اردیبهشت ۱۷, ۱۴۰۳ ۱۴:۱۸ Asia/Tehran
  • ژرژ بیدو، آنتونی ادن و جان فاستر دالس Georges Bidault, Anthony Eden and John Foster Dulles
    ژرژ بیدو، آنتونی ادن و جان فاستر دالس Georges Bidault, Anthony Eden and John Foster Dulles

پارس تودی-  شورای امنیت ملی آمریکا  در 30 آوریل 1954 به این نتیجه رسید که با توجه به وقایع ویتنام ممکن است لازم باشد تا تعدادی بمب اتمی به فرانسوی‌ها بدهد.

فرانسوی‌ها که از ادامه استعمار و سلطه بر منابع و مردم ویتنام ناامید بودند، از ایالات متحده درخواست کمک ویژه کردند.

ایالات متحده از روزهای آخر جنگ جهانی دوم در هندوچین درگیر بود و از سال 1950 از تلاش های جنگی فرانسه حمایت می کرد. پشتیبانی عمدتاً لجستیکی بود. صدها هواپیما، تانک، وسیله نقلیه و هزاران تن مهمات به فرانسوی ها داده شد و مشاوران آمریکایی بر بسیاری از حملات و کشتارهای فرانسوی نظارت داشتند.

تصویری از تهاجم به ویتنام 

 

تا سال 1954، نزدیک به 80 درصد از هزینه های جنگ فرانسه توسط دولت ایالات متحده و پرسنل نیروی هوایی ایالات متحده پرداخت می شد.

مقامات نظامی و دیپلمات های فرانسوی که از اراده جامعه ویتنام در استعمارستیزی و مواجهه پویا، هوشمندانه و عمیق آنها با سلطه‌گری خسته شده بودند، بارها خواستار اقدام مستقیم آمریکا شدند.

در یکی از طرح‌هایی که در 20 مارس 1954 مورد بحث قرار گرفت و بعداً عملیات کرکس نام گرفت، بین 60 تا 98 بمب افکن B-29 نیروی هوایی ایالات متحده و بیش از 100 هواپیمای اسکورت نیروی دریایی از ناوهای هواپیمابر ایالات متحده، مواضع ویتنامی‌ها را بمباران کردند.

اسنادی بعدا از تصمیمی حیرت انگیز پرده برداشت. این اسناد افشا کرد که در بخشی از عملیات کرکس بر پیشنهادی کار شده که شامل پرتاب سه بمب اتمی بر سر مردم ویتنام بوده است.

«ژرژ بیدو» وزیر خارجه وقت فرانسه در این زمینه مدعی شد که «جان فاستر دالس» وزیر امور خارجه آمریکا طی نشستی در 22 آوریل 1954 در پاریس او را کنار کشید و به فرانسه استفاده از دو بمب اتمی  را برای تمام کردن کار ویتنامی های پیشنهاد کرد.

بیدو گفت که او این پیشنهاد را رد کرد. بعدا اما اعتراف کرد که دلیل این بوده که در آن زمان مبارزین ویتنامی خیلی به مقرهای فرانسوی نزدیک بودند و بمب های اتمی می توانست فرانسوی ها را نیز از بین  ببرد.

«دالس» وزیر خارجه آمریکا بعداً و با ژستی قاطعانه ارائه چنین پیشنهادی را رد کرد. اما این حقیقت سر جای خود بود که در داخل کاخ سفید هم در مورد استفاده از سلاح های هسته‌ای و هم دادن آنها به فرانسوی‌ها بحث شده بود.

در 29 آوریل، شورای امنیت ملی آمریکا به مدت چهار ساعت در مورد این موضوع بحث کرده بود و در 30 آوریل به این نتیجه رسیدند که «ممکن است تعدادی بمب به آنها بدهیم.»

«آیزنهاور» اما  تمایلی به دخالت مستقیم بدون حمایت متحدان یا کنگره نداشت.

در ماه می دیگر ورق برگشت و سودمندی در استفاده از بمب اتم وجود نداشت. چرا که بعد از نابودی 2000 سرباز فرانسوی و مجروح شدن بیش از 10 هزار نفر، فرانسه شکست و اضمحلال سلطه‌ی استعماری خود را به چشم دید، امری که از چشم حامی آمریکایی نیز دور نماند.

با قطع دست فرانسه، آمریکا خود تصمیم گرفت با برنامه‌ای دیگر در این منطقه ورود کند و در کنار پیشبرد اهدافش، قدرت جنگی خود را در برابر ویتنامی‌ها به رخ فرانسه و دیگر قدرتها بکشد که نتیجه آن نیز حمله و شکست مشهور جنگ ویتنام شد.

منبع:

Brimelow, Benjamin. 2021. How the US considered helping France nuke its way out of an embarrassing military defeat.  Business insider.

عبارات کلیدی: جنگ فرانسه با ویتنام، استفاده فرانسه از بمب اتم، جنگ غرب با شرق، چرا فرانسه شکست خورد

 

کلیدواژه