هشدار پنتاگون درباره پیامدهای امنیتی خروج نظامیان غربی از افغانستان
-
هشدار پنتاگون درباره پیامدهای امنیتی خروج نظامیان غربی از افغانستان
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا و «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش این کشور، در اظهاراتی دریک کمیته سنای آمریکا که بیشتر به نظر می رسد به منظور توجیه مداخله نظامی احتمالی دوباره در افغانستان مطرح شده، مدعی شدند که با تکمیل روند خروج تمامی نیروهای خارجی از افغانستان تا کمتر از سه ماه دیگر، خطر آغاز جنگ داخلی و رشد دوباره گروه های تروریستی در این کشور نسبت به هر زمان دیگر، جدی تر می شود.
این مقامات در تازه ترین ادعای خود گفته اند که بعد از خروج نیروهای بیگانه از خاک افغانستان، این امکان وجود دارد که ظرف 2 سال، گروه هایی چون القاعده و داعش از خاک این کشور برای حمله به اهدافی در غرب استفاده کنند.
سناتور لیندسی گراهام در جلسه استماع یک کمیته مجلس سنای امریکا از لوید آستین و ژنرال مارک میلی پرسید که احتمال تجدید فعالیت القاعده و «داعش» را در افغانستان پایین، متوسط یا بالا ارزیابی میکنند.آستین در جواب گفت: «من این را متوسط ارزیابی میکنم. احتمالاً دو سال وقت خواهد گرفت تا آنها به چنین قابلیتی برسند.» ژنرال مارک میلی نیز گفت که با این ارزیابی موافق است.
بعد از آن که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در ماه مه شروع شد، این جدی ترین پیشبینی در مورد ظهور مجدد تهدید تروریسم بینالمللی از افغانستان است که توسط مقامهای امریکایی به صورت علنی ابراز میشود. با تکمیل خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، پنتاگون اذعان کرده که تواناییهای نظامی و اطلاعاتی برای نظارت و مقابله با گروههای تروریستی در داخل افغانستان محدود میشود، اما مدعی است که از خارج از افغانستان تهدیدهای تروریستی را زیر نظر خواهد داشت. امیدواری پنتاگون این است که هواپیماهای تجسسی و دیگر امکانات را در یک یا چند کشور همسایه افغانستان مستقر کند، اما تاکنون چنین تدابیری عملی نشده است.
به نظر می رسد در حالی که بیشتر از 50 درصد از روند خروج نظامیان آمریکا و ناتو از افغانستان تکمیل شده، اما نگرانی ها درباره وضعیت امنیتی این کشور به ویژه تشدید حملات طالبان و پیشروی های اخیر آن و نیز احتمال شکل گیری و آغاز حملات گروه های تروریستی از طریق افغانستان علیه اهدافی در غرب موجب تردیدها در باره خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان شده است. «رونالد مولتری» معاون اطلاعاتی وزیر دفاع آمریکا، اخیرا خطاب به کنگره این کشور، مدعی شدکه نظامیان آمریکایی در صورت پیشروی نیروهای طالبان و احتمال سازماندهی دوباره القاعده، آمادگی بازگشت به افغانستان را دارند. مجموع این چنین موضع گیری هایی، قصد آمریکا در زمینه تمایل برای خروج بی قید و شرط از افغانستان را زیر سوال می برد. پیش از این «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا وعده داده که خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را تا 11 سپتامبر 2021 /20 سنبله 1400 تکمیل کند. وی تاکید کردکه زمان پایان طولانیترین جنگی که آمریکا درگیر آن بوده فرا رسیده است. براساس توافقنامه دوحه که درفوریه 2020میان امریکا و طالبان امضا شد، نیروهای خارجی باید تا اول مه 2021 ازافغانستان خارج میشدند.طالبان پیش از این هشدار داده در صورتی که نیروهای خارجی در مهلت تعیینشده افغانستان را ترک نکنند، از نظر این گروه ، نقض توافقنامه دوحه تلقی میشود و آنان حملات علیه این نیروها را از سر خواهند گرفت. در این راستا «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید هشدار داده که خطر حمله طالبان به سفارت های خارجی در افغانستان را نباید دست کم گرفت.
در عین حال اظهارات اخیر روسای پنتاگون و ارتش آمریکا درباره ظهور مجدد تهدیدات تروریستی علیه غرب از افغانستان، موجب تقویت دیدگاه مخالفان خروج آمریکا از افغانستان در دستگاه حاکمه آمریکا خواهد شد که معتقدند با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان باید منتظر 11 سپتامبر دیگری باشند. منتقدان معتقدند که خروج نظامی آمریکا از افغانستان باعث ایجاد خلاء امنیتی در این کشور جنگزده و شکل گیری دوباره القاعده در افغانستان خواهد شد. «لیندسی گراهام»سناتورارشد جمهوریخواه در این زمینه گفته است:«با خروج نیروهایمان از افغانستان چه چیزی را از دست میدهیم؟ ما سیاست بیمهکنندهای که مانع وقوع یازده سپتامبر دیگری باشد را از دست میدهیم. » با این حال ثمره حضور نظامیان آمریکایی و ناتو در افغانستان جز کشتار غیر نظامیان ، ناامنی فزاینده و افزایش قابل توجه تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان چیز دیگری نبوده و مسلما تداوم حضور نظامی امریکا صرفا باعث پیچیده تر شدن اوضاع امنیتی این کشور و تشدید حملات طالبان خواهد شد. /
برآورد پنتاگون از میزان عقبنشینی نیروها از افغانستان