تحلیل- لزوم رعایت حقوق شیعیان در افغانستان
(last modified Sat, 01 Mar 2025 04:16:21 GMT )
حوت 11, 1403 08:46 Asia/Kabul
  • تحلیل- لزوم رعایت حقوق شیعیان در افغانستان
    تحلیل- لزوم رعایت حقوق شیعیان در افغانستان

در همایش عالی شیعیان و هزاره های افغانستان که با حضور مقامات طالبان در کابل برگزار شد بر رعایت حقوق شیعیان در این کشور تاکید شد.

به گزارش رادیو دری؛ جعفر مهدوی عضو پیشین پارلمان افغانستان در این همایش از طالبان خواست گام‌های عملی برای تامین حقوق اساسی جامعه هزاره و شیعیان در افغانستان بردارد.

وی تاکید کرد، جامعه هزاره و شیعه افغانستان در راستای دفاع از نظام طالبان به‌منظور تامین امنیت و آرامش کشور عمل کرده‌اند و اکنون نوبت این گروه است که در جهت احقاق حقوق آنان گام بردارد.

به گفته مهدوی این جامعه در تعهدات خود برای حمایت از طالبان ثابت قدم بوده و اکنون از این گروه انتظار دارد که در عمل نیز حقوق آنها را به رسمیت بشناسد.

عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان که در گردهمایی هزاره‌ها و شیعیان در کابل حضور داشت تاکید کرد افغانستان خانه مشترک همه شهروندان است و همه از حقوق یکسان برخورداراند.

وی با بیان این که مردم افغانستان متشکل از اقوام، زبان‌ها، مذاهب و فرهنگ‌های مختلف هستند تاکید کرد این تنوع تنها برای شناخت یکدیگر است و پیش از حاکمیت طالبان از آن استفاده‌ی نادرست شده است.

در بیش از سه سال گذشته که طالبان مجددا در افغانستان به قدرت بازگشتند مقامات آن به کرات بر تامین حقوق شیعیان در فقه، احوال شخصیه و امور اجتماعی تاکید کرده اند، اما در عمل، نه تنها گامی در جهت احقاق حقوق شیعیان و هزاره ها برنداشته اند، بلکه جامعه افغانستان شاهد کشتار و قتل عام شیعیان و هزاره ها و حتی ترور علمای آن بوده است.

این در حالی است که جامعه شیعه و هزاره افغانستان در بیش از سه سال گذشته در کنار طالبان بوده و به تقویت موقعیت حکمرانی آن نیز کمک کرده است.

از این رو جامعه شیعیان و هزاره‌های افغانستان بی توجهی طالبان به حقوق آنان را جفا به بخش مهمی از جامعه این کشور می‌دانند که همواره در تثبیت صلح و امنیت در افغانستان پیشرو بوه‌اند.

در این حال، یکی از مهم‌ترین نگرانی های جامعه شیعیان افغانستان، حذف مسایل مربوط به فقه شیعه از نظام آموزشی این کشور و جمع آوری کتب مربوط به آن از کتابخانه‌ها و کتاب‌فروشی‌هاست.

موضوعی که با ادعای طالبان در مورد حقوق برابر همه مردم افغانستان سنخیت ندارد.

در هر حال، ملا عبدالغنی برادر در سخنان خود در گردهمایی شیعیان و هزاره در کابل کوشیده است با سیاسی کردن موضوع، احزاب را عامل ایجاد تشتت در جامعه و عامل شکل نگرفتن اتحاد ملی در افغانستان معرفی کند اما بدون تردید، دین یگانه عامل وحدت و همگرایی افغانستان بوده و قوم‌گرایی عامل تفرقه میان مردم افغانستان تلقی می‌شود به همین دلیل عامل دین باعث شده است هیچ بیگانه ای نتواند در افغانستان برای مدت طولانی بماند و این کشور را مستعمره خود سازد.

از اینرو جامعه شیعبان افغانستان از طالبان که حاکمیت خود را اسلامی می‌داند انتظار دارد به حقوق همه افراد از جمله شیعیان و هزاره‌ها احترام بگذارد.