افغانستان از اولویت سیاست خارجی امریکا خارج نشده است
کارشناس سیاسی و فعال رسانه ای افغانستانی گفت: افغانستان از اولویت سیاست خارجی امریکا کنار نرفته و فقط استراتژی امریکا برای حضور در افغانستان و منطقه تغییر کرده است.
سید احمد موسوی مبلغ در گفت و گو با بخش خبر رادیو دری در مورد سیاست امریکا در قبال افغانستان پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور امریکا و اینکه برخی معتقدند افغانستان دیگر جزو اولویت های سیاست امریکا نخواهد بود، عنوان کرد: از سه و نیم سال قبل که امریکایی ها افغانستان را ترک کردند و در قالب توافقنامه دوحه زمام امور این کشور را به طالبان سپردند به نظر نمی رسد که افغانستان از اولویت های امریکا خارج شده باشد.
وی تصریح کرد: موقعیت سوق الجیشی افغانستان که در همسایگی رقیبان مهم امریکا قرار دارد باعث می شود که هیچ گاه از اهمیت ساقط نشود و از اولویت های امریکا خارج نشود، خروج امریکا از افغانستان هم بر اساس تغییر استراتژی امریکا در منطقه بود، استراتژی امریکا در افغانستان در گذشته مبتنی بر حضور گسترده و صرف مبالغ هنگفتی بود که تصمیم گرفت حضور خود در منطقه را از حضور نظامی به حضور استخباراتی و با هزینه های بسیار کمتر تغییر دهد و اینکه امور سخت نظامی را با استفاده از گروه های نیابتی خود پیگیری کند. بنابراین در حال حاضر هم افغانستان مانند گذشته در اولویت توجه امریکا قرار دارد و فقط ممکن است نوع حضور و بازی های امریکا در افغانستان و منطقه دستخوش تغییر شود.
این کارشناس سیاسی در مورد امضای توافقنامه بین امریکا و طالبان در دوحه قطر در دوره قبلی ریاست جمهوری دونالد ترامپ و پیگیری آن در دوره جدید هم گفت: بر اساس آن توافقنامه امریکا هم تجهیزات نظامی، هم جغرافیا و هم قدرت سیاسی افغانستان را در اختیار طالبان قرار داد، در آن توافقنامه مواردی مانند حقوق زنان، حقوق اقلیت ها، حکومت فراگیر و مسایلی مانند این ها مورد توجه قرا رگرفته بود اما هیچ یک از این ها جزو اولویت های امریکا در افغانستان یا هیچ نقطه دیگری از جهان نیست.
به گفته این فعال رسانه ای آنچه مورد نظر امریکایی ها است و ترامپ هم پس از روی کار آمدن آن ها را دنبال خواهد کرد منافع امریکا است و آنچه مهم است دانستن پیوست های امنیتی توافقنامه دوحه می باشد که منتشر هم نشده زیرا خروج امریکا از افغانستان به این شکل آن هم پس از بیست سال حضور، صرف مبالغی هنگفت و تحویل این کشور به گروهی که ظاهرا متخاصم بوده و در نظر نگرفتن منافع و مسایل امنیتی خودش امری غیر عادی است. بنابراین به نظر می رسد در دوره جدید آقای ترامپ تحقق این پیوست های امنیتی توافقنامه مورد توجه باشد.
مبلغ در مورد موضوع به رسمیت شناسی حکومت طالبان هم گفت: این موضوع در اولویت های امریکا قرار ندارد، امریکا به دنبال یک حاکمیت ضعیف در افغانستان است که حالت شبه نظامی داشته باشد و به این شکل بتواند تامین کننده منافع واشینگتن باشد، در صورتی که حکومت در افغانستان رسمی باشد کمتر می تواتند منافع امریکا را تامین کند زیرا در صورت رسمیت یافتن باید به همسایگان و جامعه جهانی پاسخگو باشد.
وی در مورد انتشار اخباری در مورد بازگشایی سفارت امریکا در افغانستان در آینده نزدیک هم گفت: فعالیت های امریکا در افغانستان از مدت ها قبل آغاز شده، نهادهای مربوط به سی آی ای در حال فعالیت هستند، برخی منابع معتقدند که بخش کنسولی امریکا در افغانستان اکنون هم فعال و مشغول ارایه خدمات است. امریکا همانگونه که طی سه و نیم سال گذشته تعامل جدی با طالبان داشت و هر هفته بین چهل تا هفتاد میلیون دالر به صورت رسمی و میلیون ها دالر به صورت غیر رسمی در اختیار طالبان قرار می داد و در مسایل امنیتی و استخباراتی همکار آنان بود ممکن است سفارت خود را هم به صورت رسمی در کابل فعال کند.
این فعال رسانه ای با اشاره به انتقاد ترامپ و افراد نزدیک به او از کمک های هفته وار امریکا به طالبان هم گفت: کمک های هفته وار امریکا به طالبان به دور از چشم مقامات و شخصیت های امریکایی نبوده و یک اقدام رسمی دولت امریکا بوده و بعید است قطع شود زیرا از یک طرف تا کنون تمردی از سوی طالبان در خصوص تامین منافع امریکا دیده نشده و از طرف دیگر در صورت قطع این کمک ها فروپاشی حاکمیت طالبان قطعی است و به نظر نمی رسد منابع داخلی که طالبان ایجاد کرده اند به حدی باشد که بتواند تامین کننده نیازهای یک حاکمیت مانند طالبان باشد، فروپاشی طالبان هم در شرایط فعلی مطلوب امریکا نیست.
وی اضافه کرد: اگر هم گاهی امریکایی ها از قطع کمک های خود به طالبان سخن می گویند برای فشار آوردن به آنان برای تامین منافع امریکا است.