گسترش همکاری میان دانشگاههای ایران و افغانستان
-
گسترش همکاری میان دانشگاههای ایران و افغانستان
وزیر تحصیلات عالی افغانستان بر لزوم تقویت همکاریهای بین دانشگاه های افغانستان و دانشگاه آزاد اسلامی ایران تاکید کرد.
به گزارش خبرنگار رادیو دری ، وزیر تحصیلات عالی در نشست مجازی واحدهای منتخب دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه های منتخب افغانستان، بر لزوم تقویت همکاریهای بین دانشگاه های افغانستان و دانشگاه آزاد اسلامی ایران تاکید کرد.
عباس بصیر گفت: «دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان نهاد غیر دولتی در عرصه های علم و فرهنگی ایران نقش پررنگی داشته و میتواند نقش مهمی در آموزش عالی کشور ما نیز داشته باشد».
وی در ادامه افزود: «حضور دانشگاه آزاد اسلامی در کابل نقطه عطفی در آموزش افغانستان است که در تربیت نیروهای تخصصی کمک شایان می کند».
به گفته او، همکاریهای علمی و دانشگاهی و افتخارات دانشگاه آزاد اسلامی میتواند در توسعه آموزش عالی و توسعه و پیشرفت کمک کند .
در ابتدای این جلسه دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این کنفرانس ضمن خوشامدگویی به سفرای دو کشور و تبریک به عباس بصیر، وزیر تحصیلات عالی جمهوری اسلامی افغانستان که اخیراً رأی اعتماد مجلس افغانستان را کسب کرده است، گفت: از تمامی عزیزانی که مقدمات برگزاری این نشست را فراهم کردند تا مسئولان دو کشور دوست، برادر، همزبان و همفرهنگ ایران و افغانستان با یکدیگر ملاقات کنند، تشکر میکنم.
وی از حادثه بمبگذاری دانشگاه کابل و ترور شهید فخریزاده بهعنوان دو اقدام تروریستی اخیر دشمن مشترک ایران و افغانستان یاد کرد و افزود: در ایامی که پشت سر گذاشتهایم، در دو حادثه یکی دانشگاه کابل که منجر به از دست دادن جمعی از دانشپژوهان افغانستان شد و دیگری ترور شهید فخریزاده که منجر به از دست دادن پنجمین دانشمند دفاعی و هستهای ایران شد، بار دیگر کینهورزی سلطه جهانی به این دو سرزمین ثابت شد و به مشترکات ایران و افغانستان اضافه کرد که دشمنان، کنشگران صحنه علم را هدف قرار دادهاند.
دکتر طهرانچی ادامه داد: تمدنهای بزرگ براساس توسعه و تمدن علمی شکل میگیرند. توسعه، پیشرفت و رسیدن به سعادت، وظیفه همه حکمرانان است. در مدل پیشرفت باید بدانیم، پیشرفت ساخت آینده بر مبنای گذشته است. همانطور انسانی که فراموشی بگیرد، آینده ای ندارد، ملتی هم که فراموشی بگیرد، آینده ای نخواهد داشت. در واقع گذشته مبنای ساخت آینده است.
وی با بیان اینکه حضور جمهوری اسلامی ایران در جایگاه پانزدهم بروندادهای علمی یک اتفاق نیست، تأکید کرد: در مقاله نیچر اشاره میشود که رهبری ایران اسلامی مسیر توسعه را از مسیر علم قرار داده است. جامعه علمی ایران نیز این موضوع را پذیرفته و نتیجه آن هم پیشرفت علمی است که استقلال و توسعه کشور را به همراه خواهد داشت.
دکتر طهرانچی خطاب به رؤسای دانشگاههای افغانستان و جمعی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی که در جلسه حضور داشتند، گفت: شما که عهدهدار زعامت امر علم در دو کشور کهن و با فرهنگ ایران و افغانستان هستید، دقت داشته باشید که نسبت به مردم خود وظیفه داریم. وظیفه ما توسعه و بسترسازی پیشرفت است. بسترسازی پیشرفت از علم پیرو نمیآید، بلکه از علم پیشرو میآید. علم پیشرو هم کالایی نیست که بتوان از کشورهای سلطهگر وارد کرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه به لطف خداوند و به برکت انقلاب اسلامی و رهبری داهیانه رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای، دانشمندان ایران اسلامی آموختهاند که مدل مدیریتی و به دست آوردن علم اقتدارآفرین، علم امنیتبخش و علم اقتصادآفرین چیست، تصریح کرد: وقتی دانشمندان ما اینها را آموخته و به کار میگیرند، نظام سلطه، دانشمندان را ترور و دانشگاهها را تحریم میکند، چرا که میداند این اقتصاد، اقتصاد هدیه کردن نفت و سرمایه به غرب نیست و اگر ببیند ما یاد گرفتهایم چگونه ارزش افزوده تولید کنیم و چگونه از علم، قدرت به دست آوریم، این را برنمیتابد.
دکتر طهرانچی با تأکید بر اینکه تنها راه پیشرفت، بهکارگیری علم از نهاد دانشگاه است، گفت: مقام معظم رهبری میفرمایند «جمهوری اسلامی ایران این توان را پیدا کرده که متعلق به خود نیست، بلکه متعلق به منطقه است». پس اگر میخواهیم منطقهای امن و پررونق همراه با سلامتی و توسعه داشته باشیم، باید با دست در دست هم داده و با ارتباطات نزدیک علمی این اتفاق را رقم بزنیم.
وی خاطرنشان کرد: نظام علمی غرب به دنبال این است که دانشمندان ما به غرب متصل باشند و دستاوردهایشان را در اولین مرحله در قالب مقالات به آنان هدیه کنند تا زودتر از بقیه در جریان دستاوردها قرار گیرند. این در حالی است که آنها مخالف شبکهسازی ما با هم هستند و میگویند نباید شبکه درست شود. ما به دنبال جغرافیای علم هستیم تا دانشمندان ایران و افغان همکاری داشته باشند تا جغرافیای علم شکل بگیرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ضمن اعلام آمادگی این دانشگاه برای انتقال دانش فنی به دوستان و برادران کشور افغانستان، گفت: خدا را شاکریم که موفقترین شعبه ما در کشور افغانستان و شهر کابل فعالیت دارد. دانشمندان ایران باید در حوزه فناوریهای نوین در سطح تحصیلات تکمیلی به کشور افغانستان بیایند و دستاوردهای دانشمندان ایرانی که مقام پانزدهم جهان را از آن خود کردهاند، باید به اشتراک گذاشته شود. فقط نباید در حوزه علوم انسانی در افغانستان فعالیت داشته باشیم، بلکه در علوم پایه، فناوریهای نوین، علوم پزشکی و… باید حضور داشته باشیم.
دکتر طهرانچی با اشاره به شیوع ویروس کرونا، پاندمی جهانی که فروریزنده اقتصاد کشورها و دنیا شده، گفت: ملتی که نتواند واکسن یا مبارزه علمی با این مقوله جدید را خود به دست آورد، مستعمره جدید کشورهای غربی خواهد شد. من به جامعه دانشگاهی و رؤسای دانشگاههای ایران و افغانستان اولین تست موفق واکسن جمهوری اسلامی ایران را که دیروز انجام شد، تبریک میگویم، چرا که این سلاح مدرنی است که برای امنیت مردم خود باید به آنها هدیه دهیم.
وی با تأکید بر اینکه دانشگاه آزاد اسلامی هیچ محدودیتی برای ارتباط با جوانان مستعد و طالب علم افغانستان ندارد، اظهار داشت: با مقطع کارشناسی و پایین نگه داشتن تحصیلات عالیه، نمیتوان پیشرفت کرد.
دکتر طهرانچی با اشاره به ایجاد کرسی زبان پشتون در دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: زبان مادری، زبان تفکر است و علمی که مبتنی بر زبان مادری باشد، میتواند منشأ تفکر و پیشرفت واقع شود.
وی افزود: خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای گستردهای در توسعه زبان فارسی بهعنوان زبان علم داشته که این دستاوردها میتواند مورد استفاده جمهوری اسلامی افغانستان نیز قرار بگیرد.
وی تأکید کرد: دانشگاه آزاد اسلامی اعلام میکند که غیر از کابل در دیگر شهرهای افغانستان نیز این ابزار توسعه را به اشتراک خواهد گذاشت. همچنین برای اینکه فرهنگ دو ملت تنها منحصر به فارسی زبانان نباشد، آمادگی دارد کرسی زبان پشتون را در دانشگاه آزاد اسلامی فعال در افغانستان، راهاندازی کند.
دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: از وزیر تحصیلات عالیه افغانستان و دیگر مسئولان که برای گسترش روابط علمی دو کشور ارزش قائلند و از حضور یک دههای دانشگاه آزاد اسلامی در افغانستان حمایت کرده و میکنند، تشکر ویژه دارم. امیدوارم بهعنوان دانشگاهی که ۴۰ درصد آموزش عالی کشور و ۵۰ درصد از تحصیلات تکمیلی جمهوری اسلامی ایران را برعهده دارد، بتوانیم در راه ارتقا و سعادتمندی این دو ملت تلاش کنیم.
در همین حال، رییس دانشگاه آزاد تهران گفت: «آمادگی همکاری در همه زمینه های علمی، آموزشی و پژوهشی با دانشگاههای افغانستان را طبق توافقاتی که مسئولان سازمان مرکزی دانشگاه آزاد با مقامات افغانستان داشتهاند دارد.»
محمودرضا آقامیری، با اشاره به اینکه اکثر دانشگاههای تهران میزبان دانشجویان افغانستانی هستند گفت: «بیش از ۱۳۰۰ دانشجوی افغانستانی در این دانشگاه تحصیل میکنند».
وی تاکید کرد: «باید با همکاری وزارت تحصیلات عالی افغانستان سعی شود این دانشجویان هدفمند آموزش داده شوند».
در پایان این جلسه دکتر لیوال سفیر افغانستان در تهران، ضمن قدردانی از روابط نیک دو کشور ایجاد دیپارتمنت زبان پشتو در دانشگاه آزاد اسلامی ایران را اقدامی بسیار خوب در جهت شناخت دو ملت و گامی در جهت افغانستان شناسی در دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد.
دپارتمنت (کرسی) زبان پشتو امروز (چهارشنبه، ۱۰ جدی) در نشست مجازی واحدهای منتخب دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه های منتخب افغانستان با حضور دکتر عباس بصیر؛ وزیر تحصیلات عالی افغانستان، دکتر تهرانچی رییس دانشگاه آزاد اسلامی ایران، دکتر محمد عثمان بابری رئیس دانشگاه کابل، خانم دکتر شریفی رئیس دانشگاه تعلیم و تربیه استاد ربانی، دکتر علیرضا رجایی نماینده وزارت خارجه ایران، دکتر عبدالغفور لیوال سفیر افغانستان در تهران، دکتر امینیان سفیر ایران در کابل و برخی دیگر از روسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی ایران، راه اندازی شد.