ایران و افغانستان ظرفیت های خوبی برای همکاری در بخش معادن دارند
(last modified Sun, 25 May 2025 10:59:19 GMT )
جوزا 04, 1404 15:29 Asia/Kabul

رئیس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان گفت: ایران و افغانستان ظرفیت های خوبی برای همکاری در زمینه استخراج و فرآوری مواد معدنی مانند آهن دارند.

محمود سیادت در گفت و گو با برنامه انعکاس رادیو دری اظهار کرد: هر دو کشور می توانند از امکانات و ظرفیت های یکدیگر در بخش استخراج و فرآوری مواد معدنی استفاده کنند و سود ببرند.      

وی با یادآوری سفر سرپرست وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان در راس هیاتی عالیرتبه برای شرکت در سمپوزیم معدن و صنایع معدنی که در تهران برگزار شد و سفری هم به اصفهان داشت و از مجتمع فولاد مبارکه و مجموعه های بزرگ صنایع معدنی بازدید کرد، گفت: از موارد مهمی که مورد نظر حکومت سرپرست در افغانستان و فعالان مرتبط با بخش معدن در ایران است چگونگی همکاری، مشارکت و کار دو طرفه با افغانستان در حوزه معدن می باشد.

به گفته این فعال اقتصادی ایرانی معادن در افغانستان سال ها بلاتکلیف و بلااستفاده باقی مانده و نحوه مشارکت و همکاری ایران و دیگر کشورها با افغانستان در حوزه معادن هم مورد سوالات و ابهاماتی بوده، حکومت طالبان دستور داده بود که هم استخراج و هم تبدیل و فرآوری نهایی حتما باید در افغانستان انجام شود که این کار را سخت می کرد و به همین دلیل استقبال لازم در حوزه معادن افغانستان از طرف شرکت های داخلی و خارجی برآورده نشده بود.

سیادت عنوان کرد: در این سفر هیات طالبان پذیرفت که بررسی کارشناسی انجام شود تا شرکت های ایرانی در مواردی که توجیه دارد و انجام آن در داخل افغانستان ممکن است، مشارکت کنند و مواردی هم که امکان انجام آن در داخل افغانستان به لحاظ سرمایه گذاری، دانش فنی و انرژی وجود ندارد و منطقی نیست به ایران منتقل شود و پروسس یا فرآوری انجام شود.

وی یاد آور شد که در زمینه آموزش، آزمایشگاه، اکتشاف، استخراج و حتی صنایع معدنی مرتبط، ایران می تواند بهترین کمک کننده و همکار باشد و معادله برد-برد را با افغانستان در این خصوص پیش ببرد و این سفر هم کمک کرد که مذاکرات رو در رو انجام و به بعضی از ابهامات و سوالات پاسخ داده شود و زمینه همکاری ها بیش از گذشته فراهم شود.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان در مورد اینکه آقای توکلی نماینده مجلس شورای اسلامی اخیرا گفته قرار است هزار هکتار زمین برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی-معدنی در منطقه صفر مرزی ایران و افغانستان و منطقه ریلی شمتیغ اختصاص پیدا کند هم گفت: این ایده کاملا عملیاتی و شدنی است زیرا در آن منطقه هم مسیر ریلی وجود دارد که ایران سرمایه گذاری زیادی در آن کرده و هم میلیاردها دالر برای تبدیل سنگ آهن به مراحل بعدی در خواف.

به گفته سیادت این کار ممکن است در کوتاه مدت و حتی میان مدت در افغانستان عملی نباشد و تا زمانی که این کشور بتواند به دانش، تکنولوژی، امکانات و سرمایه دست پیدا کند منطقی ترین راه این است که حداقل سنگ آهن غوریان به خواف حمل شود و مراحل تبدیل تا انتها در داخل ایران انجام شود یا قیمت سنگ آهن و قیمت شمش آهن مشخص شود و در قبال سنگ آهن شمش مورد نیاز برای تبدیل به میلگرد و امثال آن به افغانستان داده شود.

وی اضافه کرد: برای چنین کاری ایجاد منطقه ویژه اقتصادی-معدنی در منطقه صفر مرزی ایران و افغانستان نیاز است که سنگ آهن از افغانستان به آنجا منتقل و شمش آهن به عنوان مواد خام کارخانه های فولاد از طریق ریل به افغانستان انتقال پیدا کند.