وجود گروههای تروریستی؛ علت اصلی مناقشه بین هند و پاکستان
کارشناس افغانستانی مسائل سیاسی گفت علت اصلی مناقشه بین هند و پاکستان وجود گروههای تروریستی است و تا این گروه ها نابود نشوند صلح دائمی محقق نخواهد شد.
مطیع الله خروتی تحلیلگر و آگاه مسائل سیاسی در گفتوگو با خبر رادیو دری درباره درگیری اخیر بین هند و پاکستان گفت: جنگ پاکستان و هند یک تجربه بزرگ هم برای این دو کشور و هم برای کل دنیا بود زیرا این دو کشور تا پیش از این، جنگ را جنگ کلاسیک با نیروی پیاده و زمینی تصور می کردند اما اکنون فهمیدند که جنگ امروز جنگ ربات ها، رادارها و تکنالوژی پیشرفته معلوماتی است و به همین سبب با یک تماس ترامپ، به جنگ پایان دادند.
خروتی افزود: این دو کشور چندبار تاکنون با هم جنگیده اند که آن جنگ ها نیز پیاده و زمینی بوده است و اکنون تجربه مهمی به دست آوردند که بکوشند تا اصلا جنگی به وجود نیاید و در صورت بروز جنگ نیز تلفات به افراد ملکی و تخریبها کم باشد.
این کارشناس درباره نقض آتش بس بین دو کشور هند و پاکستان نیز گفت که باور دارد آتش بس همچنان نافذ است زیرا از پرتاب راکتهای بالستیک، بمباران و عملیات طیاره های بی پیلوت (پهپادها) جلوگیری شد و آنچه پس از آتش بس رخ میدهد همان روال معمولی است که همواره در خطوط کنترل دو کشور در کشمیر جریان داشته است.
خروتی همچنین اظهار کرد: مشکل اصلی بین هند و پاکستان که منجر به درگیری خواهد شد و صلح را به مخاطره خواهد انداخت وجود گروههای تروریستی است که در درون پاکستان تشکیل شده و حتی امنیت خود این کشور را هم تهدید می کنند و تا زمانی که این گروهها ریشه کن نشوند مشکلات بین دو کشور حل نخواهد شد.
وی تأکید کرد که جنگ چاره هیچ مشکلی نیست و همیشه جنگ ها به مذاکره ختم شده است.
این آگاه مسائل منطقه درباره تأثیر جنگ اخیر بر اقتصاد افغانستان و منطقه گفت: با درنظر داشت وضعیت فعلی در دنیا و منطقه، مشکلاتی که در واردات و صادرات یک کشور و منطقه به وجود می آید خسارت آن به یک کشور وارد نمی شود و همه طرفها شامل این خسارتها می شوند. جنگ ها همیشه پیامدهای منفی دارند و مشکلاتی که در بنادر برای افغانستان به وجود آمده است تا زمانی که بدیلی برای آن بنادر پیدا نشود، به آسانی حل نخواهد شد.
خروتی در توضیح راه های بدیل موجود برای تجارت افغانستان گفت: خوشبختانه پس از پنجاه سال در افغانستان نظامی را تجربه می کنیم که در عرصه های مختلف به خصوص در تجارت و سیاست خارجی یک پالیسی معتدل را با جهان به خصوص در تعامل با ایران، هندوستان، روسیه، چین و کشورهای اروپایی پیش می برد. بندر چابهار و بندر حیرتان در شمال افغانستان که به خط ریل متصل می شود، بدیل هایی است که قبلا و هنگامی که پاکستان در بندر کراچی به مشکل تاجران افغان توجه نکرد و از طریق تورخم برای تجار افغانستان مشکل ایجاد کرد، روی آن کار شد و رهبری "امارت اسلامی" بر آن شد تا راه های بدیل را جستجو کند.
این کارشناس تأکید کرد "امارت اسلامی" به خصوص کسانی که در بخش پالیسی کار می کنند باید تلاشهای خود را قسمت فعال سازی واردات و صادرات از طریق بندر چابهار تسریع بخشند زیرا در بندر چابهار سرمایه گذاری بسیار و سازوکارهای بهتر و پیشرفته تری پیاده شده است و هم به علت فاصله کمتر نسبت به کراچی و واگه، برای افغانستان به صرفهتر است و می تواند مسیر بهتری برای بازار محصولات افغانستان در کشورهای آسیای مرکزی، چین وحتی ترکیه باشد.