ابراز نگرانی عمیق یوناما از سیاست رسانهای جدید طالبان
-
ابراز نگرانی عمیق یوناما از سیاست رسانهای جدید طالبان
سازمان ملل متحد در بیانیهای از سیاستهای طالبان در قبال رسانهها عمیقاً ابراز نگرانی کرد.
به گزارش رادیو دری، هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما، پس از گذشت حدود یک هفته از صدور دستورالعمل جدید طالبان برای رسانهها که هر نوع گفتوگوی سیاسی را در رسانههای افغانستان محدود کرده اند، با انتشار بیانیهای هشدار داد که سیاستهای جدید سانسور طالبان باعث ایجاد «فضای رعبآور» برای روزنامهنگاران افغان شده و موجی از خودسانسوری را در رسانهها به راه انداخته است.
در این بیانیه آمده است: «یوناما عمیقاً نگران دستورالعمل جدید رسانهای مقامهای طالبان است که اقدامهای محدودکننده موجود در گفت وگوهای سیاسی، از جمله تأیید قبلی محتوا و مفسران را رسمیت میبخشد و باعث ایجاد ترس و خودسانسوری بیشتر در بخش رسانهای که از قبل هم محدود بوده است، میشود.»
طالبان در دستورالعمل رسانهای تازه خود، هرگونه بحث سیاسی انتقادی در رسانههای کشور را ممنوع کردهاند.
بر اساس این دستور، تلویزیونها و رادیوها باید پیش از پخش هر برنامه سیاسی، موضوعات، مهمانان و دیدگاههای تحلیلگران را برای تأیید به مقامهای مربوط طالبان ارائه کنند.
این مقررات که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان آن را صادر کرده است کنترل سختگیرانهای بر محتوای سیاسی در رسانههای دیداری، شنیداری، چاپی و دیجیتالی اعمال میکند.
عنوان رسمی این سند «سیاست مدیریت برنامههای سیاسی در افغانستان» است.
بر اساس این دستور، رسانهها موظفند روزانه فهرست موضوعات و مهمانان پیشنهادی را به «کمیته نظارت بر برنامههای سیاسی» ارائه دهند.
حتی مهمانانی که پیشتر تأیید شدهاند نیز برای هر نوبت حضور در برنامه نیاز به تأیید مجدد دارند و تحلیلگران سیاسی باید کارت شناسایی رسمی صادرشده از ریاست مطبوعات طالبان را داشته باشند و از ابراز هرگونه نظر مغایر با سیاستهای رسمی طالبان خودداری کنند.
طالبان این محدودیتها را در راستای «حفظ اصول اسلامی، تقویت وحدت ملی و جلوگیری از تفرقههای مذهبی، قومی یا زبانی» توجیه کردهاند.
در این دستور، اهدافی چون جلوگیری از محتوای تبلیغاتی، تشویق به گزارشدهی مبتنی بر واقعیت و احترام به سیاستهای "امارت اسلامی" ذکر شده است.
طالبان همچنین اعلام کردهاند که دریافت کارت شناسایی و بررسی وفاداری تحلیلگران به ارزشهای ملی و اسلامی الزامی است.
انتقاد «نی در تبعید» از محدودیت جدید طالبان بر رسانهها در پخش برنامه های سیاسی