ایران بهترین مکان برای سرمایه گذاری افغانستانی ها است
(last modified Thu, 01 May 2025 11:46:24 GMT )
ثور 11, 1404 16:16 Asia/Kabul

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان گفت: اگر سرمایه گذاران افغانستانی قصد خروج سرمایه هایشان از کشورشان را داشته باشند بهترین مکان سرمایه گذاری برای آن ها جمهوری اسلامی ایران است.

محمود سیادت در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری در حاشیه هفتمین نمایشگاه فرصت های سرمایه گذاری ایران موسوم به ایران اکسپو 2025 در تهران اظهار کرد: سرمایه گذاران افغانستانی به خاطر زبان و فرهنگ مشترک، هزینه های ارزان زندگی، آرامش و امنیت به ویژه در استان های مرزی که فرصت های زیاد سرمایه گذاری در حوزه های مختلف مانند کشاورزی، صنعت، تولید، هتلداری، بخش های بیمارستانی و بسیاری بخش های دیگر وجود دارد، به آسانی می توانند سرمایه گذاری کنند.

وی تصریح کرد: ما سرمایه گذاران افغانستانی را تشویق نمی کنیم که افغانستان را رها کرده و در ایران سرمایه گذاری کنند اما به آن دسته از سرمایه گذاران افغانستانی که به هر دلیلی قصد ترک افغانستان را دارند اعلام می کنیم که بهترین جا برای سرمایه گذاری آن ها ایران است. ما همچنان به سرمایه گذاران افغانستانی توصیه می کنیم در حوزه هایی ورود کنند که تجربه، دانش و ماشین آلات مربوطه قابل انتقال به داخل افغانستان باشد تا باعث رشد صنعتی این کشور هم بشود.    

این فعال اقتصادی ایرانی یاد آور شد که طی بیش از چهار دهه گذشته شاهد مهاجرت های اتباع افغانستانی به کشورهای مختلف بوده ایم و از این میان کسانی هم که صاحب ثروت و امکانات بودند در کل دنیا پراکنده شدند که البته سرمایه بزرگی برای آینده افغانستان به شمار می رود. بیشتر این افراد هم با گذر از ایران به کشورهای دیگر عزیمت کردند به گونه ای که مدتی در ایران اقامت داشته اند و به دلایل مختلف از جمله شرایط تحریمی، بروکراسی و غلبه نگاه غیر اقتصادی آنگونه که باید و شاید جذب نشدند و بسیاری از آن ها از ایران خارج شدند.

به گفته سیادت با توجه به محدودیت های انتقال پول در ایران و عضو نبودن ایران در بعضی کنوانسیون های بین المللی از جمله پالرمو و FATF بسیاری از سرمایه گذاران افغانستانی در ایران جذب نشدند اما هنوز هم تعدادی از آنان در ایران حضور و فعالیت دارند و از لحاظ تعداد بیشترین سرمایه گذاران خارجی در ایران افغانستانی ها هستند. همچنان بخش زیادی از صادرات کالاهای ایرانی به افغانستان و کشورهای آسیای میانه و نقاط مختلف دنیا به دلیل همان پراکندگی در کشورهای مختلف، توسط تاجران افغانستانی انجام می شود.

وی با بیان اینکه طی دو سال گذشته تسهیلات خوبی برای تاجران و سرمایه گذاران افغانستانی در ایران ایجاد شده اما کارهای بسیار بیشتری باقی مانده که امید می رود انجام شود.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان عنوان کرد: زمانی که سرمایه گذاران افغانستانی می خواهند مبالغی را از افغانستان برای سرمایه گذاری وارد ایران کنند این کار بسیار به سختی انجام می شود زیرا حکومت طالبان اجازه خارج کردن بیش از 500 دالر را به اتباع افغانستان نمی دهد از سوی دیگر اگر کسی موفق شود این پول را وارد ایران کند باید آن را با ارز رقابتی یا ارز نیمایی تبدیل و وارد کار کند که در همان ابتدا مبالغ هنگفتی ضرر می کند، منطق بانک مرکزی ایران این است که وقتی سرمایه گذاران خارجی قصد خروج سرمایه خود از ایران را دارند، سرمایه شان به ارز نیمایی یا رقابتی به آنان داده می شود پس در بدو ورود هم باید آن را به این ارزها تبدیل کنند که این مسائل باعث کاهش علاقه آنان به سرمایه گذاری در ایران می شود در حالیکه مساله از راه های بهتر اقتصادی قابل حل است.

وی اضافه کرد: اگر دولت ایران به دنبال جذب سرمایه گذاران خارجی است باید تسهیلات هم برای آنان فراهم کند تا انگیزه لازم را برای این کار پیدا کنند بنابراین با وجود تلاش های زیادی که می شود، با توجه به اینکه کشورهای دیگر برای جذب سرمایه تمهیدات خوبی سنجیده و و مشوق های مناسبی قرار داده اند، قوانین سرمایه گذاری در ایران هم نیازمند به روز رسانی است.