بهشتی پور: اکو انتظارات را برآورده نکرده است
(last modified Wed, 04 Dec 2024 05:06:26 GMT )
قوس 14, 1403 09:36 Asia/Kabul

یک کارشناس مسائل منطقه می گوید: سازمان اکو نتوانسته است انتظارات را برآورده کند.

حسن بهشتی پور آگاه مسائل منطقه در گفتگو با بخش خبر رادیو دری با اشاره به اهمیت اجلاس اکو گفت: علی‌رغم تصمیمات خوبی که در این سازمان، در زمینه های بانکی، بیمه، حمل و نقل، راه‌آهن و جاده و کشتیرانی گرفته شده، اما این تصمیمات، به دلیل وجود موانع متعدد اجرایی نشده است.

وی بحران های مقطعی در سال های گذشته مانند بحران قره باغ، جنگ داخلی در تاجیکستان و اشغال افغانستان از سوی آمریکا و درگیری با طالبان را از جمله این موانع عنوان کرد.

این کارشناس مسائل منطقه با تاکید بر پیگیری و اجرایی شدن مصوبات اجلاس اکو برای گسترش همکاری‌ها گفت: به نظر می رسد اکو اگر بخواهد تحول اساسی به وجود آورد، باید به همکاری ها و منافع مشترک توجه داشته باشد؛ این در حالی است که بیشتر کشورهای عضو اکو مشغول اقتصادهای داخلی خودشان هستند و کمتر هم افزایی را در بین کشورهای عضو به وجود می آورند.

بهشتی پور اضافه کرد: توسعه زمانی اتفاق می افتد که کشورها علاوه بر منافع ملی به منافع جمعی هم توجه داشته باشند و اجازه دهند بخشی از منافع ملی صرف منافع جمعی شود.

وی انتخاب شهر مشهد به عنوان میزبان بیست و هشتمین اجلاس اکو را مهم خواند و اظهار کرد: شهر مشهد از نظر امکانات بازرگانی و تجارت به عنوان یکی از شهرهای بزرگ ایران و یکی از قطب‌های خطوط ارتباطی حمل و نقل جاده ای و راه آهن و از نظر جغرافیایی نزدیک به هفت کشور عضو اکو مانند افغانستان و پاکستان و برخی کشورهای آسیای مرکزی است و اکو می تواند به توسعه آن کمک کند.

کارشناس مسائل آسیای مرکزی و منطقه با اشاره به مزیت‌های سازمان های مشابه اکو مانند آ سه آن گفت: آ سه آن موفق شد تا شرایطی را در کشورهای عضو به وجود آورد که در سه دهه گذشته سرمایه گذاری‌های خوبی در آن کشورها شکل گرفت و  باعث گسترش همکاری‌ها شد، اما در کشورهای عضو اکو میزان جذب سرمایه گذاری کم بوده که یکی از دلایل آن تحریم های گسترده ای است که به ایران تحمیل شده است و دلیل دیگر نیز می تواند اختلاف های موجود بین اکو و کشورهای سرمایه گذار باشد.

بهشتی پور افزود: اختلافات در بین کشورهای عضو آ سه آن کم است، اما در کشورهای عضو اکو اختلافاتی وجود دارد که از بین هم نرفته است؛ مثلا هیچ کشوری حکومت طالبان افغانستان را به رسمیت نمی شناسد، اما کشورهای منطقه با آن همکاری های بازرگانی  دارند؛ زمانی این همکاری ها می تواند گسترده شود که کشورها همدیگر را به رسمیت بشناسند. بین کشورهای آسیای مرکزی مانند تاجیکستان و قرقیزستان هم اختلافاتی وجود دارد. اینها مواردی است که باید برطرف شود. همچنین برخی از اعضای اکو، عضو شانگهای هم هستند و برخی دیگر در سازمان اوراسیا همکاری دارند و نتوانسته اند این همکاری های مشترک بین سازمانی را هم توسعه دهند.