وعده پاکستان برای تکمیل خط لوله گاز «تاپی»
-
وعده پاکستان برای تکمیل خط لوله گاز «تاپی»
وزیر نفت پاکستان بار دیگر و برای چندمین بار در سال های گذشته از تکمیل زودهنگام پروژه خط لوله گازی ترکمنستان- افغانستان- پاکستان- هند موسوم به (تاپی) سخن گفت.
به گزارش رادیو دری، «مصدق ملک» وزیر نفت پاکستان روز جمعه در دیدار "آتاجان مولامف" سفیر ترکمنستان در اسلام آباد از تصمیم اسلام آباد برای تکمیل زودهنگام پروژه خط لوله گازی ترکمنستان-افغانستان- پاکستان- هند (تاپی) به دلیل نیاز این کشور به ذخایر اضافی گاز طبیعی خبر داد.
وزیر نفت پاکستان بار دیگر بر تعهدات این کشور برای پروژه تاپی و نیاز به تسریع روند آن تاکید کرد. سفیر ترکمنستان نیز با تائید سخنان مصدق ملک از تمایل این کشور برای پیشرفت این پروژه سخن گفت.
ماه گذشته نیز محمد مراد امانوف رئیس اجرایی پروژه تاپی در دیدار والی هرات افغانستان ، با این ادعا که مسئولان ترکمنستانی آماده هستند تا هرچه زودتر پروژه تاپی را آغاز کنند ،گفت: قرار است تا 6 ماه دیگر خط لوله گاز ترکمنستان به افغانستان کشیده شود و ترکمنستان آماده است تا هرچه زودتر این پروژه را عملی کند.
براساس قرارداد اولیه این پروژه،قرار بود این خط لوله به طول یک هزار و ٨٠٠ کیلومتر با ظرفیت ٧٩٢ میلیارد و ۵٠٠ میلیون گالن در سال، از شمال شرق ترکمنستان، جایی که بزرگترین میدان گازی این کشور در آن واقع شده است، آغاز و با عبور از مسیرهای ناامن افغانستان و پاکستان، از طریق مرز پاکستان و هند، به این کشور به عنوان سومین مقصد آن، متصل شود.
از سوی دیگر و در همان زمان پاکستان با ارزیابی شرایط ایران، نگاهش را به اجرا و تکمیل خط لوله گاز ایران-پاکستان معروف به خط لوله آی-پی دوخته بود. پاکستان به بهانه تحریم ها و فشارهای خارجی، به تعهدات خود در قبال قرارداد خاتمه یافته اش با ایران برای تکمیل خط لوله آی-پی در خاک خود عمل نکرده بود اما جمهوری اسلامی ایران مدت ها قبل از سررسیدن ضرب الاجل یعنی پایان سال ۲۰۱۴، به تعهد خود عمل کرد و خط لوله گاز را در خاک خود از میدان های گازی جنوب تا نزدیک مرز پاکستان احداث کرد.
دولت های مختلف پاکستان در سال های گذشته بارها وعده های مشابه را تکرار کرده اند اما طرح "تاپی" هنوز هم طرحی روی کاغذ است.
قرارداد اولیه طرح تاپی در سال ۲۰۰۸ میان سه کشور افغانستان، پاکستان و هند به عنوان ذی نفعان طرح تاپی و خریداران گاز ترکمنستان امضا شد و قرارداد اولیه میان سه کشور با ترکمنستان نیز در سال ۲۰۱۰ به امضا رسید. اگرچه گفته شده بود که این طرح تا سال ۲۰۱۸ باید تکمیل شود، اما همچنان و هنوز قدمی برای تکمیل این پروژه عظیم گازی برداشته نشده است.