افغانستان بازار خوبی برای فروش محصولات آسیای مرکزی است
(last modified Wed, 24 Jul 2024 12:52:31 GMT )
اسد 03, 1403 17:22 Asia/Kabul

کارشناس مسائل اقتصادی بر این نظر است که افغانستان بازار خوبی برای فروش محصولات کشورهای آسیای مرکزی است و به همین سبب این کشورها علاقه‌مندی توسعه تجارت با افغانستان هستند.

سیدعلی اقبال آگاه مسائل اقتصادی افغانستان در گفت‌وگو با بخش خبر رادیو دری درباره میزان تعاملات اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان گفت: اگر به وضعیت روابط تجاری کشورهای همسایه با افغانستان توجه کنیم حجم بسیار زیادی از واردات افغانستان از این کشورها انجام می شود و به صورت محدود بعضی از کالاها هم از افغانستان به این کشورها صادر می گردد و چون افغانستان برای فروش کالاهای کشورهای آسیای مرکزی بازار خوبی است این کشورها علاقه‌ زیادی به توسعه تجارت با افغانستان نشان داده اند.

وی افزود: آنها (کشورهای آسیای مرکزی) هم در زمینه فروش و مصرف محصولات افغانستان مثل اقلام زراعتی در داخل کشور خود به ما قول داده اند مثلا ازبکستان قبل از تحولات اخیر در افغانستان به دنبال پنج برابر کردن مبادلات بود.

اقبال اظهار داشت: در حال حاضر هم با توجه به سفرهای متعدد مسؤولان کشورهای آسیای مرکزی خصوصا ازبکستان و قزاقستان به افغانستان و برعکس، این علاقه‌مندی به گسترش مبادلات تجاری دیده می‌شود.

این کاشناس اقتصادی درباره توافقات تجاری اخیر بین افغانستان و قزاقستان نیز گفت: همان‌‍طور که می دانید ما در گذشته هم گندم، آرد و غلات و دیگر اقلام مورد نیاز مثل فلزات مورد استفاده در صنعت ساختمان را ازکشورهای آسیای مرکزی خریداری می کردیم و حتی نفت و گاز مورد نیاز که از شمال افغانستان وارد کشور می شود از این کشورها تهیه می شد. اکنون با توافقات اخیر می‌توان محدودیت‌های دو، سه سال گذشته را که بر حکومت طالبان اعمال شده برطرف کرد و از طریق مجاری حکومتی، رسمی و دیپلماتیک محدودیت‌ها را برداشت زیرا افغانستان سالانه به واردات حجم زیادی از گندم، آرد و غله‌جات قزاقستان و کشورهای آسیای مرکزی نیاز دارد.

وی درباره تخفیف 50 فیصدی گمرک قزاقستان برای ترانزیت کالاها به افغانستان و تأثیر آن بر افزایش میزان تجارت دو کشور خاطرنشان کرد: توجه داشته باشید که این مسأله یک توافق تشویقی است و باید گفت ما در بخش توسعه ریلی موفق عمل نکرده ایم؛ گرچه قبلا هم پروژه اتصال افغانستان به آسیای مرکزی و شمال اروپا و یا جنوب شرق آسیا از طریق پروژه‌هایی مثل راه لاجورد مطرح بوده است. حال اگر این توافق‌ها باعث کمک کشورهای آسیای مرکزی در زمینه تکمیل و ساخت تأسیسات ریلی شود می تواند بر توسعه صادرات منطقوی کالا تأثیر زیادی بگذارد.

سیدعلی اقبال در توضیح بیشتر درباره تخفیف 50 فیصدی تعرف‌های گمرکی قزاقستان برای صادرات افغانستان گفت: افغانستان اقلام صادراتی متنوعی ندارد اما در زمینه میوه‌های خشک و بعضی محصولات زراعتی می‌تواند به کشورهای آسیای مرکزی کالا صادر کند زیرا معمولا همین کالاها همیشه در سبد فروش و صادرات افغانستان بوده اند.

گفتنی است در نشست اخیر در کشور قزاقستان برای ایجاد کریدور یا دهلیز حمل و نقل شمال-جنوب که بلاروس-روسیه-قزاقستان ترکمنستان-افغانستان را به هم متصل می کند، نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان حضور داشت.

در حاشیه این نشست، دو طرف درخصوص واردات گندم ارزان از قزاقستان و ترانزیت کالاهای افغانستان با 50 درصد تخفیف از طریق خط آهن قزاقستان به توافق رسیدند.

قزاقستان به توسعه صادرات افغانستان از طریق راه‌آهن متعهد شد

حضور طالبان در نشست کریدور شمال-جنوب در قزاقستان