رفتار بازیگران داخلی و خارجی در سوریه شبیه به بحران سازی است
کارشناس و پژوهشگر سیاسی ایرانی گفت: رفتار بازیگران داخلی و خارجی در سوریه به یک بحران سازی شبیه است که می تواند تبعات سنگینی درپی داشته باشد.
قاسم غفوری در گفت و گو با برنامه انعکاس رادیو دری بیان کرد: در تحولات سوریه رفتار بازیگران داخلی و بازیگران خارجی قابل توجه است. در عرصه داخلی اگرچه ادعا می شود که جریان هایی مانند جولانی توانسته اند در سراسر سوریه مسلط شوند اما ریشه تحولات نشان می دهد که ده ها جریان سیاسی و ده ها گروه شبه نظامی در نقاط مختلف این کشور حضور دارند و با وجود اینکه در سرنگونی نظام قبلی سوریه نوعی همگرایی داشتند اما شاهد تفاوت دیدگاه ها، ایدئولوژی ها، هدف گذاری ها و حتی نوع وابستگی خارجی آن ها هستیم و این مساله می تواند تاثیرات منفی بسیاری بر آینده سیاسی-امنیتی سوریه داشته باشد.
وی افزود: برخی جریان ها مانند جریان الجولانی، تحریرالشام و حتی دولت موقتی که تشکیل شده ادعای رویکردهای فراگیر و همگرایی را مطرح می کنند اما همزمان شاهد اخبار و گزارش هایی مبنی بر وضعیت بحرانی شیعیان و آواره شدن آن ها هستیم. از طرف دیگر بحث حضور گروه های تروریستی و تحرکاتی که برای تسویه حساب های اجتماعی انجام می شود و درگیری های فرقه ای که وجود دارد یک فضای رعب و وحشت و ناامنی را در عرصه داخلی سوریه به وجود آورده است.
به گفته این کارشناس سیاسی جنگ قدرت و تلاش برای سهم داشتن بیشتر در عرصه سیاست در فضای سوریه هم بیشتر نمایان می شود و خلاف تبلیغات رسانه های غربی در نشان دادن جشن و پایکوبی مردم سوریه به خاطر تغییرات در این کشور و ادعای اینکه یک روند صلح آمیز و یک رویکرد فراگیر در حال شکل گیری است، در عمل شاهد چنین چیزی نیستیم و سوریه در شرایط بحرانی بسر می برد.
غفوری عنوان کرد: یک مساله قابل توجه تفاوت ها در دیدگاه های گروه های حاکم شده بر سوریه و مطالبات مردم این کشور است. این مردم در طول چند دهه گذشته نشان داده اند که همواره حامی تمامیت ارضی کشورشان، مقابله با رژیم صهیونیستی و حمایت از مساله فلسطین هستند اما رژیم صهیونیستی در حال اشغال بخش هایی از سوریه و در حال نابود کردن تسلیحات و زیرساخت های آن است که امنیت این کشور را تهدید می کند.
این کارشناس سیاسی گفت: در چنین شرایطی افرادی مانند الجولانی علنا اعلام می کنند که به دنبال جنگ با رژیم صهیونیستی نیستند به این ترتیب ساختار سیاسی که ادعا دارند و تمامیت ارضی که مطرح می کنند بیشتر به یک شعار شباهت دارد و رفتارهای خشونت آمیز خود و سرکوب ها را با برجسته کردن مسایلی مانند زندان های حکومت قبلی پنهان می کنند.
به گفته غفوری نکته قابل توجه دیگر رفتارهای بازیگران خارجی است از ترکیه گرفته تا برخی از کشورهای اروپایی، عربی و امریکایی که نشان می دهد به دنبال ایجاد یک سوریه با ثبات نیستند، صحبت های مقامات کشورهایی مانند ترکیه، حمایت امریکا از اشغالگری رژیم صهیونیستی در سوریه و سکوت برخی کشورها در قبال این اشغالگری نشان دهنده آن است که واژه ای به نام ثبات سیاسی و تمامیت ارضی سوریه برای این کشورها اهمیتی ندارد و صرفا یک ژست سیاسی است.
وی اضافه کرد: ادعاها در مورد کمک های بشردوستانه و نشستی که در اردن در مورد راهکار سیاسی آینده سوریه برگزار کردند رفتارهایی است که نمی تواند به ثبات و یک دولت منسجم در این کشور ختم شود و در حقیقت نوعی تقسیم منافع سوریه در جهت اهداف خودشان است به این ترتیب نوعی تناقض رفتاری را در عملکرد بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در قبال سوریه شاهد هستیم، اگر وضعیت به همین منوال ادامه داشته باشد نمی توان به یکپارچگی و انسجام در این کشور امیدوار بود.