- اخیرا سرویس‌های امنیتی ۶ کشور اروپایی در دیدار با مدیران بخش انرژی نروژ مدعی شدند که روسیه تهدیدی علیه زیرساخت‌های حیاتی صنعت این کشور اسکاندیناوی است.

چندی پیش، نشست سرویس‌های امنیتی آلمان، بلژیک، هلند، فنلاند، سوئد و ایسلند با مدیران بخش انرژی نروژ پشت درهای بسته برگزار شد. به گزارش پارس تودی، این نشست از یک سو نشان‌دهنده اهمیت اسلو در تامین انرژی اروپا است. نروژ که با روسیه هم‌مرز است به بزرگ‌ترین تامین‌کننده گاز طبیعی بخشی از اروپا تبدیل شده است.

«زینان زلن» معاون اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان درباره این نشست به رویترز گفت: ما شاهد وقوع تحولی هستیم که نه تنها فقط آلمان یا نروژ بلکه همه ما را درگیر می‌کند.

وی بدون اشاره به سیاست‌های آمریکا و گسترش ناتو در شرق اروپا افزود: تهدیدی که از سوی کشورهایی همچون روسیه ایجاد می‌شود نه تنها شامل عملیات جاسوسی بلکه دربرگیرنده احتمال خرابکاری در برخی حوزه‌هاست.

طبق ادعای برخی رسانه‌های غربی، در ماه آوریل، دو تبعه روسی-آلمانی در آلمان به ظن برنامه‌ریزی برای انجام حملات خرابکارانه از جمله حمله به تاسیسات نظامی آمریکا بازداشت شدند. به گفته مقام‌های آلمانی، هدف از این اقدامات تضعیف حمایت نظامی از اوکراین بود.

روسیه البته اتهامات درباره دست داشتن مسکو در برنامه‌ریزی برای انجام این اقدامات را رد کرد. این در حالی است که نهادهای اطلاعاتی نروژ بر آنچه که تهدید احتمالی روسیه برای انجام حملات خرابکارانه خوانده‌اند، تاکید کرده‌اند. مسئله نیاز اروپا به منابع انرژی روسیه تا کنون چالشی بزرگ بر تصمیمات این قاره بوده است.

هرچند پس از آغاز جنگ اوکراین در فوریه 2022 که اتحادیه اروپا واردات نفت روسیه را متوقف کرد، استثنائاتی در مورد مجارستان، اسلواکی و جمهوری چک اعمال شد. زیرا این سه کشور به ویژه به تحویل انرژی از طرف روسیه وابسته هستند. نفت این کشورها از طریق خط لوله دروژبا که از خاک اوکراین نیز می گذرد به این کشورها تحویل داده می‌شود.

تحریم‌های اروپا بر روسیه از نظر اقتصادی برای مجارستان و اسلواکی خطرات زیادی دارد. مجارستان سال‌هاست که روابط نزدیکی با روسیه دارد. این کشور دو سوم نفت خود را از روسیه تامین می کند.

پیتر سیارتو، وزیر خارجه مجارستان در این زمینه گفته است: تصمیم کمیسیون اروپا مبنی بر پرهیز از میانجیگری در مناقشه توقف عرضه نفت روسیه از مسیر اوکراین نشان از این دارد که اتحادیه اروپا پشت پرده این بحران است.

وزیر خارجه مجارستان افزود: رفتار کمیسیون اروپا نشان از این دارد که آنها تمایلی به کمک به تأمین انرژی مجارستان و اسلواکی ندارد و آنگونه که از شواهد بر می‌آید این دستور از بروکسل به کی‌یف ارسال شده است تا در تأمین انرژی مجارستان و اسلواکی چالش‌ها و مشکلاتی ایجاد کند.

البته یکی از چالش‌های صنعت انرژی بین روسیه و اتحادیه اروپا، خرابکاری و انفجار در خطوط لوله گاز نورداستریم بود. خطوط لوله چند میلیارد دلاری نورد استریم 1 و 2 که گاز روسیه را از زیر دریای بالتیک به اروپا منتقل می‌کندکه در سپتامبر 2022 و هفت ماه پس از شروع جنگ روسیه و اوکراین، با چندین انفجار آسیب دید.

هیچ گروه یا کشوری تاکنون مسئولیت این انفجارها را بر عهده نگرفته است. روسیه بارها گفته است که این حمله توسط آمریکا و انگلیس انجام شده است.

اخیرا و پس از فرار مظنون اصلی خرابکاری و انفجار در خطوط لوله گاز نورداستریم در لهستان، خبرگزاری دولتی ریانووستی از شکایت مسکو از برلین خبر داد.

تایاپکین رئیس بخش اروپا در وزارت خارجه روسیه در این باره گفت: «ما این موضوع را مطرح کردیم که آلمان و سایر کشورهای خسارت دیده باید به تعهدات خود تحت کنوانسیون ضد تروریستی سازمان ملل عمل کنند.»

سرگئی لاوروف، وزیرخارجه روسیه نیز در گفت‌وگویی با رسانه ایزوستیا گفت که آلمان باید به همه سوالات در این باره پاسخ دهد.

از سوی دیگر موضوعی که نمی شود از آن چشم پوشی کرد نقش آمریکا در تحولات انرژی در اروپا می باشد. در واقع از سال ۲۰۱۲ به بعد آمریکا وارد کننده انرژی نیست بلکه صادر کننده است. بعد از جنگ اوکراین آمریکا به سرعت توانست اروپا را وابسته خودش کند. ظرفیت همکاری گازی آمریکا با اروپا بعد از جنگ اوکراین ایجاد شد. البته کشورهای اروپایی در قبال جنگ روسیه و اوکراین، چاره ای جز تبعیت از سیاست های واشنگتن نداشتند.

در واقع جنگ کنونی در اوکراین از یک منظر جنگ انرژی میان امریکا و روسیه است که در زمین اروپا جریان دارد. این درحالی است که آمریکا به دلیل بهره مندی از منابع نفت و گاز، نه فقط از این جنگ زیان نمی بیند، بلکه با افزایش درآمدهای صادراتی نفت و گاز، سود کلانی نیز بدست می آورد.

روسیه نیز با یافتن مشتریان جدید آسیایی و افزایش صادرات گاز به کشورهایی همچون چین، توانسته است لطمات وارده از سوی غرب را تا حد زیادی جبران کند. همچنین با افزایش قیمت جهانی نفت و گاز، درآمدهای روسیه نیز افزایش یافته است.

بدین‌سان شاید باید اروپا را بازنده اصلی جدال آمریکا و روسیه دانست.

عبارات کلیدی: جنگ اوکراین، روسیه و آمریکا، صنعت نفت و گاز، روسیه و نروژ