اروپا ممکن است بمیرد/ گزیده ای از سخنرانی نماینده عالی اتحادیه اروپا
(last modified Fri, 10 May 2024 05:12:40 GMT )
اردیبهشت ۲۱, ۱۴۰۳ ۰۸:۴۲ Asia/Tehran
  • اروپا ممکن است بمیرد/ نگاهی به سخنرانی نماینده عالی اتحادیه اروپا
    اروپا ممکن است بمیرد/ نگاهی به سخنرانی نماینده عالی اتحادیه اروپا

پارس تودی- ما اروپایی‌ها می‌خواستیم در همسایگی خود حلقه‌ای از دوستان ایجاد کنیم. به جای آن، آنچه امروز داریم حلقه‌ای از آتش است.

جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی (3 می) در جریان یک‌ سخنرانی در دانشگاه آکسفورد انگلیس به تشریح نظرات خود درخصوص مهم‌ترین مسائل جهان مانند جنگ اوکراین، قضیه فلسطین، نظام بین‌المللی، رشد قدرت چین و همچنین لزوم استقلال بیشتر اروپا از وابستگی امنیتی به آمریکا پرداخت.

در ادامه بخشی از این سخنرانی را که در سایت سرویس اقدام خارجی اروپایی منتشر شده است، می‌خوانید.

«سیستم بین‌المللی که پس از جنگ سرد به آن عادت کرده بودیم، دیگر وجود ندارد. آمریکا موقعیت هژمون خود را از دست داده است. و نظم جهانی چندجانبه پس از 1945 درحال از دست دادن جایگاه خود است. چین درحال تبدیل شدن به یک ابرقدرت است. آنچه چین در 40 سال گذشته انجام داده در تاریخ بشریت بی‌نظیر است. در 30 سال گذشته سهم چین از تولید ناخالص داخلی جهان (براساس قدرت برابری خرید)، از 6 درصد به تقریبا 20 درصد رسیده است، درحالی‌که ما اروپایی‌ها از 21 درصد به 14 درصد و ایالات‌متحده از 20 درصد به 15 درصد رسیده‌ایم. این یک تغییر چشمگیر در چشم‌انداز اقتصادی است.

چین در‌حال تبدیل شدن به یک رقیب برای ما و ایالات‌متحده است، نه‌تنها در تولید کالاهای ارزان، بلکه به‌عنوان یک قدرت نظامی، در خط مقدم توسعه فناوری و ساخت فناوری‌هایی که آینده ما را شکل خواهند داد. چین «دوستی بدون محدودیت» با روسیه را آغاز کرده است.همزمان قدرت‌های میانی در‌حال ظهور هستند. آنها در حال تبدیل شدن به بازیگران مهم هستند. چه [عضو] بریکس باشند و چه غیر‌بریکس، ویژگی‌های مشترک بسیار کمی دارند، به‌جز میل به کسب جایگاه بیشتر و صدای قوی‌تر در جهان و همچنین مزایای بیشتر برای توسعه خود. برای رسیدن به این هدف، آنها استقلال خود را به حداکثر می‌رسانند، تمایلی به جانبداری ندارند، بسته به لحظه، بسته به سوال، یک طرف یا طرف دیگر را حمایت می‌کنند. ما اروپایی‌ها می‌خواستیم در همسایگی خود حلقه‌ای از دوستان ایجاد کنیم. به جای آن، آنچه امروز داریم حلقه‌ای از آتش است. حلقه‌ای از آتش که از ساحل به خاورمیانه، قفقاز و اکنون به میدان‌های نبرد اوکراین می‌رسد.

در برخی از تنگه های مهم مانند دریای سرخ ما حتی با ماموریت‌های نیروی دریایی اتحادیه اروپا درگیر هستیم. همچنین دو جنگ وجود دارد که در آن مردم برای سرزمین می‌جنگند. این نشان می‌دهد جغرافیا بازگشته است. به ما گفته شد جهانی شدن، جغرافیا را بی‌ربط کرده است، اما نه. بیشتر درگیری‌های منطقه ما مربوط به زمین است؛ سرزمینی است. سرزمینی که در مورد فلسطین به دو نفر وعده داده شده است و در مورد اوکراین سرزمینی در تقاطع دو جهان. «این سرزمین من است»، «نه، این سرزمین من است». و این مبارزه برای زمین، خون‌های زیادی می‌ریزد.

همزمان شاهد شتاب روندهای جهانی هستیم. تغییرات اقلیمی دیگر مشکلی در آینده نیست. فروپاشی آب‌و‌هوا در‌حال‌حاضر اینجاست، برای فردا نیست، برای امروز است. تحولات فناوری به‌ویژه، همه در مورد هوش مصنوعی صحبت می‌کنند‌، تغییراتی را ایجاد می‌کند که ما نمی‌توانیم به‌طور کامل درک کنیم.

جمعیت‌ نیز به‌سرعت درحال تغییر است و هنگامی که من در مورد تعادل جمعیتی صحبت می‌کنم، من در مورد مهاجرت صحبت می‌کنم، به‌ویژه در آفریقا که در آن 25 درصد از جمعیت جهان در سال 2050 زندگی می‌کند. در سال 2050، از هر چهار انسان یک نفر در آفریقا زندگی می‌کند و در عین حال شاهد افزایش نابرابری‌ها، کاهش دموکراسی‌ و در خطر افتادن آزادی‌ها هستیم.

این عکس در دهه 1930 در سنگال که در آن زمان مستعمره فرانسه بود گرفته شده است. این عکس یک اروپایی را نشان می دهد که توسط باربران آفریقایی روی صندلی برای عبور از رودخانه حمل می شود. [عکس از بایگانی: AFP]

 

در این چشم‌انداز، نقش اتحادیه اروپا و نقش بریتانیا باید تعریف شود. نمی‌دانم نقش ما کدام خواهد بود.  هشدارهایی می‌شنویم مبنی‌بر اینکه اروپا ممکن است بمیرد، نه چیزی کمتر از آن. بسیار خوب. باید چه‌کار کنیم؟»

عبارات کلیدی: نظم نوین جهانی چیست، جنگ روسیه و اوکراین، جنگ اسرائیل در غزه، جهان چگونه خواهد شد