امکان بازگشت مهاجرین بدون ابطال اسناد اقامتی به افغانستان فراهم شد
روند خروج و مراجعت مهاجرین افغانستانی دارای کارت آمایش و همچنین پاسپورت به افغانستان و بازگشت به ایران، بدون ابطال کارتهای آمایش و ویزاهای اقامتی، امروز با حضور سفیر افغانستان در ایران و مقامات ایرانی، در مرز دوغارون افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری فارس، «نصیراحمد نور»، سفیر افغانستان پس از افتتاح رسمی روند خروج و مراجعت مهاجرین به افغانستان و بازگشت مجدد به ایران بدون ابطال اسناد اقامتی، گفت: در مرحله اول این روند، حدود 300 مهاجر توانستهاند اسناد لازم خروج و مراجعت را به دست آورده و به دنبال برنامه امروز، 40 تا 50 نفر عملا وارد خاک افغانستان شدند.
وی ضمن ابراز خرسندی از افتتاح این پروسه، افزود: این روند از اهمیت ویژهای برخوردار است، چراکه ما مهاجرینی داریم که بیش از 30 سال در ایران هستند، ولی از بیم آنکه به افغانستان بروند، اگر شرایط زندگی مساعد نبود، راه بازگشتشان مساعد نباشد، وطن خود را ندیده و نتوانسته در خوشی و غم خانواده و اقوام خود شرکت کنند. به گفته نور، نسل دوم و سوم مهاجرین در ایران که بخش عمده مهاجرین را تشکیل میدهد و در ایران به دنیا آمدهاند تاکنون وطن خود را ندیده و علتش هم، موانع بازگشت مجدد به ایران بوده که اکنون این موانع برطرف شده است.
وی تأکید کرد: به مسئولان جمهوری اسلامی ایران اعلام کردیم که ما در مجموع حضور یا تردد اتباع افغانستان را قانومند بسازیم، به خصوص اجازه قانونی خروج و مراجعت. سفیر افغانستان در گفتوگو با آوا خاطرنشان کرد: این طرح فواید متعددی در ابعاد انسانی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و روابط مردم با مردم دارد و خود یک عامل تشویق برای بازگشت به افغانستان است.
وی با اشاره به سهولتها و امتیازاتی که جمهوری اسلامی ایران برای مهاجرین افغانستان در نظر گرفته، تصریح کرد: بارها اعلام کردیم که کشور برادر ایران در مورد برخی خدماتی که به مهاجرین افغانستانی میدهد، در منطقه و دنیا بینظیر است، به خصوص دستور مقام معظم رهبری که نه تنها دارندگان اسناد قانونی، بلکه فرزندان خانوادههایی که اقامت قانونی ندارند، در مدارس جذب شوند. شما نظیر این را در کشورهای منطقه یافته نمیتوانید بیابید. به گفته نور، بعضی بدخواهان روابط خوب 2 کشور، بعضی حوادث فردی را بزرگنمایی میکنند تا به این روابط استثنایی صدمه بزنند، اما زمانی که این فرصت خروج و مراجعت برای یک جمع میلیونی فراهم میشود، چند صد هزار مهاجری که برای 3 ماه به افغانستان میروند، در هر محفلی از زندگی با خواهر و برادران ایرانی و از فرصتها و امتیازاتی که در ایران دارند، صحبت میکنند و این، خود به خود همان تلاشها و تبلیغات سوء بدخواهان را خنثی میکند.
وی افزود: بیشترین مراجعین و ازدحام ما(در سفارت و کنسولگریها در ایران) در رابطه با تثبیت هویت و دریافت پاسپورت الکترونیکی است، و این رفت و برگشت برای این جمع بزرگ، این فرصت را میدهد که خارج از دغدغه انتظار و دریافت نوبت، در افغانستان و در هر ولایتی که هستند، به آسانی و بدون نوبت شناسنامه و پاسپورت خود را بگیرند، گرفتن پاسپورت در داخل راحتتر است.
در همین حال، میرانور غفاری، کنسول سفارت افغانستان در تهران نیز در گفتوگو با خبرنگار آوا، در مورد جزییات طرح خروج و مراجعت گفت: این خواست عمومی سفارت و تلاشهای جناب سفیر صاحب، سفارت و کنسولگریهای ما بود که الحمدالله این هدف به دست آمد، و این فرصت طلایی برای افغانهایی که 30 سال، 35 سال خانوادههای خود را در افغانستان دیده نتوانستند، مهیا شد که بدون اینکه کارتهایشان باطل شد، به افغانستان بروند و سپس بازگردند".
وی خاطرنشان کرد: این طرح خواست همیشگی سفارت افغانستان بوده در تمام ملاقاتها و جلساتی که با مقامهای ایرانی برگزار شده، تأکید آنها خروج و مراجعت مهاجرین به افغانستان بوده است.
غفاری در مورد جزییات این پروسه به آوا گفت: این روند برای کسانی که پاسپورت سفید دارند و هم کسانی که دارنده کارت آمایش هستند، امکانات رفت و برگشت برایشان مهیاست. کسانی که پاسپورت سفید ندارند، چون گرفتن پاسپورت وقت به کار دارد، تفاهم شده که جانب ایران برای آنها دفترچه اقامتی را صادر میکند، و به آن ویزای سه ماهه میدهد تا به افغانستان بروند.
وی افزود: ما هم یک سند مسافرتی صادر میکنیم، زمانی که کتابچه اقامت را از اداره گذرنامه میگیرند، به سفارت یا کنسولگریهای افغانستان مراجعه میکنند، سفارت یک سند مسافرتی را برای آنها صادر میکند که ورود و خروجی جانب افغانستان در این سند مسافرتی درج میشود و خروج و ورود ایران در دفترچه اقامتی".
به گفته کنسول سفارت افغانستان در تهران، کسانی که از طریق دفترچه اقامتی به افغانستان میروند، پلیس مهاجرت و گذرنامه ویزای 3 ماهه به آنها میدهد، اما برای آنهایی که پاسپورت دارند، فعلا اداره اتباع ویزای یک ماهه میدهد که در این مورد هم آنها تلاش میکنند مدت این ویزا را زیادتر کنند. این در حالی است که طرح خروج و مراجعت به افغانستان، با همت اداره کل اموراتباع و مهاجرین خارجی و همچنین پلیس مهاجرت و گذرنامه جمهوری اسلامی ایران، عملا از یک ماه گذشته آغاز به کار کرده، اما به دلیل برخی اختلافنظرها در مورد صدور دفترچه اقامتی برای خروج و مراجعت دارندگان کارت آمایش، روند رسمی این طرح، با نهایی شدن موضوع صدور دفترچه اقامتی، امروز دوشنبه(19 سنبله) افتتاح شد.