هشدار دبیرکل سازمان ملل درباره تبدیل بحران کرونا به بحران گرسنگی
شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید 19 در جهان، جامعه بشری را با وضع بحرانی بی سابقه ای مواجه ساخته است که می توان آن را فاجعه جهانی کرونا نامید. این بحران ابعاد مختلفی دارد و دامنه تاثیرات آن به تدریج آشکار می شود. با این حال بیشترین نگرانی درباره پیامدهای اقتصادی این بحران است.
در این راستا «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داد که نبایستی اجازه داد بحران شیوع کرونا به بحران گرسنگی تبدیل شود. گوترش در پیامی در توئیتر نوشت: «ما نمیتوانیم اجازه دهیم که بحران کووید ۱۹ به بحران گرسنگی نیز تبدیل شود. ما باید در شکست کرونا متحد باشیم و از فقیرترین و آسیب پذیرترینها حمایت کنیم.»
ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل متحد با توجه به پیش بینی ها درباره تداوم کرونا تا آینده نامعلوم است. پیش بینی می شود که ویروس کرونا مدتی طولانی باقی بماند و به بدترین کابوس مردم جهان تبدیل شود. در جریان بحران ها و درگیری های منطقه ای و حتی جهانی در دوران قبلی، تاثیرات اقتصادی متوجه زندگی بخشی از مردم دنیا بود و آحاد مردم جهان تاثیراتی شبیه به کرونا را حداقل در هفت دهه گذشته یعنی بعد از جنگ جهانی دوم شاهد نبوده اند. با این حال در دو ماه اخیر ویروس کرونا و قرنطینه میلیون ها نفر، اقتصاد جهانی را تا مرز فروپاشی پیش برده است.
به رغم همه تدابیر دولت ها، اقتصاددانان پیش بینی می کنند شدیدترین رکود اقتصادی تاریخ مدرن رخ دهد که حتی بدتر از دوران رکود بزرگ خواهد بود. به گفته نیکلاس برنز استاد دانشگاه هاروارد، همه گیری کووید 19 بزرگترین بحران جهانی قرن حاضر است. عمق و مقیاس این بحران بسیار زیاد است و بحران مالی و اقتصادی ناشی از آن میتواند از رکود بزرگ 2008-2009 فراتر رود. سازمان تجارت جهانی در آخرین برآورد خود اعلام کرد شیوع بیماری کووید ۱۹ به کاهش ۱۳ تا ۳۲ درصدی مبادلات تجاری در سال ۲۰۲۰ منجر خواهد شد. به گفته مقامات این سازمان، سقوط بازارهای مالی در سال 2020 از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ نیز شدیدتر خواهد بود.
این مساله درباره کشورهای در حال توسعه یا توسعه نیافته یا همان کشورهای فقیر شدیدتر است و پیش بینی می شود عواقب اقتصادی همه گیری کرونا برای این دسته از کشورها به مراتب شدیدتر و فاجعه بار تر باشد. با توجه به گزارش اخیر بانک جهانی درباره پیامدهای همه گیری کرونا میتوان پیش بینی کرد که شیوع کرونا موجب می شود کشورهای فقیر، فقیرتر شوند و حتی کشورهای ثروتمندتر هم با مشکلات جدی روبه رو خواهند شد.
در واقع بزرگترین نگرانی مردم جهان، تاثیرات بلندمدت بحران کرونا است و اکثر تحلیل گران اقتصادی هشدار داده اند به دلیل این که کنترل شیوع کرونا نیازمند کم شدن ارتباطات انسانی غیرضروری با هدف قطع زنجیره شیوع کرونا و در نتیجه، کاهش بسیاری از فعالیت های اقتصادی است، لذا اقتصاد جهان ناگزیر دچار رکود فراگیر و بی سابقه ای خواهد شد که تاثیرات آن برای کشورهای فقیر به مراتب بیشتر خواهد بود و موجب فقر فزاینده و در نهایت گرسنگی ده ها میلیون نفر از مردم این کشورها خواهد شد. ضمن این که کشورهای توسعه یافته و مانند آمریکا نیز با توجه به رشد بی سابقه بیکاری با چالش های مشابهی مواجه خواهند شد همچنان که هم اکنون نیز در آمریکا صف های چند کیلومتری بیکاران برای دریافت کمک های غذایی به وجود آمده است.
این در حالی است که به رغم وضع فوق العاده کنونی، کشورهای غربی به رهبری آمریکا همچنان سیاست های تحریمی خود را علیه دشمنان و رقبای خود ادامه می دهند؛ مساله ای که موجب درخواست های سازمان ملل برای پایان دادن به این رویکرد غیر انسانی شده است. گوترش در پاسخ به نامه 8 کشور جهان برای لغو تحریمهای ایران در بحبوحه شیوع کرونا، خواستار ارزیابی مجدد تحریمها علیه کشورهایی شد که به شدت با ویروس کرونا درگیر هستند تا از این طریق از فروپاشی نظام سلامت کشورها جلوگیری شود. با این حال آمریکا بدون توجه به خواست جامعه جهانی اصرار دارد که همچنان به اعمال تحریمهای یکجانبه خود علیه کشورهای مورد تحریم ادامه دهد.