سال 2024 در یک نگاه؛ آتش جنگها همچنان شعله میکشد
کارشناس مسائل راهبردی گفت سال 2024 درحالی به پایان می رسد که آتش جنگ در مناطق مختلف جهان به خصوص غرب اسیا و اروپا همچنان شعلهور است.
سیدرضا میرطاهر تحلیلگر مسائل نظامی و راهبردی در گفتوگو با بخش خبر رادیو دری با اشاره به چالشهای امنیتی در جهان در سال 2024 افزود: جنگ غزه حدود 15 ماه است که ادامه دارد و فعلا هم هیچ چشم اندازی برای پایان آن وجود ندارد ضمن اینکه رژیم صهیونیستی جنگهای دیگری مانند لبنان و یمن را نیز به راه انداخته است و در سوریه به دست اندازی ارضی مشغول است.
میرطاهر گفت: رژیم صهیونیستی منطقه خاورمیانه را در تنش دائمی نگه داشته که باعث شده چشم انداز امنیتی این منطقه مهم با ابهام مواجه شود. از سوی دیگر آمریکا هم به عنوان حامی اصلی رژیم صهیونیستی هیچ قصدی برای جلوگیری از جنگ افزوزیهای این رژیم ندارد و کماکان به حمایت همه جانبه سیاسی، تسلیحاتی و نظامی و اقتصادی از اسرائیل ادامه می دهد.
وی افزود: شاهد آن هستیم که رژیم صهیونیستی پس از طوفان الاقصی در هفتم اکتبر، جنگ غزه را آغاز کرد اما تنها به این جنگ بسنده نکرد و جنگ دیگری را پس از ترور مقامات ارشد حزب الله با لبنان شروع کرد که حدود دو ماه و نیم به طول انجامید و اکنون هم آتش بس لرزانی بین لبنان و رژیم صهیونیستی وجود دارد.
میرطاهر ادامه داد: رژیم صهیونیستی پس از آن به سراغ یمن رفته و اخیرا با بیش از 100 جنگنده به این کشور حمله کرد. همه اینها نشان می دهد که در سال 2025 هم منطقه خاورمیانه آبستن تحولات مهم سیاسی، نظامی و امنیتی خواهد بود که بر کل منطقه تاثیرخواهد گذاشت.
این کارشناس مسائل راهبردی، ادامه جنگ در اوکراین را هم یکی از مسائل مهم امنیتی در سال 2024 عنوان کرد و گفت: در نقطه ای دیگر از جهان یعنی در اروپا هم جنگ اوکراین در حالی سومین سال خود را به پایان می برد که هیچ چشم انداز روشنی برای پایان آن به چشم نمی خورد چرا که روسیه و اوکراین به خاطر وجود منافعشان خواهان پایان جنگ نیستند.
وی گفت: نکته مهم درباره جنگ اوکراین این است که با روی کارآمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در تاریخ 20 ژانویه 2025 شاهد تغییرات مهمی در رویکرد و سیاست این کشور در جنگ اوکراین خواهیم بود و احتمال اینکه با فشارهای ترامپ نوعی توافق آتش بس بین دو کشور صورت بگیرد زیاد است.
به باور میرطاهر، کشورهای اروپایی به سبب خطری که از جانب روسیه احساس می کنند موافق کاهش کمکهای امریکا به اوکراین نیستند و همین مسأله باعث شده که بین کشورهای اروپایی هم اختلاف نظرهایی رخ دهد مانند اسلواکی و مجارستان که خواهان کاهش کمکهای آمریکا به اوکراین و عادی سازی روابط با روسیه هستند در حالی که آلمان و لهستان بر ادامه کمکها به اوکراین و مقابله با روسیه تاکید دارند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا سازمانهای بین المللی مانند سازمان ملل متحد و شورای امنیت آن نتوانسته از ادامه این جنگ ها جلوگیر کنند گفت: در مورد همه این جنگ ها و چالش های امنیتی یک چیز مشترک است و آن هم ساختار شورای امنیت و حق وتو قدرت های غربی و شرقی است. هر یک از این قدرتها بر اساس اقتضای منافع خود اقدام به وتو قطعنامهها میکنند که این کار باعث می شود که شورای امنیت نتواند اقدام قاطع و مهمی برای کاهش تنشهای بین المللی و حل منازعات انجام دهد.
سیدرضا میرطاهر تحلیلگر مسائل نظامی و راهبردی با ابراز نگرانی درباره ادامه جنگ ها در سال 2025 گفت: به دلیل اینکه همچنان عوامل موجده جنگها و تنشها در این منطقه وجود دارد شاهد تداوم جنگ ها خواهیم بود و مسلما این منازعات بر ثبات کلی جهانی و نظم بین المللی تاثیرگذار است و باید منتظر ماند و دید که آیا جامعه جهانی خواهد توانست در سال 2025 به این منازعات پایان دهد یا اینکه شاهد تداوم این درگیری ها خواهیم بود.
با پیروزی ترامپ کابوس اروپایی ها در مورد بازگشت او به کاخ سفید به وقوع پیوست