کارشناس افغانستانی: سازمان همکاری اسلامی از اهداف خود دور شده است
(last modified Fri, 21 Feb 2025 16:01:51 GMT )
حوت 03, 1403 20:31 Asia/Kabul

تحلیلگر سیاسی افغانستانی معتقد است سازمان همکاری اسلامی با هدف حمایت همه‌‎جانبه از اعضا ایجاد شد اما متاسفانه از اهداف خود فاصله گرفته است.

سید قریب الله سادات روزنامه نگار و تحلیل‌گر سیاسی افغانستانی با اشاره به دیدار امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان با طارق علی بخیت معاون سازمان همکاری اسلامی و نماینده ویژه این سازمان در امور افغانستان گفت: کشورهای اسلامی موظف هستند که به همکاری با کشورهای مظلوم مانند افغانستان که بیش از 45 سال تحت سلطه ظلم و بربریت امپریالیسم و کمونیسم قرار داشتند بپردازند اما متاسفانه برخورد سازمان همکاری اسلامی با کشورها، برخوردی سیاسی است.

سادات گفت: سازمان همکاری اسلامی با هدف همکاری کشورهای اسلامی و حمایت همه جانبه از اعضا ایجاد شد اما متاسفانه این سازمان از اهداف خود فاصله گرفته است. مثلا این سازمان در ایجاد بانک اسلامی غفلت ورزیده است که باید در این راستا اقدام کند و به حمایت از افغانستان بپردازد.

وی افزود: سازمان همکاری اسلامی 57 عضو دارد که از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار هستند اما متاسفانه نتوانسته اند از این ظرفیت ها به درستی استفاده و معضلات خویش را حل کنند. 

این تحلیل گرمسائل سیاسی در ادامه گفت: باید روابط بین افغانستان و سازمان همکاری اسلامی تقویت شود و همکاری های بیشتری صورت گیرد؛ نمایندگی سازمان همکاری اسلامی در کابل باید فعال شود و به "امارت اسلامی" اجازه داده شود که در سازمان پیرامون مشکلات مردم افغانستان به مذاکره بپردازد و به جای اینکه در برخی مشکلات موجود شاهد مداخله کشورهای غربی وغیراسلامی باشیم، کشورهای اسلامی به حل و رفع آنها اهتمام ورزند و مشکلات مردم را حل کنند.

وی ضمن تشکر از تلاش وزیر خارجه حکومت طالبان در ایجاد این هماهنگی‌ها و همکاری‌ها با سازمان همکاری اسلامی، این حد از تلاش‌ها را کافی ندانست و گفت: افغانستان نیازمند تلاش و فشار بیشتر بر سازمان همکاری اسلامی است تا این سازمان ملزم به همکاری بیشتر با حکومت و مردم افغانستان باشد.

سادات در خصوص فعالیت‌های سازمان همکاری اسلامی در قبال افغانستان گفت: این سازمان می تواند در بخش تعلیمی، اقتصادی و بحث کمک‌های بشری ایفای نقش کند. همچنین در مباحث سیاسی می تواند نقش میانجی بین افغانستان و دیگر کشورهای اسلامی را که خواهان ارتباط با افغانستان هستند بازی کند و از این طریق در مباحث امنیتی همکاری دوجانبه داشته باشد.

وی گفت: افغانستان در مباحث تعلیمی هم با چالش‌های فراوانی مواجه است و سیاست‌های چندین و چند ساله‌ی امریکا در افغانستان از یک سو و سیاست‌های روسیه از دیگر سو صدمات فراوانی بر بخش تعلیمی افغانستان وارد آورده است. در این برهه ما می توانیم با الگوگیری از کشورهای اسلامی به تعلیمات دینی روی بیاوریم و آموزش‌های مدرن و عصری را با توجه به اعتقادات دینی و هماهنگ با زمان روی دست بگیریم.

به باور سادات، دراین خصوص نیاز است تا سازمان همکاری اسلامی تفاهم نامه هایی بین افغانستان و دیگر کشورها منعقد کند و به همکاری با حکومت طالبان بپردازد. 

این کارشناس درباره همکاری اقتصادی سازمان همکاری اسلامی با افغانستان نیز گفت: در باب موضوعات اقتصادی هم اگر سازمان همکاری اسلامی بتواند با کشورهایی از جمله عربستان سعودی، قطر، کویت و برخی دیگر از کشورهای عضو، صادقانه در بخش زراعتی و ضرورت های اقتصادی دیگر از جمله سیستم بانکی با افغانستان همکاری داشته باشد افغانستان به راحتی خواهد توانست بر مشکلات و چالش ها فائق آید و در آن صورت دیگر نیازی نخواهد بود تا تمام موضوعات افغانستان به دست کشورهای غربی حل و رفع شود و آنها از این مشکلات به عنوان اهرم فشار علیه افغان‌ها استفاده کنند. 

قریب در خصوص اظهارات آقای بخیت مبنی بر مخالفت وی با برخورد سلیقه ای با افغانستان و بحث انعکاس واقعیت‌ها هم گفت: این دقیقا به خود سازمان همکاری اسلامی بستگی دارد که باید واقعیت های افغانستان را مد نظر قرار دهد و از برخورد سلیقه ای با کشورها از جمله افغانستان بپرهیزد. سازمان همکاری اسلامی باید از کشورهایی که مورد ظلم غرب و شرق قرار گرفته اند حمایت کند و نگذارد بحث تروریسم بهانه ای برای سرکوب افغانستان قرار گیرد و همچون ابزار فشار علیه این کشور استفاده شود. 

این تحلیلگر سیاسی به مشکلات افغانستان از جمله مشکل مهاجرین اشاره کرد و گفت: سازمان همکاری اسلامی باید با حکومت همکاری کند تا مهاجرین افغانستانی از کشورهای همسایه به شکل آبرومندانه به کشورشان بازگردند.

وی ادامه داد: در باب صحت هم مشکلات فراوانی داریم. در برخی ولسوالی ها شفاخانه های بسیار کوچکی دایر می باشد که سازمان‌های فعال در عرصه صحت می توانند در این راستا مردم افغانستان را یاری رسانند.

سید قریب الله سادات روزنامه نگار و تحلیل‌گر سیاسی افغانستانی گفت: در رابطه با قضایای فقر و گرسنگی هم افغانستان نیازمند همکاری سازمان همکاری اسلامی است تا مردم حداقل احساس کنند که کشورهای اسلامی همراه آنها هستند؛ اما این همکاری نباید سلیقه ای و سیاسی باشد بلکه باید همکاری اخلاقی و اسلامی باشد و از این موضوعات نباید استفاده ابزاری صورت گیرد.

پذیرفتن راهکارهای سازمان همکاری اسلامی به نفع حکومت طالبان و مردم افغانستان است