آيا سیاستهای ترامپ اشک آلمانها را درآورده است؟
-
کریستوف هوسگن - رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ
پارستودی- آنچه به شکافهای بین آلمان و آمریکا از زمان روی کار آمدن ترامپ دامن زده و موجب انتقادات فزاینده آنها از ایالات متحده شده، رویکرد مداخله جویانه دولت ترامپ در امور داخلی آلمان به عنوان مهمترین کشور اروپایی و تلاش برای شکل دادن به فرایندهای سیاسی این کشور است.
از هنگام روی کار آمدن دوباره دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در 20 ژانویه 2025 روند دخالت های مقامات دولت ترامپ در امور داخلی آلمان سیر صعودی داشته است. این امر واکنش منفی مقامات آلمانی را بر انگیخته و به تنش های بین دو کشور دامن زده است. به گزارش پارستودی، در این راستا «مایکل شولهورن»،رئیس بخش دفاعی شرکت ایرباس ضمن استقبال از طرح دولت آینده آلمان برای افزایش هزینه های دفاعی درباره خرید تجهیزات نظامی از آمریکا و وابستگی بیشتر به واشنگتن در این راستا به برلین هشدار داد.
هم چنین گروهی از مدیران شرکتها و موسسات معروف آلمانی در بیانیهای مشترک ضمن درخواست افزایش هزینههای نظامی با توجه به وضعیت ژئوپلیتیکی جدید، خواستار توقف خرید جنگندههای اف 35 از آمریکا شدند.در این بیانیه آمده است: عملیات استفاده از این تسلیحات مانند جنگندههای اف 35 نیاز به روز رسانی نرم افزار و تعمیر و نگهداری منظم دارد که توسط طرف ایالات متحده کنترل می شود، که این منجر به وابستگی مداوم می شود.
این گروه کارشناسان با توجه به وضعیت ژئوپلیتیکی، تخمین می زنند که بودجه نظامی بیش از 500 میلیارد یورو ضروری است. به زعم آن ها به جای صرف هزینه برای خرید هواپیماهای آمریکایی، این پول باید برای هواپیماهای بدون سرنشین و حفاظت از دریای بالتیک هزینه شود.این در حالی است که با افزایش تنشها بین آمریکا و آلمان روزنامه انگلیسی «تلگراف» نوشت «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا در حالی بررسی جابهجایی هزاران نیروی نظامی آمریکا از آلمان به مجارستان است.
آلمان بزرگترین شریک تجاری اروپایی آمریکا است. سیاستها، مواضع و تحرکات یکجانبه گرایانه آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین و در عرصه داخلی، دخالت آمریکا در انتخابات آلمان و حمایت از راستگرایان افراطی، آلمان و کل اروپا را به چالش کشیده است. به نحوی که «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی اخیر این کشور ، آمریکا را تهدید به قطع رابطه با آلمان کرد. او تاکید کرد که این کشور فشارها بر آمریکاییها را افزایش خواهد داد تا آنها درک کنند که «اگر دیگر در کنار دموکراسیهای لیبرال اروپا نایستند، چیزهای زیادی برای از دست دادن خواهند داشت.»
در واقع آنچه به شکافهای بین آلمان و آمریکا از زمان روی کار آمدن ترامپ دامن زده و موجب انتقادات فزاینده آنها از ایالات متحده شده، رویکرد مداخله جویانه دولت ترامپ در امور داخلی آلمان به عنوان مهمترین کشور اروپایی و تلاش برای شکل دادن به فرایندهای سیاسی این کشور است. تبلور این نگرانی در نخستین اظهارات «فردریش مرتس» رهبرمحافظه کار حزب دموکرات مسیحی و پیروز انتخابات پارلمانی آلمان و صدر اعظم آینده این کشور را می توان مشاهده کرد. مرتس گفت که اولویت اصلی او تلاش برای اتحاد در اروپا به منظور مقابله با مداخه آمریکا یا روسیه است.این موضع گیری واکنشی تند به اقدامات واظهارات مداخله جویانه «ایلان ماسک» مشاور ارشد ترامپ و وزیر کارآمدی دولت او است. ماسک بارها حمایت خود را از حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» AfD در طول مبارزات انتخاباتی کشور اعلام کرده و با انتقاد تند از «اولاف شولتس» صدراعظم کنونی آلمان خواستار کنارهگیری وی شده است.
اکنون آلمانی ها نگران آن هستند که دولت ترامپ در راستای نگاه از بالا به پایین در صدد تحمیل خواستههای خود در عرصه های سیاسی، اقتصادی و تجاری و نظامی و امنیتی به آلمان برآید و استقلال و آزادی این کشور را خدشه دار نماید. هم چنانکه «کریستوف هوسگن» رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ با چشمان گریان و در میان اندوه و استیصال سران اروپایی می گوید: «ارزشهای ما با ارزشهای آمریکا، دیگر همسان نیست و آمریکا پشت اروپا را به نفع دشمنان دیرین و کلاسیک این قاره خالی کرده است».
اکنون صدای فاشیسم از زبان ترامپ و معاون او «جی دی ونس» به گوش می رسد. با توجه به چند سخنرانی اخیر ونس در اروپا اکنون او در محافل سیاسی اروپا به «موسولینی دوم» معروف شده و احزاب راست گرای افراطی اروپا برای رسیدن به قدرت سیاسی و به دست گرفتن زمام قدرت، چشم امید به حمایتهای سیاسی و مالی ترامپ وتیم او از جمله «ایلان ماسک» دوخته اند. هدف غایی ایلان ماسک که تشابه فکری زیادی با دونالد ترامپ دارد ایجاد تغییرات اساسی در عرصه سیاسی اروپا با حمایت از جنبش ها و احزاب راست گرای افراطی مانند حزب آلترناتیو برای آلمان است .از دیدگاه ماسک و ترامپ افزایش قدرت احزاب راست گرای افراطی در کشورهای اروپایی از جمله آلمان موجب تقارن فکری و ایدئولوژیک هرچه بیشتر دو سوی آتلانتیک شده و راه را برای افزایش نفوذ واشنگتن در کشورهای اروپایی و شکل دادن به سیاست های آنها در راستای اهداف کلان ایالات متحده همواره خواهد کرد./ میرطاهر