جوزا 26, 1400 07:50 Asia/Kabul
  • نشست مسئولان مرزی ایران و پاکستان
    نشست مسئولان مرزی ایران و پاکستان

نشست مسئولان مرزی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در منطقه مرزی 'تفتان' برگزار شد.

 ریاست هیات پاکستانی را 'عصمت الله اچک زی' معاون کمیته منطقه مرزی تفتان برعهده داشت و هیات ایرانی نیز متشکل از مسوولان مرزبانی میرجاوه در این نشست حضور داشت.

 طرفین در این نشست برگسترش همکاری‌های امنیتی و مقابله با تروریسم  تاکید کردند.

وزیر کشور پاکستان اخیرا  اعلام کرد عملیات حصارکشی مرزهای مشترک پاکستان با جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی تکمیل می‌شود.

 «شیخ رشید احمد»  افزود: تاکنون انسداد ۴۴ درصد از مرزهای مشترک پاکستان با ایران تکمیل شده و تا پایان سال ۲۰۲۱ طرح حصارکشی کامل خواهد شد.

تهدیدات وناامنی های امنیتی در مرزهای مشترک پاکستان و ایران از جمله چالش های امنیتی دوکشور از دستکم یک دهه گذشته تاکنون بوده است.

البته باید توجه داشت  که بخش عمده ناامنی در مرزهای مشترک ایران و و پاکستان ناشی از فعالیت گروه های تروریستی در خاک پاکستان است که موجب شده مردم ساکن در دوطرف مرزهای مشترک همواره با خطرات مرگبار ناشی از اقدامات افراطی مواجه شوند.

 درسال های اخیر بارها گروه های تروریستی فعال درخاک پاکستان در ایالت بلوچستان،با هجوم به داخل مرزهای ایران و کشتار مردم ویا گروگان گرفتن  برخی شهرواندن عادی یا نظامی عملا موجبات ناامنی در منطقه را فراهم کرده اند. 

به دلیل تکراراقدامات تروریستی گروه های افراطی از خاک پاکستان در داخل ایران ،گاها بی توجهی دولت پاکستان به مسئولیت های خود درباره کنترل مرزها، موجب دلخوری سیاسی مقامات ایران را به وجود آورده است.

دولت ایران بارها اعلام کرده است که انتظار دارد دولت پاکستان براساس ضرورت های ناشی از اصول حسن همجواری، دقت بیشتری در کنترل مرزهای مشترک خود با ایران را داشته باشد و اجازه ندهد گروه های تروریستی با استفاده از خاک پاکستان ضمن تعرض به تمامیت ارضی ایران و کشتار مردم، موجبات تنش در روابط دوکشور را فراهم کنند.

برغم تاکیدات دولت ایران وحتی برگزاری نشست های مشترک با مقامات سیاسی وامنیتی پاکستان اما همچنان شکاف های امنیتی در مرزهای این کشور برای ورود گروه های تروریستی به خاک ایران برای انجام عملیات خرابکارانه ومرگبار وجود دارد.

در چنین شرایطی که همچنان مرزهای پاکستان در مجاورت خاک ایران جولانگاه گروه های تروریستی است، برگزاری نشست اخیر مسئولان محلی امنیتی دوکشور می تواند نقطه امید بخش برای جدیت بیشتر اسلام آباد در کنترل و نظارت دقیق مرزها و حرکت دوکشور به سوی همکاری های امنیتی برای مقابله با تهدیدات گروه های افراطی باشد. 

با توجه به طولانی بودن مرزهای مشترک پاکستان با ایران، علاوه بر استفاده از نیروهای مسلح برای تامین امنیت مرزها، بهره گیری از ابزارهای وتجهیزات نوین الکترونیکی برای کنترل مرزها،می تواند روزنه های موجود برای ورود گروه های تروریستی از خاک پاکستان به ایران را مسدود کند.

 سخنان وزیر کشور پاکستان درباره انسداد 40 درصد از مرزهای مشترک با ایران و پایان آن در سال 2021 این امیدواری را ایجاد کرده است که استفاده تروریست ها از خاک پاکستان برای انجام عملیات خرابکارانه در ایران به حداقل ممکن کاهش  یابد.    

به نظر میرسد اقدامات پاکستان در تامین امنیت مرزهای مشترک با ایران می تواند در توسعه همکاری اقتصادی بین مرزی دوکشور به خصوص گسترش بازارچه ها در این مناطق بسیار موثر باشد.

اهم دیدار مسئولان ایران و پاکستان در سال های 97 و 98

کلیدواژه