عضویت ایران در سازمان شانگهای، پیروزی دیپلماسی تهران
مدیرکل شورای امور بینالملل و پژوهشگر انستیتو شرق شناسی آکادمی علوم روسیه، پذیرش عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای را پیروزی حاکمیت و دیپلماسی تهران عنوان کردند.
به گزارش رادیودری، آندری کورتونوف که دیدگاههای خود را درخصوص تصویب سند عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای در روزنامه وزگلیاد آورده است، اعتقاد دارد: «موافقت با این تصمیم نشان میدهد که کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از ایران حمایت میکنند و از موضع آمریکا حمایت نمیکنند.»
این پژوهشگر خاطر نشان کرد: پذیرش ایران بعنوان تولید کننده بزرگ منابع انرژی میتواند به اجرای پروژههای زیربنایی بزرگ در کشورهای عضو سازمان [شانگهای] تحرک ببخشد، چراکه بدون ایران توسعه دادن کریدورهای حمل و نقل در مسیرهای شمال-جنوب در منطقه سازمان همکاری شانگهای دشوار خواهد بود».
در همین حال، ولادیمیر ساژین، پژوهشگر ارشد انستیتو شرقشناسی آکادمی علوم روسیه در این رابطه میگوید: «مسکو حقیقتا فعالانه از پذیرش عضویت ایران حمایت میکرد، و پکن هم موافقت خود را اعلام و چراغ سبز را به ایران نشان دادند و این در وهله اول بخاطر رویدادهای افغانستان است».
ساژین تصریح کرد: «ایران به صورت تاریخی نفوذ بسیار زیادی در همسایهاش افغانستان دارد و اعضای سازمان شانگهای میفهمند که مشکل افغانستان بسیار دشوار است و حل کردن آن بدون ایران بسیار سخت است.
۱۷ سپتامبر/26سنبله در بیستمین سالگرد تاسیس سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان، پذیرش رسمی جمهوری اسلامی ایران از سوی این سازمان رقم خورد و فصل جدیدی از روابط ایران و کشورهای منطقه آغاز شد.
همکاری شانگهای یک سازمان بین دولتی منطقهای است که برای همکاریهای مختلف به ویژه امنیتی و اقتصادی تشکیل شده است.
این سازمان (۱۵ ژوئن ۲۰۰۱) با عضویت چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان در شهر شانگهای چین تاسیس شد.