حکومت طالبان باید زمینه مداخلات پاکستان در افغانستان را از بین ببرد
کارشناس مسائل افغانستان و منطقه میگوید حکومت طالبان اگرچه قبل از قدرت گرفتن دوباره در کشور روابط گرمی با اسلام آباد داشت اما اکنون باید زمینه مداخلات پاکستان در افغانستان را از بین ببرد.
مصطفی علیزاده آگاه مسایل سیاسی و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار رادیو دری با اشاره به سفر اخیر محمد اسحاق دار معاون نخست وزیر و وزیر خارجه پاکستان به افغانستان، به مسائل متعددی بین دو کشور از جمله مشکلات و تنشهای مرزی، بحث مهاجرین و عودت کنندگان و افزایش حملات انتحاری در داخل پاکستان اشاره کرد.
علیزاده گفت: باید یادآوری کرد که پاکستان در گذشته حامی پروپاقرص اقدامات طالبان در دوران جمهوریت بود و گمان اسلام آباد بر این بود که با پیروزی طالبان در افغانستان و سقوط اشرف غنی روابط تنگاتنگی با طالبان خواهند داشت و منافع بیشتری در افغانستان به دست خواهند آورد اما طالبان به مرور زمان رویکرد خویش را به تامین منافع قومی، گروهی و افغانستانگرایی تغییر داد. این مسأله خوشایند پاکستانیها نبود لذا با حمایت از گروههای تروریستی مخالف طالبان به دنبال اعمال فشار بیشتر بر حاکمان کنونی کابل هستند.
استاد دانشگاه در ادامه گفت: از طرف دیگر روی کار آمدن دوباره طالبان در افغانستان باعث کوچ اجباری مردم افغانستان و افزایش مهاجرت به پاکستان و جمهوری اسلامی ایران شد و این معضل به وجود آمده بهانه را به اسلام آباد داد تا فشار بیشتری بر کابل تحمیل و منافع خود را تامین کند.
علیزاده همچنین به مسأله دیگری در روابط طالبان با اسلام آباد اشاره کرد و گفت: اما موضوع دیگری که قابل بحث و تحقیق بیشتر هست ادعای پاکستان مبنی بر طرح ریزی حملات انتحاری از داخل افغانستان است که شهروندان و نظامیان پاکستانی را در خاک پاکستان هدف قرار می دهد.
کارشناس سیاسی افغانستانی در جواب این اتهام پاکستانیها گفت: ترویج تفکرات تروریستی و خشونت از هدایا و نقشه های پاکستان برای افغانستان بوده که امروزه گریبانگیر خود این کشور شده است. افزایش خشونت ها در پاکستان باعث شد که هم آی اس آی و هم مقامات سیاسی پاکستانی خطر آن را بیش از پیش درک کنند و مجبور به رایزنی بیشتر با حکومت طالبان شده این مسأله را به مقامات طالبان گوشزد کنند که افزایش خشونتها در پاکستان می تواند دامنگیر همسایگان این کشور یعنی افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی شود.
این استاد دانشگاه در مورد اتهامات امنیتی پاکستانیها به کابل درباره حضور تی تی پی در خاک افغانستان هم گفت: حملات علیه نظامیان پاکستانی و مراکز نظامی و امنیتی این کشور حاصل اقدامات و اعمال گذشته خود مقامات پاکستانی است زیرا ناامنیها و حملات تروریستی که در افغانستان انجام میشد را پاکستان طرح ریزی می کرد و ناامنیهای امروز این کشور عقوبت کارهای گذشته سیاستمداران آن است. گرچه فراموش نمیکنیم که آی اس آی پاکستان و مقامات سیاسی این کشور بازیگران ماهر و قهاری در دنیای سیاستند و به نوعی با متهم کردن دیگر کشورها به دنبال باج خواهی بیشتر هستند.
علیزاده درباره خواست کنونی پاکستان از طالبان علیرغم تامین نشدن خواستههای قبلی این کشور بیان داشت: علاوه بر تنشهای مرزی و افزایش مهاجرین در داخل پاکستان باید گفت مهمترین موضوع گفتوگوی آقای اسحاق دار با مقامات طالبان می تواند این هشدار اسلام آباد باشد که اگر خواستههای پاکستان تامین نگردد آنان به دنبال مهرههای سوخته گذشته خواهند رفت و از این طریق چالشهایی را برای حکومت طالبان به وجود خواهند آورد.
کارشناس افغانستانی به مقامات طالبان توصیه کرد که به دنبال تامین منافع مردم افغانستان باشند زیرا مقامات پاکستان و آی اس آی این کشور به دنبال حکومت دست نشانده خود در افغانستان هستند؛ خواسته ای که در حکومت حامد کرزی و اشرف غنی به خوبی محقق شده بود و ستون پنجم پاکستان در بدنه حکومتهای جمهوریت کاملا مشهود بود.
به گفته مصطفی علیزاده کارشناس سیاسی و استاد دانشگاه، افرادی به نام کارمند در بدنه حکومت افغانستان برای منافع پاکستان و بعضی کشورهای دیگر کار می کردند که متاسفانه در طول تاریخ، مردم افغانستان از این ناحیه بسیار آسیب دیده اند و این مسؤولیت طالبان را گوشزد میکند که به دنبال تامین منافع مردم افغانستان باشند و زمینه مداخلات پاکستان را از بین ببرند گرچه در بیست سال گذشته پاکستان از طالبان حمایت کرده است.
اخراج اجباری مهاجران افغانستانی از پاکستان تحت تاثیر رقابت های سیاسی این کشور انجام می شود
مقام طالبان در دیدار با وزیرخارجه پاکستان: اخراج مهاجران افغان پذیرفتنی نیست