سازمان ملل: 45 هزار شبهنظامی مخالف در افغانستان حضور دارند
کارشناسان سازمان ملل در گزارشی اعلام کردند: شبه نظامیان وفادار به القاعده در جریان حملات کنونی در افغانستان نقش حمایتی فعالتری را برای طالبان ایفا کردند. در حالی که جایگاه داعش در این کشور به طور چشمگیری ضعیف شده است.
به گزارش رادیو دری به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این کارشناسان گفتند: دولت افغانستان و چندین کشور دیگر برآورد کردند که حدود 45 هزار شبه نظامی مخالف دولت در افغانستان وجود دارد که 20 الی 25 درصد آنها را خارجیها تشکیل میدهند.
این کارشناسان با نقل از چندین مقام ارشد افزودند: این بازیگران شرور به طور متقابل یکدیگر را تقویت کرده و چالش تروریستی چشمگیری نه تنها برای این کشور بلکه برای جامعه بین الملل محسوب میشوند.
طالبان از سال 2001 میلادی که به دنبال حمله آمریکا حاکمیت خود را در افغانستان از دست داد در تلاش است تا دولت کابل را سرنگون کند. در ماههای گذشته آنها حملات خود در سراسر افغانستان را افزایش دادهاند. داعش نیز جدیدا به مشکلات امنیتی افغانستان اضافه شده است.
این کارشناسان تصریح کردند: چندین کشور تاکید دارند که روابط میان طالبان و القاعده در زمان رهبری اختر منصور بر طالبان تقویت یافته و این بهبود روابط در جریان رهبری هیبت الله آخوندزاده نیز ادامه یافته است. شبه نظامیان القاعده به عنوان مربیان ویژه برای گروههای طالبان به ویژه در زمینه مواد منفجره و بمب عمل میکنند.
این کارشناسان که بر تحریمها علیه طالبان نظارت دارند در این گزارش خطاب به شورای امنیت گفتند: داعش قلمرو و نیروهای زیادی از دست داده است. با این حال همچنان یک چالش جدی محسوب میشود. داعش در زمان اوج نفوذش در افغانستان در سال 2015 میلادی 9 منطقه در ولایت ننگرهار را در کنترل داشت اما نفوذ کنونیاش به شدت کاهش یافته است. کاهش تعداد شبه نظامیان داعش نیز در نتیجه اقدامات نظامی ارتش افغانستان و حملات هوایی بینالمللی به دست آمده است.
این کارشناسان افزودند: توانایی داعش برای تصرف و حفظ قلمرو در پی درگیری با شبه نظامیان طالبان که بر سر نفوذ محلی و به ویژه منابع، ثروت و نیروی انسانی رقابت میکنند، تحت تاثیر قرار گرفته است. انها میگویند، تعداد تروریستهای داعش در شرق افغانستان از 3500 تن به 1600 تن کاهش یافته که 700 تن از آنها خارجی هستند.
در ادامه این گزارش آمده است: علی رغم تلاشهای دولت کابل و جامعه بینالملل گروه داعش کمپین تبلیغاتی فعال خود در داخل افغانستان را با استفاده از یک ایستگاه رادیویی متحرک حفظ کرده است.
این کارشناسان درخصوص شبه نظامیان خارجی گفتند: تقریبا 7500 تا 7600 شبه نظامی خارجی در نتیجه عملیاتهای نظامی در پاکستان از این کشور گریخته و در کنار طالبان افغانستان مبارزه میکنند.
علاوه بر طالبان، گزارش شده که گروههای دیگری از جمله، گروههایی با گرایشهای اسلام رادیکالی از چین، روسیه و آسیای مرکزی از جمله جنبش اسلامی ازبکستان نیز در افغانستان فعالند و تروریستهای داعش و القاعده و شاخههایش نیز در این کشور پایگاههای خود را دارند.
مقامات افغانستان و دیگر کشورها به این کارشناسان گفتند: بخش اعظم درآمد طالبان از مواد مخدر، معدن، آدم ربایی با هدف اخاذی و کمکهای خارجی به دست میآید.