جنگ اوکراین چه میزان به شرکتهای تولید سلاح آمریکایی سود رسانده است؟
(last modified Tue, 11 Mar 2025 09:26:11 GMT )
اسفند ۲۱, ۱۴۰۳ ۱۲:۵۶ Asia/Tehran
  • کریستوفر کالیو رئیس آرتی‌اکس کورپوریشن (به انگلیسی: RTX Corporation) یک شرکت نظامی آمریکایی
    کریستوفر کالیو رئیس آرتی‌اکس کورپوریشن (به انگلیسی: RTX Corporation) یک شرکت نظامی آمریکایی

پارس تودی - براساس گزارش مرکز تحقیقات یک انستیتوی بین‌المللی، در پی افزایش واردات تسلیحات از سوی اوکراین در نتیجه جنگ با روسیه، میزان صادرات تسلیحاتی آمریکا با افزایش چشمگیر به ۴۳ درصد از مجموع جهانی این صادرات رسیده است.

گزارش مطالعات انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (سیپری) حاکی از رشد تسلط ایالات متحده بر صنعت جهانی تسلیحات در نتیجه جنگ اوکراین است. به گزارش پارس تودی به نقل از خبرگزاری ایسنا، در نتیجه جنگ اوکراین، کی‌یف بزرگترین واردکننده تسلیحات در جهان شده است.

انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم اعلام کرد:  صادرات تسلیحاتی ایالات متحده در بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ در مقایسه با دوره پنج ساله قبل از آن، به میزان بیش از یک‌پنجم افزایش یافته و به ۴۳ درصد مجموع جهانی صادرات تسلیحات رسیده است.

طبق برآوردهایی که موسسه سیپری اعلام کرده است: سهم ایالات متحده از صادرات جهانی تسلیحات در ۲ دهه گذشته به طور میانگین ۳۵ درصد بوده است.

 

«متیو جورج» مدیر برنامه انتقال تسلیحات در سیپری اظهار کرد: ایالات متحده در رابطه با صادرات تسلیحات در یک جایگاه منحصر به فرد قرار دارد. سهم ۴۳ درصدی آمریکا از صادرات جهانی تسلیحات چهار برابر بیشتر از سهم کشور فرانسه‌ است که در رده دوم بزرگترین صادرکننده تسلیحات جهان قرار گرفته است. 
 

شرکت آمریکایی لاکهید: بزرگترین پیمانکار دفاعی جهان

شرکت آمریکایی لاکهید مارتین بزرگترین پیمانکار دفاعی در جهان است. این شرکت در سال ۲۰۲۲ بیش از ۴۵ میلیارد دلار سفارش از وزارت دفاع ایالات متحده دریافت کرده که تقریباً ۷۰ درصد از درآمد کلی آن در سال ۲۰۲۲ را تشکیل داده است. این شرکت سازنده جت جنگنده نسل پنجم F-35، احتمالاً جایگاه خود را به عنوان سنگ بنای نیروی هوایی ایالات متحده در آینده قابل پیش‌بینی حفظ خواهد کرد. 

 

شرکت آمریکایی ریتون

RTX Corporation که با نام ریتون نیز شناخته می‌شود، در سال ۲۰۲۲ بیش از ۲۵ میلیارد دلار قرارداد از وزارت دفاع ایالات متحده دریافت کرده است. این شرکت دومین شرکت بزرگ جهان از نظر درآمد دفاعی است، علیرغم این واقعیت که درآمد دفاعی‌اش تنها ۵۹ درصد از درآمد کل شرکت را تشکیل می‌دهد. با درآمد کلی بیش از ۶۷ میلیارد دلاری، این شرکت نقش مهمی در قادر ساختن ایالات متحده در زمینه دادن تسلیحات کلیدی به اوکراین برای عقب راندن روسیه در درگیری‌های جاری ایفا کرده است. گزارش‌ها حاکی از آن است که برای اولین بار در دو دهه گذشته، بیشترین سهم از تسلیحات ایالات متحده به جای منطقه غرب آسیا به اروپا ارسال شده است، اگرچه که عربستان سعودی همچنان بزرگترین وارد کننده تسلیحات از ایالات متحده بوده است. 

روسیه نیز که در گذشته یکی از صادرکنندگان بزرگ تسلیحات به شمار می رفت، از سال ۲۰۲۲ و به دنبال جنگ اوکراین صادرات خود در این بخش را کاهش داد.

 

اوکراین بزرگترین وارد کننده تسلیحات جهان 

سیپری همچنین در گزارش خود اوکراین را به عنوان بزرگترین واردکننده تسلیحات جهان در بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ تعیین کرده، به نحوی که حجم واردات تسلیحات اوکراین در بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ در مقایسه با بازه زمانی پنج ساله قبلی یعنی ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، حدود ۱۰۰ برابر شده است.اندیشکده سیپری در ادامه مطالعه خود مشخص ساخت که کشورهای اروپایی هم در همین بازه پنج ساله در مقایسه با پنج سال قبلی، واردات تسلیحات خود را به بهانه روس‌هراسی و فشارهای ایالات متحده برای تسلیح مجدد خود افزایش داده‌اند.

درهمین حال، «متیو جورج» مدیر برنامه انتقال تسلیحات موسسه بین المللی پژوهش های صلح استکهلم (سیپری) گفت که به رغم درخواست‌های عمومی برای کاهش وابستگی به واردات تسلیحات نظامی و تقویت صنعت تسلیحاتی در اروپا، سران کشورهای این قاره تصمیم گرفتند به خرید تسلیحات نظامی آمریکایی ادامه دهند.

ms/mrt