عضویت ناظر سازمان شانگهای برای طالبان بیشتر اهمیت سیاسی دارد تا اقتصادی
عضو پیشین پارلمان افغانستان گفت: عضویت ناظر سازمان همکاری شانگهای برای طالبان در حال حاضر بیشتر اهمیت سیاسی دارد تا اهمیت اقتصادی.
محمد صالح سلجوقی با اشاره به درخواست سفیر حکومت طالبان در چین در نشستی مربوط به سازمان همکاری شانگهای درخصوص احیاء عضویت ناظر افغانستان در این سازمان عنوان کرد: حکومت طالبان اکنون به دنبال اعتبار بخشی اعضای شانگهای به این حکومت از نظر سیاسی است تا مشروعیتی بدست آورد.
وی افزود: موضوع اقتصاد و راهیابی به بازارهای بین المللی و دعوت از کشورهای دیگر برای سرمایه گذاری در افغانستان هم در درجه دوم اهمیت قرار دارد که اگر طالبان موفق به چنین چیزی شود یک دستاورد به شمار می رود. کشورهای عضو شانگهای از جمله چین هم علاقه مند سرمایه گذاری در افغانستان هستند اما در مورد عضویت ناظر طالبان با احتیاط عمل می کنند.
به گفته این کارشناس سیاسی عضویت ناظر افغانستان در سازمان همکاری شانگهای اعتباری به حکومت جمهوری در افغانستان بخشیده بود و اکنون طالبان تلاش می کنند که با حضور در سازمان شانگهای به عنوان عضو ناظر، آن اعتبار را به دست آورند. از طرف دیگر در درون طالبان تلاش هایی جریان دارد که اعتباری از جانب امریکا کسب کنند. برخی سران طالبان هم دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید امریکا را فردی مصمم و قدرتمند می پندارند، دست دوستی به سویش دراز می کنند و خواهان تعامل مثبت با وی هستند.
سلجوقی تصریح کرد: مقامات طالبان با چنین مواضعی می خواهند ذهن رئیس جمهور جدید امریکا را برای برقراری مناسبات جدید به سوی خود معطوف کنند و از طرف دیگر در حوزه فعالیت های دیپلماتیک در شانگهای تلاش می کنند که بتوانند اعتبار و وجهه سیاسی حکومت طالبان را افزایش دهند. سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان هم در حد امکان دیدارهایی با طرف های خارجی دارد.
این عضو پیشین پارلمان افغانستان اظهار کرد: طالبان در نظر دارند با این تلاش ها در سال جدید میلادی، هم زمینه های به رسمیت شناسی خود را فراهم کنند و هم بتوانند از طریق تشدید رقابت بین دو قدرت بین المللی جایگاهی برای خود کسب کنند به این معنی که از یکسو دست دوستی به سوی امریکا دراز می کنند و از سوی دیگر از طریق درخواست عضویت ناظر در شانگهای حس رقابت بین امریکا و رقیبان منطقه ای اش را تشدید می کنند. طالبان همچنان به دنبال آن هستند که هم از امریکا اعتبار کسب کنند و هم از سازمان همکاری شانگهای که اگر عضویت ناظرش در این سازمان پذیرفته شود موفقیت دیپلماتیک کلانی برای آنان خواهد بود.
وی در مورد حمله تروریستی اخیر به اتباع چینی در ولایت تخار در شمال شرق افغانستان هم گفت: اویغورها به صورت گسترده در حوزه شمال افغانستان فعال می باشند، چینی ها هم از فعال شدن بیشتر آن ها نگران هستند، هر کس هم که این حملات را انجام دهد شبکه ای به نام داعش مسئولیت آن را به عهده می گیرد. به هر صورت ظرفیت مقابله با خارجی ها مانند چینی ها در افغانستان همچنان باقی است و چنین حملاتی می تواند بر مساله استخراج معادن در افغانستان که چینی ها در آن بیشتر فعال هستند تاثیرات خود را داشته باشد.
به گفته سلجوقی این گروه ها می خواهند به چینی ها القاءکنند که آنچه تحت عنوان امنیت به آن ها وعده داده شده واقعیت ندارد اما یک دلیل نزدیکی چین با حکومت طالبان هم این است که فعالیت های دشمنان چین یعنی اویغورها محدود شود درحالیکه مشخص شده آن ها فعال هستند، می توانند به اتباع چین در افغانستان آسیب بزنند و اعتماد چینی ها در مورد امنیت در افغانستان را از بین ببرند.
وی اضافه کرد: حرف چینی ها به طالبان هم از ابتدا این بوده که به توسعه مناسبات با آن ها دست می زنند و حتی سفیر آن ها را می پذیرند مشروط به اینکه فعالیت گروه هایی مانند اویغورها را در حوزه شمال افغانستان محدود کنند که طالبان هم وعده آن را دادند اما مشخص شد که چینی ها با تهدید مواجه هستند.