آقای دیپلمات؛ از تولد تا ریاست دستگاه دیپلماسی ایران
(last modified Tue, 15 Apr 2025 14:46:12 GMT )
حمل 26, 1404 19:16 Asia/Kabul
  • آقای دیپلمات؛ از تولد تا ریاست دستگاه دیپلماسی ایران
    آقای دیپلمات؛ از تولد تا ریاست دستگاه دیپلماسی ایران

 «سیدعباس عراقچی» که از سال ۱۴۰۳ به‌عنوان وزیر امور خارجه ایران فعالیت می‌کند، از دیپلمات‌های باسابقه ایرانی است که مسوولیت‌های متعددی را در این عرصه بر عهده داشته است.

به گزارش رادیو دری؛ «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در دولت چهاردهم، دیپلمات با سابقه و از اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ بوده که سابقه سخنگویی وزارت امورخارجه و معاونت سیاسی این وزارتخانه را نیز دارد.

در ادامه این مطلب بخش هایی از زندگی سید عباس عراقچی را مرور می کنیم.

تولد

عبّاس عراقچی در 14 آذر  1341 در یک خانواده سنتی در تهران به دنیا آمد. او دارای سه خواهر و سه برادر است که قریب به اتفاق اعضای خانوادهٔ وی در حوزهٔ بازرگانی و تجارت فعال هستند و پدربزرگ وی تاجر فرش بود. او در ۱۷ سالگی پدر خود را از دست داد. او دارای دو برادر بزرگتر از خود است.

تحصیلاتسیدعباس عراقچی تحصیلات آکادمیک خود را از سال 1363 در رشته روابط بین‌الملل و دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه ایران آغاز کرد و پس از کسب مدرک کارشناسی از این دانشکده، کارشناسی ارشد خود را در رشته علوم سیاسی ادامه داد. سپس مدرک دکترای خود را در رشته اندیشه‌های سیاسی دانشگاه کنت انگلیس دریافت کرد. وی مسلط به زبان‌های عربی و انگلیسی است.

جوانی سیدعباس عراقچی

فرزندان

 سیدعباس عراقچی متاهل و دارای سه فرزند (دو پسر و یک دختر) است. 

آرزو احمدوند همسر سیدعباس عراقچی
تصویری از فرزند سیدعباس عراقچی
تصویری از عراقچی و نوه او

حضور در جبهه

«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه کنونی ایران سابقه حضور در جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق ضد ایران را نیز دارد. عراقچی پیشتر عکسی از حضورش در جبهه‌های جنگ دوران دفاع مقدس در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد.

تصویری از عراقچی در جبهه، نفر اول ایستاده از سمت راست

تالیف کتاب 

"قدرت مذاکره" و "ایران تایشی" دو کتاب تالیف سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران است.

کتاب‌های تالیفی عراقچی

افتخارات

از افتخارات او می‌توان به دریافت نشان خورشید تابان، ستاره زرین و سیمین از دولت ژاپن، دریافت نشان ملی درجه دو لیاقت و مدیریت از رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، دریافت لوح سپاس زرین از رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، پژوهشگر برگزیده وزارت امور خارجه ایران و تقدیرنامه‌های متعدد از رئیسان جمهور، وزیران امور خارجه و دیگر مقامات اشاره کرد.

مسئولیت‌ها

 «سیدعباس عراقچی» نخستین مسئولیت خود را به عنوان کارشناس بخش بین‌الملل وزارت امور خارجه ایران در دهه 70 شمسی  برعهده گرفت و در سال 1373 در اولین پست رسمی سرپرستی نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی را عهده‌دار شد.

سفیر ایران در فنلاند، ریاست اداره اول اروپای غربی وزارت امور خارجه ایران، معاونت حقوقی و امور بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران، سفیر ایران در ژاپن، سخنگویی وزارت امور خارجه و معاونت امور حقوقی و بین‌الملل این وزارتخانه از جمله سمت های عراقچی در دوران خدمت بوده است.

تصویری از دوران سخنگویی عراقچی در وزارت امور خارجه ایران

عراقچی با روی کار آمدن دولت یازدهم و واگذاری مذاکرات هسته‌ای ایران به وزارت امور خارجه، به عضویت تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران درآمد و پس از «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه وقت، نفر دوم ایران در مذاکرات هسته‌ای با گروه ۵+۱ محسوب می‌شد که حاصل آن امضای توافق موسوم به برجام میان ایران و گروه ۵+۱ در ژوئیه ۲۰۱۵ بود. 

عمان، میدان آزمون دیپلماسی هسته‌ای ایران و ترامپ

هم‌اکنون گفت‌و‌گو‌های مقدماتی میان مقامات آمریکایی و ایرانی در عمان به سرپرستی عراقچی وزیر خارجه ایران، به‌عنوان فرصتی برای سنجش امکان مذاکرات رسمی درباره  برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران تلقی می‌شود. این مذاکرات، با وجود سابقه بد آمریکا و فشار‌های اسرائیل، می‌تواند به تعیین چارچوب و جدول زمانی گفت‌و‌گو‌ها منجر شود، اما سرنوشت آن همچنان نامعلوم است. 

و اما گفت‌و‌گو در سایه جنگ و بی‌اعتمادی

«استیو ویتکاف» فرستاده ویژه آمریکا، در حالی گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم با عراقچی را در عمان آغاز کرد که تنش‌های هسته‌ای میان تهران و واشنگتن به نقطه‌ای حساس رسیده است. ترامپ خواهان برچیدن کامل غنی‌سازی ایران است، در حالی‌که تهران بر حفظ حق فعالیت‌های صلح‌آمیز تأکید دارد. آزادی ۶ میلیارد دلار منابع بلوکه‌شده ایران به‌عنوان پیش‌شرط گفت‌و‌گو مطرح شده و در این میان، تهدید حمله نظامی نیز همچنان در فضای مذاکرات سایه افکنده است.

روایت عراقچی از ماجرای پرتاب کردن خودکار به طرف وزیر خارجه آمریکا