اعتراض شخصیتها و گروههای سیاسی افغانستانی به طرح دولت سوئیس برای اخراج پشتونها
-
اعتراض شخصیتها و گروههای سیاسی افغانستانی به طرح دولت سوئیس برای اخراج پشتونها
طرح سوئیس برای اخراج پناهجویان بر اساس معیارهای قومی، با واکنش گسترده شخصیتهای سیاسی افغانستانی رو به رو شده است و آنها این طرح را مغایر با کنوانسیونهای جهانی خوانده اند.
به گزارش رادیو دری؛ در پی طرح دولت سوئیس برای اخراج پشتونها، نمایندگی دائمی افغانستان در دفتر ملل متحد در ژنو در بیانیهای اعلام کرد: «این موضوع با مقامهای اداره مهاجرت سوئیس مطرح شده و سفارت در انتظار پاسخ رسمی آنهاست.»
نصیر احمد اندیشه افزود: هیچ سیاست رسمی در مورد اخراج بر اساس قومیت وجود ندارد و چنین سیاستی با روح کنوانسیونهای مهاجرت و اصول حقوق بشر در تضاد است.
همچنین رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان نیز گفته است: اعمال تبعیض قومی نه تنها از نظر اخلاقی غیرقابل دفاع است، بلکه از نظر حقوقی نیز ممنوع شمرده میشود و این اقدام در صورت صحت، نقض جدی کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو، اصول کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و معیارهای جهانی حقوق بشر خواهد بود.
رحمتالله نبیل افزود: اخراج مردم نه به دلیل آنچه انجام دادهاند، بلکه به خاطر آنچه هستند، یادآور تاریکترین لحظات تاریخ اروپا است؛ زمانیکه هویت به تنهایی جرم تلقی میشد.
وی از مقامهای سوئیس خواسته است که شفاف و فوری هرگونه سیاست اخراج مبتنی بر قومیت را رد کرده و در این باره توضیح دهند و نهادهای بینالمللی نیز برای حفظ اصل منع تبعیض و حمایت از حقوق فردی وارد عمل شوند.
در همین حال، جنبش روند سبز افغانستان (رسا) در بیانیهای تاکید کرده است که همه پشتونها عضو طالبان نیستند و نباید آنها را به دلیل قومیتشان با آنان یکی دانست، بلکه پشتونها نیز در مبارزه علیه طالبان قربانیهای فراموشناشدنی دادهاند.
در بیانیه این گروه آمده است: اخراج پناهجویان پشتونتبار از کشورهای اروپایی یا برخورد بر پایه قومیت، اقدامی «نادرست و مغایر با موازین پذیرفتهشده در حداقل یک قرن اخیر» است.
جنبش روند سبز، اضافهکردن پیشوند یا پسوند «طالب» به واژه «پشتون» را « نادرست و با پیامدهای خطرناک» خوانده و تصریح کرد ه است: یکی از این پیامدها، بهرهبرداری طالبان از چنین القاب و مفاهیمی برای مشروعسازی خود بهعنوان نماینده سیاسی پشتونها در گفتگو با کشورهای خارجی است.
جبهه آزادی افغانستان نیز در بیانیه ای اعلام کرد: این طرح در صورت عملی شدن میتواند روی سرنوشت شماری از پناهجویان به صرف تعلق تباری به قوم پشتون در افغانستان تاثیر منفی بگذارد.
جبهه آزادی با تاکید بر الزامات قانونی و تعهدات بینالمللی کشور سوئیس در موضوع پناهجویان تصریح کرده است: برخورد با پناهجویان صرفاً به دلیل تعلق تباری آنان خلاف اصول و موازین حقوق بشری است.
به گزارش روزنامه «نویه زوریشه زایتونگ»، دولت سوئیس برای نخستین بار موضوع اخراج پناهجویان بر اساس معیارهای قومی را مطرح کرده است.
طبق اسناد داخلی منتشرشده از دبیرخانه دولتی مهاجرت سوئیس، مقامات بلندپایه این نهاد پیشنهاد دادهاند که بازگرداندن پشتونها، بهعنوان بزرگترین گروه قومی افغانستان و بدنه اصلی حاکمان طالبان، میتواند نخستین گام در تغییر راهبرد بازگشت پناهجویان افغانستانی باشد.
مقامات سوئیسی میگویند که پشتونها به دلیل همقوم بودن با طالبان، ممکن است در صورت بازگشت به افغانستان کمتر در معرض خطر باشند.
بازگشت ترامپ؛ برنامه انتقال پناهجویان افغانستانی به آمریکا نیمه کاره متوقف شد
حنفی: اخراج مهاجران افغانستانی از کشورهای همسایه خلاف قوانین بینالمللی است