اوضاع منطقه و افغانستان محور نشست وزرای خارجه «آسیای مرکزی و چین»
اولین نشسست وزرای امور خارجه «آسیای مرکزی – چین» با هدف بررسی آخرین وضعیت منطقه به خصوص موضوع افغانستان به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری فارس ،در جریان این نشست سران نهادهای دیپلماتیک کشورهای شرکت کننده این مکانیسم و ساز وکار جدید در مورد موضوعاتی مربوط به همکاری در زمینه مقابله با کرونا، احیا اقتصاد، حفظ امنیت منطقه ای و تقویت همکاری های بین المللی بحث و تبادل نظر کردند.
طرفین بر لزوم برقراری همکاری های متقابل منظم بین کارشناسان پزشکی و سازمان های تخصصی کشورهای شرکت کننده این نشست ویدئویی با هدف افزایش کارآیی اقدامات عملی مبنی بر مقابله با تهدیدات اپیدمیولوژی فرامرزی تاکید کردند.
همچنین بر ضرورت متحد تلاش ها برای حمایت از تجارت متقابل و تامین امنیت غذایی، تسریع آهنگ های دیجیتالی اقتصاد و همچنین شکل گیری سیستم ارتباطات حمل و نقلی- ترانزیتی تاکید شد.
در این نشست همچنین در مورد تحکیم امنیت و ثبات منطقه ای از جمله بازسازی زیربناهای اجتماعی و اقتصادی افغانستان تبادل نظر شد.
«سراج الدین مهرالدین» وزیر امور خارجه تاجیکستان در این نشست ویدئویی خاطرنشان کرد که همکاری در چارچوب قالب جدید «چین - آسیای مرکزی» و سایر سازوکارها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و در توسعه و تقویت مشارکت استراتژیک بین کشورهای منطقه نقش مهمی را ایفا میکند.
وی با اشاره به تغییر سریع اوضاع جهانی در رابطه به شیوع ویروس همه گیر کرونا همتایان خود را به انجام اقدامات مشترک برای جلوگیری از شیوع بیشتر این ویروس و احیای توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی کشورهای منطقه، دعوت کرد.
مهرالدین همچنین با بیان این که ویروس همه گیر کرونا بشریت را با چالش ها و مشکلات جدی روبرو ساخته از تمام کشورهای شرکت کننده در این نشست خواست تا با استفاده از همه فرصت و منابع موجود در زمینه مبارزه با پیامدهای این بیماری همه گیر، متحد شوند.
وی ادامه داد: دولت تاجیکستان تمام اقدامات لازم را برای پیشگیری و جلوگیری از گسترش این عفونت انجام می دهد و در این راستا، از مساعدت و پشتیبانی های چین و کشورهای آسیای مرکزی به «دوشنبه» در مبارزه با بیماری همه گیر کرونا ابراز قدردانی شد.
مهرالدین ضمن اشاره به مسائل مربوط به توسعه بیشتر تعاملات منطقه ای بر ضرورت ترویج پروژه های انرژی و صنعتی، پشتیبانی از بخش کشاورزی، گسترش پتانسیل صادراتی، تضمین حمل و نقل و ترانزیت بی وقفه کالا، تاکید کرد.
وی ضمن تاکید بر اهمیت همکاری کشورهای منطقه در زمینه امنیت گفت: برای ایجاد صلح پایدار و ثبات در افغانستان که عوامل اساسی تامین امنیت در منطقه می باشند، لازم است توانبخشی اجتماعی و اقتصادی «کابل» در اولویت قرار داده شود.
«عبدالعزیز کامل اف» وزیر خارجه ازبکستان در این نشست پیشنهاد تنظیم مشترک برنامه جامع مبارزه با پاندمی و پیامدهای آن را ارائه کرد.
وی بر اهمیت اجرای طرح های مشخص نوآوری، زیربنایی، حمل و نقلی و انرژی برای تحکیم ثبات و رشد رفاه مردم کشورهای آسیای مرکزی و چین تاکید کرد.
در پایان این نشست بیانیه مشترک نخستین نشست وزرای امور خارجه «آسیای مرکزی – چین» به تصویب رسید.
در این نشست ویدئویی همچنین وزرای امور خارجه چین «وان ای»، قزاقستان «مختار تلیئوبردی»، قرقیزستان «چنگیز حیدربیکاف»، ازبکستان «عبدالعزیز کامل اف» و ترکمنستان «رشید مرداف» حضور داشتند.
پس از برگزاری اولین نشست 1+5 وزرای خارجه آسیای مرکزی و آمریکا در سال 2015 و ادامه این روند توسط کشورهای مذکور، روسیه و چین نیز که از کشورهای بانفوذ در منطقه هستند درصدد برگزاری نشست مشابه بر آمده و در نتیجه اولین نشست 5 جانبه کشورهای آسیای مرکزی با روسیه در سال گذشته نیز برگزار شد.