تحلیل -بی‌توجهی جامعه جهانی به مهاجران افغانستانی در ایران
(last modified Thu, 19 Sep 2024 08:22:24 GMT )
سنبله 29, 1403 12:52 Asia/Kabul
  • تحلیل -بی‌توجهی جامعه جهانی به مهاجران افغانستانی در ایران
    تحلیل -بی‌توجهی جامعه جهانی به مهاجران افغانستانی در ایران

سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد گفت ایران سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار هزینه حضور بیش از شش میلیون تبعه افغانستان را می‌دهد اما جامعه بین‌المللی به این مسأله فوری بی‌توجه است.

به گزارش رادیو دری، اظهارات سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد از آن جهت اهمیت دارد که کشورهایی که داعیه دفاع از حقوق بشر را دارند بدون هیج گونه توجهی به پیامدهای مالی، اجتماعی، امنیتی، آموزشی و حتی غذایی مهاجرین، صرفا به طرح اتهامات واهی علیه میزبانان مهاجران افغان می پردازند که جز آلوده کردن فضای حاکم بر روابط دو ملت ایران و افغانستان نتیجه ای ندارد. 

این موضوع از چند جهت مهم است؛ اول آنکه اتباع کشوری که دارای ثبات و امنیت است آواره تلقی نمی شوند و سازمان ملل متحد باید زمینه بازگشت آنان را به وطن خود فراهم کند. دوم آنکه کشورهای همسایه افغانستان به خصوص جمهوری اسلامی ایران با میزبانی از میلیون‌ها مهاجر و آواره افغان مانع از گسیل آنان به سایر نقاط جهان به خصوص کشورهای اروپایی شده اند و سوم آنکه علت اصلی مهاجر شدن اتباع افغانستان سیاست‌های مداخله گرانه کشورهای غربی به خصوص آمریکا است. با این حال نه تنها کشورهای اشغالگر و استعمارگر افغانستان به وضعیت این کشور توجه ندارند بلکه با استفاده از اهرم های تبلیغاتی و رسانه ای که در اختیار دارند می کوشند با بدنام کردن کشورهای همسایه و میزبان مهاجرین افغانستان، میان ملت های آنان تفرقه بیاندازند. 

واقعیت این است که جمهوری اسلامی ایران براساس آداب همسایگی و اسلامی خود بیش از چهار دهه است به رغم آثار مخرب تحریم‌ها میزبان میلیون ها مهاجر افغان است اما با تغییر شرایط سیاسی و امنیتی  در افغانستان و نیاز این کشور به اتباع خود برای مشارکت در بازسازی، نه تنها کشورهای همسایه بلکه جامعه جهانی نیز بر لزوم بازگشت آنان به وطن خود تاکید دارند چرا که مهاجرین افغانستانی با حضور در ایران با مشاغل و حرفه های مختلف آشنا شده اند و می توانند در بازسازی افغانستان بسیار تاثیرگذار باشند.

در این میان طالبان به عنوان حاکم افغانستان با مسئولیت سنگینی در قبال پذیرش مهاجرین این کشور از کشورهای همسایه روبه‌رو است و این بخشی از مسئولیت های حکمرانی این گروه است که طالبان تمایلی برای پذیرش آن ندارد. از این رو جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که نه تنها طالبان باید مسئولیت بازگشت مهاجرین افغان را بپذیرد بلکه جامعه بین‌المللی نیز حمایت کافی و پایدار را از کشور‌هایی مانند ایران و پاکستان فراهم کند که با چالش‌های مداوم از جانب افغانستان مواجه هستند.

تحلیل- ادعای بد رفتاری با مهاجران افغانستانی در ایران