مردم افغانستان از کالاهای ایرانی استقبال زیادی می کنند
(last modified Sun, 05 Jan 2025 10:04:19 GMT )
جدی 16, 1403 14:34 Asia/Kabul
  • مردم افغانستان از کالاهای ایرانی استقبال زیادی می کنند
    مردم افغانستان از کالاهای ایرانی استقبال زیادی می کنند

کارشناس و فعال اقتصادی افغانستانی تاکید کرد: مردم افغانستان در نقاط مختلف این کشور استقبال زیادی از کالاهای تولیدی ایرانی می کنند.

شیر آقا حبیبی در گفت و گو با برنامه انعکاس رادیو دری با اشاره به اعلام وزارت تجارت و صنعت حکومت طالبان مبنی بر اینکه ایران بزرگترین صادر کننده کالا به افغانستان است، عنوان کرد: جایگاه کالاهای ایرانی در بازار افغانستان بسیار بالا است و مردم اعتماد زیادی به این کالاها دارند، این مردم با توجه به مشترکات تاریخی، فرهنگی و مذهبی که با مردم ایران دارند و در زمان اشغال افغانستان توسط شوروی تعداد زیادی از مهاجران افغانستانی به ایران آمدند با کالاهای تولیدی شرکت های تولیدی ایرانی آشنا و طرفدار این کالاها هستند.  

وی افزود: روند بازاریابی، بازارسازی و تحویل کالا از مبداء یعنی درب کارخانه در ایران تا مقصد یعنی افغانستان توسط تاجران افغانستانی به خوبی انجام می شود و مردم و تاجران افغانستانی به خاطر نزدیکی تاریخ و فرهنگ دو کشور به تعاملات با ایران علاقه دارند.

به گفته این فعال اقتصادی افغانستانی در بخش حمل و نقل بین ایران و افغانستان در بیش از یک سال گذشته رابطه تجاری افغانستان با پاکستان دچار مشکلاتی شد و فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران به وجود آمد و آن اینکه مردم جنوب و جنوب شرق افغانستان در مرز با پاکستان و برخی مناطق دیگر که بیشتر کالاهای پاکستانی مصرف می کردند به سمت کالای ایرانی رفتند و تاجران این بخش های افغانستان هم به ایران می آیند و کالاها و مواد مورد ضرورت خود و مردم را از ایران خریداری کرده و به افغانستان منتقل می کنند.

حبیبی اظهار کرد: تمام کالاهایی که مسایل رقابتی را رعایت کنند و در ایران هم قابل مصرف باشند از فرش و منسوجات گرفته تا لوازم آرایشی، بهداشتی، مواد شوینده، لوازم خانگی، مواد غذایی در افغانستان مشتری دارد. طی دو سال گذشته هم ایجاد کارخانه ها در افغانستان رونق گرفته و برخی کالاهایی که قبلا از ایران به افغانستان صادر می شد امروز مواد اولیه آن ها و ماشین آلات و خدمات فنی-مهندسی صادر و کالاها در داخل افغانستان تولید می شود.

این فعال اقتصادی افغانستانی بیان کرد: در صورتی که مشکلات حمل و نقل بین ایران و افغانستان در سه مرز دو کشور حل شود و شرکت های تولیدی ایرانی هم ورود قوی تری داشته باشند امکان دارد مبادلات تجاری بین ایران و افغانستان تا مرز ده میلیارد دالر در سال نیز برسد. روند ورود کالاهای افغانستانی به ایران مانند مواد معدنی، خشکبار و انواع داروهای گیاهی هم بیشتر شده و این ها کمک می کند که رابطه تجاری خوبی در آینده ترسیم شود.

حبیبی عنوان کرد: اکنون خریداران به مواد اولیه، گواهی های بهداشتی، تاریخ انقضاء و سایر جزئیات کالاها توجه می کنند و چون بسیاری از مردم افغانستان فارسی زبان هستند و یا فارسی می دانند به راحتی مندرجات محصولات ایرانی را خریداری می کنند ضمن اینکه سبک زندگی و ذائقه مصرف مردم افغانستان و ایران هم به هم نزدیک است.

این کارشناس اقتصادی در مورد چالش های صادرات و واردات بین ایران و افغانستان هم گفت: یکی از چالش های تاجران افغانستانی عدم تعهد و بدقولی های برخی واحدهای تولیدی در ایران است، در بحث حمل و نقل هم معطلی کامیون ها و قیمت بالای حمل و نقل بین ایران و افغانستان از جمله چالش ها به شمار می رود و صدور بخشنامه های آنی در مورد ممنوعیت برخی کالاها در ایران که سرمایه گذاران افغانستانی از قبل روی آن ها سرمایه گذاری و بازارسازی کرده اند نیز گاهی اوقات باعث زیان آن ها می شود.

وی در مورد وضعیت فساد در گمرکات افغانستان هم گفت: در گذشته فساد در گمرکات افغانستان بسیار زیاد بود اما اکنون کاهش شدیدی پیدا کرده و روند اداری هم شفاف است، تاجران، سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی هم از آن رضایت دارند.