ادعای سرتاج عزیز درباره تردید افغانستان در مبارزه یا مذاکره با طالبان
سرتاج عزیز مشاور سیاست خارجی نخستوزیر پاکستان مدعی شد که دولت افغانستان نمیداند با طالبان افغان ، مبارزه یا مذاکره کند.
وی گفت زمانی که محمد اشرف غنی ، رئیسجمهوری افغانستان شد ، از پاکستان انتظار داشت طالبان را به میز مذاکره بکشاند در حالی که پاکستان ، چنین نفوذی در این گروه ندارد. سرتاج عزیز افزود دولت اسلام آباد موفق شد پس از 6 ماه نشستی را بین دولت کابل و طالبان افغان برگزار کند . وی به این موضوع نیز اشاره کرد که موعد دور دوم مذاکرات نیز تعیین شده بود ، اما مخالفان روند صلح افغانستان خبر مرگ ملا محمد عمر سرکرده پیشین طالبان را فاش کردند و مذاکرات به حالت تعلیق درآمد.
سرتاج عزیز می کوشد ناکامی ها در روند صلح و جنگ در افغانستان را به نبود وحدت نظر در این کشور درباره مبارزه یا مذاکره با گروه طالبان پیوند دهد . از نطر دولت افغانستان اما ، به نتیجه نرسیدن جنگ با تروریسم در این کشور و حتی ناکامی برنامه آشتی ملی ، ناشی از برخورد غیرشفاف و دو گانه اسلام آباد با این دو مسئله است. از دید مقامات افغانستان ، پناه گرفتن طالبان در مناطق قبایلی و حمایت و تجهیز آنان در خاک پاکستان ، دلیل اصلی تداوم جنگ و خشونت در افغانستان است . دولت اسلام آباد برای اثبات ادعای تلاش برای مبارزه با افراط گرایی در افغانستان ، نباید اجازه دهد خاک پاکستان به پایگاه امن تروریست ها تبدیل شود.
در مسئله صلح و کمک به برقراری ثبات و آرامش در افغانستان هم پاکستان همکاری لازم را ندارد و با اتخاذ سیاست های متفاوت و متضاد در این زمینه ، موجب بی نتیجه ماندن تلاش ها برای اجرای برنامه آشتی ملی در افغانستان شده است. دولت وحدت ملی افغانستان،شکست طرح آمریکایی نشست های چهار جانبه با حضور نمایندگان واشنگتن،کابل،اسلام آباد و پکن در سال گذشته را ناشی از عدم همکاری پاکستان به ویژه در ترغیب طالبان به پیوستن به روند گفتگوهای صلح می داند.
علاوه براین،انتشار برخی گزارش ها از مذاکرات دو جانبه پاکستان با نمایندگان گروه طالبان افغانستان هم موجب آسیب جدی به نقش رهبری کابل در روند صلح در این کشور شده است که می تواند سبب تضعیف موقعیت افغانستان در روند صلح این کشور بشود. به همین دلیل دولت افغانستان ، اقدامات خودسرانه برخی کشورهای منطقه از جمله پاکستان در گفتگوهای مخفیانه با طالبان و برگزاری نشست سه جانبه بدون حضور دولت کابل در روسیه را ناشی از تاثیر سیاست های آمریکا و زمینه سازی این کشور برای تداوم چنین برنامه هایی می داند که به روند صلح در افغانستان به شدت آسیب می زند. سیاست های دو گانه پاکستان در قبال جنگ و صلح در افغانستان در حالی تداوم یافته ، که تلاش های دولت کابل برای جلب همکاری اسلام آباد ، به دلیل ملاحطات خاص اسلام آباد و تکیه آن بر منافع خود ، بی نتیجه بوده است.