تحلیل- رد پای جنایات آمریکا در افغانستان
طالبان با صدور بیانیهای سالروز خروج آمریکا از افغانستان را مهم، پرافتخار و «روز فتح» برای این کشور دانست.
آمریکا در سال ۲۰۰۱ به بهانه پناه دادن طالبان به رهبران القاعده بخصوص بن لادن که متهم به دست داشتن در حملات هوایی به برج های دوقلو در آمریکا بود به افغانستان حمله و این کشور را اشغال کرد.
حضور دو دهه نظامیان آمریکایی به همراه نیروهای ناتو و به اصطلاح ائتلاف این کشور در افغانستان، مملو از جرم و جنایت و کشتار مردم این کشور به بهانه های مختلف است. هر چند تحقیق جدی از سوی منابع مستقل در این خصوص صورت نگرفته است اما گزارش های محدودی که از سوی منابع مستقل و بعضا غربی منتشر می شد بیانگر ددمنشی و جنایت های بیشمار به ویژه نیروهای آمریکایی، انگلیسی، استرالیایی و آلمانی در افغانستان بود.
امین فرجاد کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: "جنایات نیروهای آمریکایی و انگلیسی و ائتلاف آنها در افغانستان بیشمار است که از جمله آنها می توان به کشتار غیر نظامیان برای تفریح اشاره کرد که برای داشتن آمار کشته ها انگشتان آنان را قطع می کردند. یا مثله کردن جسد کشته ها از سوی اشغالگران و ایجاد زندان های خصوصی برای لذت بردن از اذیت و شکنجه مردم افغانستان قابل اشاره است"
در کنار این جنایات، ورود شبانه نیروهای اشغالگر به منازل مردم که با فرهنگ و سنت ملی اسلامی آنان کاملا منافات دارد، در کنار بازداشت ها و اعدام های خودسرانه، بخشی دیگر از جنایات نیروهای اشغتالگر در دو دهه اشغال افغانستان بود. استفاده از بمب های غیر متعارف همچون فسفر سفید باعث بروز بیماری های غیر قابل علاجی در افغانستان شد که مردم این کشور همچنان از آثار آن رنج می برند. علاوه بر این استفاده از انواع بمب ها با کاربردهای مختلف از جمله مادر بمب ها در تورابورا آثار زیست محیطی به شدت مخربی را به خصوص بر روی زمین های کشاورزی برجای گذاشته است. در این حال مین های برجای مانده از دوران اشغال افغانستان همچنان جان مردم بخصوص کودکان را تهدید می کند و هزاران تن براثر انفجار مین ها کشته یا معلول شده اند.
در هر حال، علاوه بر کشتار و رفتار خلاف عفت عمومی و آتش زدن قرآن از سوی نیروهای اشغالگر در افغانستان، مسئله مواد مخدر از دیگر معضلاتی است که در دوره اشغال چه در تولید و چه در قاچاق از سوی نیروهای آمریکایی و ناتو به آن دامن زده شد. سازمان سیا آمریکا از مواد مخدر به عنوان بخشی از منابع تامین هزینه های آمریکا در افغانستان استفاده می کرد. این باعث شد تا تولید مواد مخدر سنتی و صنعتی در افغانستان به شدت رشد کند. از دیگر معضلات اجتماعی که به عنوان میراث اشغال افغانستان از سوی آمریکا تلقی می شود معتاد کردن مردم بخصوص جوانان به هروئین و مواد مخدر صنعتی بود که باعث آلوده شده حدود سه میلیون زن و مرد افغان شد و به معضلی اجتماعی برای افغاستان تبدیل شد. بنابراین ردپای آمریکا و ناتو در جرم و جنایات افغانستان و ایجاد مشکلات و معضلات ، بسیار زیاد است که نیازمند تحقیق مستقل و طرح انها در یک دادگاه صالحه بین المللی است. هر چند پرونده هایی نیز در این خصوص تشکیل شد که عمدتا برای اغفال افکار عمومی و کاستن از اعتراض های عمومی در افغانستان و سطح منطقه ای بود که در عمل نه تنها به طور موثر پیگیری نشد بلکه جنایت کاران تبرئه هم شدند.