ریگا وود: فلسفه اسلامی، موتور محرک نوآوری‌های فلسفی غرب است
(last modified Sun, 20 Apr 2025 04:35:09 GMT )
فروردین ۳۱, ۱۴۰۴ ۰۸:۰۵ Asia/Tehran
  • «ریگا وود» استاد دانشگاه استنفورد
    «ریگا وود» استاد دانشگاه استنفورد

پارس‌تودی- استاد برجسته دانشگاه استنفورد انگلیس در گفتگویی در دانشگاه تهران، به تأثیر شگرف ابن‌سینا حکیم بزرگ ایرانی و ابن‌رشد فیسلوف مسلمان بر نوآوری‌های فلسفی قرون وسطی پرداخت.

«ریگا وود» استاد دانشگاه استنفورد اخیرا در بیست و هفتمین نشست بین‌المللی دانشکده الهیات دانشگاه تهران اظهار داشت که متفکران غربی قرون وسطی در فهم ارسطو و نوآوری‌های فلسفی‌شان به شدت وامدار اندیشمندان مسلمان بوده‌اند. به گزارش پارس‌تودی، وود، پژوهشگر برجسته فلسفه مدرسی، به تأثیر ابن‌رشد و ابن‌سینا بر تحول اندیشه‌های متافیزیکی و علمی در قرن سیزدهم اشاره کرد و از پروژه ویرایش آثار ریچارد روفوس، فیلسوف قرن دوازدهم، که با حمایت بنیاد ملی علوم انسانی آمریکا (NEH) پیش می‌رفت، سخن گفت.

 

چالش‌های پژوهشی وود در آمریکا

وود در این گفتگو از لغو پژوهانه‌اش توسط وزارت کارآمدی دولت جدید آمریکا (موسوم به DOGE) که تحت تأثیر ایلان ماسک و سیاست‌های دولت وقت عمل می‌کرد، ابراز نگرانی کرد. این اقدام، که منجر به اخراج ۸۰ درصد کارکنان NEH و بازنگری بودجه‌ها شد، پژوهش‌های او را به خطر انداخت. وود گفت که در ۸۰ سالگی، نیازی به حقوق ندارد اما دستیارانش برای پرداخت وام‌های مسکن به این بودجه وابسته‌اند. او از مقاومت در برابر این تغییرات سخن گفت اما نگران خسارات جبران‌ناپذیر است.

 

نقش ترجمه‌های اسلامی در فلسفه غرب

وود تأکید کرد که ترجمه متون یونانی به عربی توسط اندیشمندان مسلمان، نقش کلیدی در انتقال دانش به غرب داشت. وود با سه استدلال از تأثیر فلسفه اسلامی دفاع کرد: "ترتیب تاریخی رویدادها"، "ورود مفاهیمی چون تفسیر طبیعت‌گرایانه معجزه و وحدت عقل مادی" و "تفاوت تفسیرهای پیش و پس از ابن‌رشد". او به رساله‌های ریچارد روفوس اشاره کرد که پس از آشنایی با ابن‌رشد، از نظر عمق و حجم به مراتب غنی‌تر شد. وود بر تأثیر عمیق اندیشمندان مسلمان بر فلسفه غرب تأکید کرد. ریگا وود با تحلیل تطبیقی و شواهد تاریخی نشان داد که فلسفه اسلامی نه‌تنها در انتقال آثار ارسطو، بلکه در شکل‌گیری مفاهیم نوین فلسفی در غرب نقش داشته است.

mrt