افزایش 41 درصدی مبادلات تجاری ایران و افغانستان در سال 2024
یک فعال اقتصادی افغان از افزایش 41 درصدی مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و افغانستان در سال 2024 میلادی خبر داد.
عبدالنصیر رشتیا رئیس اتحادیه فولاد افغانستان و آگاه مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار رادیو دری در کابل به دلایل این رشد در مبادلات اقتصادی دو کشور ایران و افغانستان اشاره کرد و گفت: پس از اینکه روابط و مناسبات تجاری افغانستان و پاکستان به تیرگی گرایید و پاکستان مشکلات و چالشهای زیادی را برای تجارت و ترانزیت افغانستان ایجاد کرد تجار افغان مجبور شدند راه های جایگزین را برای تجارت جستجو کنند که ایران بهترین گزینه بود.
رشتیا روابط تجاری و اقتصادی ایران و افغانستان را به دلیل همسایگی و مشترکات تاریخی و فرهنگی از اهمیت زیادی برخوردار دانست و افزود: اکنون روابط سیاسی و دیپلماتیک خوبی بین دو کشور در جریان است که به این سبب مبادلات اقتصادی هم روز به روز افزایش خواهد یافت.
این فعال اقتصادی افغان همچنین خاطرنشان کرد که برای سرمایهگذاری در دو کشور علاقمندی وجود دارد و در حال حاضر افغانها بیشترین سرمایه گذاری خارجی را در ایران انجام داده اند.
وی افزود که تجار ایرانی هم علاقمند به سرمایهگذاری در افغانستان هستند و باید زیرساختها برای این سرمایه گذاری فراهم شود.
رئیس اتحادیه فولاد افغانستان به مشکلات و چالشهای فراروی سرمایه گذاری دو کشور هم اشاره کرد و گفت: اگر چه کشور دوست و همسایه ما ایران بیشترین سهولتها را برای سرمایه گذاری به نسبت پاکستان برای تجار افغان فراهم کرده اما با این حال چالشهایی مانند نبود زیرساخت، نبود خط آهن برای حمل و نقل کالا، قاچاق، نبود قوانین و مقررات مناسب و بوروکراسی، کمبود منابع مالی و بانکی و تحریمهای بین المللی موانعی را در برابر تجارت بین دو کشور ایجاد کرده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی یکی از مزیتهای مبادلات اقتصادی دو کشور ایران و افغانستان را وجود بندر چابهار دانست و در بیان اهمیت این بندر اقتصادی گفت: بندر چابهار 900 کیلومتر به نسبت بندر کراچی به افغانستان نزدیکتر است و سه کشور ایران، افغانستان و هندوستان تلاش کردند تا سرمایه گذاریهای مشترکی در این بندر انجام دهند تا هم ایران بتواند کالاهای خود را از چابهار به افغانستان و از طریق افغانستان به کشورهای آسیای میانه صادر کند و هم افغانستان بتواند از این مسیر کالاهای خود را به هندوستان برساند.
آقای رشتیا تأکید کرد که بندر چابهار ایران بهترین گزینه برای تجارت و ترانزیت برای افغانستان است.
این کارشناس مسائل اقتصادی ایجاد سهولتها برای صادرات و واردات کالا را باعث رشد تجارت خواند و گفت: افغانها هم تمایل دارند تا صادرات خود را به ایران و از این طریق به دیگر کشورها افزایش دهند که این مستلزم ایجاد سهولتها است.