تحلیل-چرا گسترش همکاری‌ها با ایران به سود افغانستان است؟
(last modified Tue, 04 Mar 2025 08:18:19 GMT )
حوت 14, 1403 12:48 Asia/Kabul
  • تحلیل-چرا گسترش همکاری‌ها با ایران به سود افغانستان است؟
    تحلیل-چرا گسترش همکاری‌ها با ایران به سود افغانستان است؟

رایزنی‌ها و دیدارهای مقامات ایران با افغانستان با هدف گسترش مناسبات و حل موضوعات بین دو کشور ادامه دارد.

علی‌اکبر پورجمشیدیان معاون وزیر کشور/داخله ایران در دیدار با هیأت افغانستانی در تهران خواستار همکاری بیشتر برای مبارزه با مواد مخدر شد و گفت: تحریم کاشت و خرید و فروش مواد مخدر در افغانستان اقدام بسیار خوبی بود که می تواند با ترسیم یک راهبرد یکپارچه  دولت افغانستان، به نتایج بیشتری منجر شود.

معاون وزیر کشور ایران با اشاره به حضور حدود چهار و نیم میلیون مهاجر قانونی و حدود دو میلیون مهاجر غیرقانونی افغانستانی در ایران افزود: اراده ملت و دولت ایران بر تعامل بیشتر با ملت و دولت افغانستان و حل مشکلات فیمابین است.

ملاعبدالحق همکار معاون وزارت داخله افغانستان در امور مبارزه با مواد مخدر نیز در این جلسه ضمن تقدیر از ایران بابت میزبانی از افغانستانی‌ها در چند دهه گذشته گفت: خانواده‌هایمان سال‌ها با آرامش در ایران زندگی کردند.

در ماه‌های اخیر رایزنی‌های مستمر مقامات تهران و کابل با هدف گسترش مناسبات در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و حل موضوعات فیمابین دو کشور در خصوص مبارزه با مواد مخدر، تامین امنیت مرزها، مقابله با مهاجرت غیرقانونی اتباع افغانستانی به ایران و حقابه ادامه داشته است. 

سفر  اخیر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران به کابل با هدف پیگیری خواسته های ایران از همسایه شرقی خود انجام شد و مقامات افغانستان نیز برای تامین خواسته های ایران و گسترش همکاری‌های دوجانبه قول مساعد دادند. بدون تردید، افزایش همکاری‌های  ایران و افغانستان تاثیر مثبتی برای رونق اقتصادی همچنین تامین امنیت و ثبات دو کشور همسایه و منطقه خواهد داشت. 

جمهوری اسلامی ایران چه در حال حاضر و چه در سال‌های اخیر همواره با حسن نیت با حاکمان افغانستان تعامل داشته است و بدیهی است که ادامه این روند ارتباط مستقیمی با انجام تعهدات مقامات این کشور خواهد داشت. میزبانی 40 ساله ایران از مهاجران افغانستانی، از عمق اشتراک‌های مردم دو کشور و اهمیت روابط دوستانه ایران و افغانستان نشان دارد. آموزش رایگان و استفاده از همه امکانات رفاهی و بهداشتی به ویژه در دوران همه‌گیری بیماری کرونا، گوشه‌ ای از خدمات انسان‌دوستانه ایران به خواهران و برادران افغان است.

ایران علاوه بر میزبانی شایسته از مهاجران افغانستانی در برابر ثبات سیاسی و امنیت این کشور هم سیاستی روشن و فعال دارد. افغانستان از ظرفیت‌های بسیار بالایی برای سرمایه گذاری برخوردار است و جمهوری اسلامی ایران همواره پیشتاز در سرمایه گذاری و بازسازی زیر ساخت‌های اقتصادی، صنعتی و تولیدی افغانستان به خصوص در بخش کشاورزی این کشور بوده است.

جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر با ایجاد مسیرهای ریلی، جاده ای و دریایی از طریق راه آهن خواف-هرات و بندر چابهار امکانات وسیعی را در اختیار تجار و صاحبان صنایع افغانستان قرار داده است تا با بازارهای جهانی ارتباط برقرار کنند‌. دولت چهاردهم ایران نیز در تلاش است تا با تکمیل خط ریلی خود در شرق کشور و اتصال خط راه آهن خواف-هرات به راه آهن مرکزی جمهوری اسلامی ایران زمینه دسترسی افغانستان به آب‌های آزاد را فراهم کند که با ایجاد این شرایط  تاجران افغانستانی می توانند کالاهای خود را با استفاده از خط ریلی ایران به ترکیه و از آنجا به اروپا برسانند. 

در حوزه آب و حقابه نیز موضوع محدود به رودخانه هیرمند در خاک افغانستان نیست و سدهایی که طالبان یکی پس از دیگری بر آبهای جاری به سمت ایران ایجاد می‌کنند نیز مسأله ای است که ایران بر آن تمرکز دارد و خواستار رعایت حقوق خود و محدود نشدن حقابه اش از افغانستان شده است. این واقعیت نیز انکارناپذیر است که اقدام نظامی آمریکا در اشغال خاک افغانستان موجب کشتارهزاران انسان بی‌گناه شد و آثار منفی بر امنیت این کشور و منطقه گذاشت. همچنین اشغالگری نظامیان آمریکایی عامل اصلی کشت و قاچاق بی رویه قاچاق مواد مخدر در افغانستان بود. 

باتوجه به تجربه تاریخی اثرات زیانبار مداخلات بیگانگان و تاثیر آن بر نابودی زیرساخت‌ها و امنیت افغانستان، بهترین گزینه برای مقامات این کشور همکاری با ایران به عنوان همسایه ای است که همواره در عرصه عمل سیاسی حسن نیت و تعهد  خود را نشان داده است.

درخواست ایران از افغانستان برای همکاری بیشتر در مبارزه با موادمخدر

درخواست طالبان برای افزایش همکاری رسانه‌ای با ایران