تفسیر؛ نگاه عاشقانه ایرانیها به برادران افغان ، سود و زیان نمی شناسد
(last modified Mon, 05 Dec 2016 13:04:34 GMT )
قوس 15, 1395 17:34 Asia/Kabul
  • تفسیر؛ نگاه عاشقانه ایرانیها به برادران افغان ، سود و زیان نمی شناسد

وقتی که سخن از ایران و افغانستان است نباید ذهنها را دور از هم انگاشت و متصور شد که ما از دو ملت غریب و بیگانه که فقط همسایه اند سخن می گوییم .

نه ، سخن از دو ملت با پارامتر همسایگی نیست بلکه سخن از مردمانی است که در دو جغرافیای سیاسی و یک زادبوم فرهنگی زندگی می کنند .

در هم تنیدگی ایران و افغانستان به قدری است که هیچ دو مردمانی را در همسایگی یکدیگر نمی توان یافت که اینقدر مشترکات داشته باشند .

 وقتی از مشترکات سخن می گوییم کافی است از سده های معاصر عبور کرده و به دورانی برگردید که حتی ژئوپولوتیک سیاسی این دو کشور یکی بوده و فرهنگ و سیاستی مشترک بر سرنوشت آنها حاکم بود .

امروز همه این سرمایه ها در متون ادبی و دینی این دو ملت تکرار می شود و هر دو به یک سان برای مباهات به این مفاخر به پا می خیزیم .

ادبیات و فرهنگ امروز دانش آموز و طلبه ایرانی به همان میزان از مفاخر مشترک دو مردم لبریز است که کتب درسی و آیتم های تحصیلی افغانستانی ها .

با این همه از مشترکات ، پس حق است که گفته شود زبان بین ایران و افغانستان زبان عقل نیست بلکه  زبان عشق و علاقه است .

ابوذر ابراهیمی ترکمان در همایش گفتگوی فرهنگی ایران و افغانستان در تهران به زیبایی از این تعبیر استفاده کرد و خطاب به حاضران گفت نگاه ما به افغانستان نگاه عاقلانه نیست بلکه نگاهی از روی عشق و علاقه است که در آن صرفا سود و هزینه خود را در نظر نمی‌گیریم و این امر ناشی از همان فرهنگ و تمدن مشترک با این کشور است.

این تعبیر زیبای یک صاحب منصب فرهنگی از روی تعارف نیست بلکه حاکی از واقعیتی است که وجود دارد و دستهایی در تلاشند تا آن را کمرنگ کنند .

دانشگاه علامه طباطبایی و موسسه مطالعات استراتژیک افغانستان دیروز در تهران پای همایشی نشستند که اولین بود و " گفتگوی فرهنگی ایران و افغانستان " نام داشت . میهمانان این همایش هم شخصیت هایی در سطح رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی جناب دکتر غلامعلی حداد عادل ، حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی و نصیر احمد نور سفیر افغانستان در ایران و داوود مرادیان رئیس موسسه ی مطالعات استراتژیک افغانستان بودند .

دبیری علمی این همایش هم با جناب فائز دین پرست بود .

ابراهیمی ترکمان رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات ایران در این همایش به صراحت اعلام کرد که ایران و افغانستان زیست فرهنگی مشترک دارند و از سرنوشت مشترکی برخوردارند .

 به گفته ایشان دوران ، دورانی است که اگر 2 ملت دست به دست هم ندهند، آسیب های فراوانی از سوی دشمن مشترک به آنها وارد می‌شود.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات ایران در مورد گفتگوهای فرهنگی بین دو کشور هم تاکید داشتند باید در این گفتگوها زبان فرهنگ را انتخاب کنیم و همچنین تلاش کنیم تا طرف مقابل را اقناع کنیم یعنی بر ذهن و روان وی اثر بگذاریم و باید ذهن و تلقی درونی خودمان را درست کنیم و به این که برادر افغانستانی داریم، افتخار کنیم.

ترکمان تصریح کرد: به نظر من ایران و افغانستان بجای اشتراکات فرهنگی، یگانگی فرهنگی دارند و یکسری بایدها و نبایدهایی وجود دارد که باید برای گفتگو آنها را مد نظر قرار دهیم.

وی از بین بردن بی‌خبری‌ها از یکدیگر را از جمله این بایدهای فرهنگی عنوان کرد و گفت: ضمن آشنایی از هم باید نگاه مثبت هم در میان مردم و هم در میان سیاست مدارن دو کشور افزایش یابد.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران در همایش گفتگوی فرهنگی ایران و افغانستان  معنویت‌زدایی را از نبایدهای فرهنگی برشمرد و گفت : امروز از زبان فرهنگی معنویت‌زدایی می‌شود و این بسیار ساده اتفاق می‌افتد و باید در این زمینه بسیار حساس بود.

وی افزود:باید مطلق‌انگاری در زمینه فرهنگی کنار گذاشته شود و فرهنگ طرف مقابل را در گفت‌وگوی فرهنگی بپذیریم.

به گفته ترکمان ، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات ایران ، داعش نمونه کسانی هستند که گرفتار مطلق انگاری فرهنگی شده اند . این گروه گرفتار جهل جدید در قرن 21 است و با این مطلق انگاری فرهنگ‌های دیگر را از بین می‌برد که باید بشدت در گفتگوهای فرهنگی از این موضوع پرهیز کنیم.

وی تاکید کرد نباید بخاطر یک اشتباه کوچک یک نفر در ایران و افغانستان، همه خوبی هایی که این 2 ملت در حق یکدیگر انجام دادند، به یکباره فراموش شود.

به تصریح و تاکید رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات ایران روابط فرهنگی بین ایران و افغانستان بسیار قوی است و باید از این عنصر در گفت‌وگوهای فرهنگی استفاده کرد.

موزیک

همین یگانگی فرهنگی است که ایران اسلامی را در افغانستان تبدیل به برادری کرده است که در حق همسایگی به چیزی جز پیشرفت و آبادانی همسایه ی خود نمی اندیشد . قطعا نگاه ایران اسلامی به افغانستان همانی است که در سطح کلان و نگاه مقام معظم رهبری وجود دارد.

 نگاهی که ایران را خانه ی برادران افغان خود می داند و صراحتا به تامین همه مقدمات علم آموزی و تحصیل فرزندان افغان مهاجر در ایران اعم از قانونی و غیر قانونی توصیه می فرمایند . توصیه ای که تبدیل به بزرگترین خدمت رسانی آموزشی به همه مهاجرینی شد که جمعیتی بالغ بر سه میلیون نفر را در ایران تشکیل می دهند .

 جامعه دانش آموزی این جمعیت هم چهار صد هزار نفر را شامل می شود .

با این نگاه می توان گفت همه توان ایران در خدمت پیشرفت و تعالی و رشد و امنیت افغانستان است طوری که رشد این کشور را رشد خود و ناامنی آن راناامنی خود تلقی می کند .

تصریحی که وزیر امورخارجه ی ایران جناب ظریف در ششمین نشست قلب آسیا در هند بر زبان آورد و گفت  افغانستانِ امن و باثبات برای پیشرفت و سعادت منطقه قلب آسیا حیاتی است و ما همچنان از دولت وحدت ملی حمایت کرده و آمادگی داریم تا با رهبران افغانستان برای کمک در ایفای مسئولیت‌های‌شان همکاری کنیم.

به گفته وزیر امور خارجه ایران در طول 37 سال گذشته، ما میزبان حدود 3 میلیون تن از اتباع افغانستانی هستیم، آن‌ها تقریبا به همه امکانات و خدمات عمومی که به ایرانیان ارائه می‌شود، از جمله امکانات پایه، حمل و نقل عمومی، خدمات بهداشتی و آموزش عمومی دسترسی دارند. وزیر امورخارجه ایران در پایان سخنان خود در نشست موسوم به قلب آسیا تاکید کرد مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران عزمی راسخ دارند که  حمایت و پشتیبانی خود از دولت و مردم عزیز افغانستان را ادامه دهند تا این کشور بتواند برای گذر از دوره دشوار تاریخشان به سوی یک افغانستان باثبات، ایمن و پیشرفته که به ثبات و پیشرفت منطقه قلب آسیا کمک خواهد کرد، گام بردارد.